Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar

Robert Frager

Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar Gönderileri

Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar kitaplarını, Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar sözleri ve alıntılarını, Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar yazarlarını, Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Peki biz, üstatlar kanalıyla asırlardır gelen geleneklerin yöntemlerini uygularsak ne olur?" Üstat da şöyle cevap vermiş: "Sizin için görmesi gereken işlevi görmediği sürece o şey, maneviyat olmaz."
Manevî rehberliğin dört temel düsturu: - Dikkatlilik - Basiret - Merhamet - Farklılıkların hikmetini sezme
Reklam
Manevî istikamet sadece bir tek şeye yöneliktir: Tanrı'ya olan direncimizi nasıl yok ederiz?
Hepimiz sahte guruların zamanında yaşadığımızı biliyoruz fakat bu, manevî arayışımızda gerçek bir guruya ihtiyacımız olduğu gerçeğini değiştirmez.
Eflatun bu noktada alegoriye bir son veriyor ve şu soruyu soruyor: Mağaranın dışındaki gerçek dünyayı görmüş kişi, eğitimin amacının kuru bilgi aktarımı değil de ilk önce görmek, sonra da görmeyenlerin görmesini sağlamak olduğunu fark etmez mi?
Eski görüşleri sevmemin bir nedeni, dikişsiz olan ilim kumaşını parça parça edip detaylarda boğulmamaları.
Reklam
Gördüğümüz en kötü şeylerde dahi bir anlam ve hikmet aramamızı mümkün kılacak bir manevî görüş sahibi olamadığımız sürece, ölüm döşeğimize en kötü şeylerle ve bunları nefsimize en hoş gelecek şekillerde tevil etmek için kurulmuş iç görüşle varacağız. Önceden bilmemizin münkün olmadığı, Kudret Eliyle yapılan işlere karşı hüsn-ü zan beslemeden geçirilen bir hayatın tek neticesi, ümitsizlik ve zavallılık hâlidir.
Wow!
Her kim kendi karanlık gölgesini bilinçli bir şekilde kendini bilmenin nûruna maruz bırakır ve gölgesinden çıkan başkalarına yönelik bilinçdışı yansıtmaların kökünü kazırsa dünyayı şekillendirecek nispette büyük bir görev ifa etmiş olur.
Bence her zaman olan şey olacak. Hepimiz görmek istediğimizi ve kendimizi görmeye hazırladığımız şeyi göreceğiz. Daha sonra da şu soruyla karşılaşacağız: Bunu algılayışımızdaki farklılık konusunda ne yapacağız?
Tasavvuf üstatları nefs-i mülhimenin, yani ilâhi ilhama mazhar olmaya başlamış nefsin, en tehlikeli manevî makamlardan biri olduğunu beyan buyurmuşlardır. Ego hâlâ gayet canlıdır ve bu makamda, basiret ve irfanımızı sahiplenmeye kalkışır.
21 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.