Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anahatlarda Felsefi Bilimler Ansiklopedisi

Mantık Bilimi (Küçük Mantık)

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Mantık Bilimi (Küçük Mantık) Sözleri ve Alıntıları

Mantık Bilimi (Küçük Mantık) sözleri ve alıntılarını, Mantık Bilimi (Küçük Mantık) kitap alıntılarını, Mantık Bilimi (Küçük Mantık) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
'Kendin düşün' anlatımını sık sık işitiriz, sanki bununla anlamlı bir şey söylenirmiş gibi. Gerçekte hiç kimse başkası için onun için yiyip içebileceğinden daha öte düşünemez; bu deyim öyleyse bir pleonazmdır. Düşünmede özgürlük dolaysızca bulunur, çünkü düşünme evrenselin etkinliğidir, bu nedenle soyut bir kendi ile ilişki, öznellik açısından belirlenimsiz bir kendinde olmadır ki içerik açısından aynı zamanda yalnızca olguda ve onun belirlenimlerindedir. Buna göre, eğer felsefe ile ilgili olarak alçakgönüllülük kendi öznelliğine hiçbir tikel özellik ya da edim yüklememekten oluşuyorsa, o zaman felsefecilik en azından kendini beğenmişlikten bağışlanır, çünkü düşünme içerik açısından yalnızca olguda derinleştiği ölçüde gerçektir; ve biçim açısından öznenin tikel bir varlığı ya da edimi değildir, tersine sözcüğün tam anlamıyla bilincin soyut ben olarak, tüm başka nitelik, durum ve benzeri tikelliklerinden özgür bir yolda davranmasından ve yalnızca içinde tüm bireylerle özdeş olduğu evrensel etkinlikle bulunmasından oluşur.
Sayfa 80
Reklam
Mantık en zor bilimdir, çünkü sezgiler ile ilgilenmez, ne de geometri gibi soyut duyusal tasarımları ele alır;
Eğer Mantık Aristoteles'ten bu yana hiçbir değişime uğramamışsa - ve gerçekte modern mantık ders kitapları irdelendiğinde değişimler çoğu kez atlamalardan oluşur.
Bilincimizin ele alındığı içerik, hangi türden olursa olsun, duygularımızın, algılarımızın, hayallerimizin ve fikirlerimizin niteliksel karakterini oluşturan şeydir.
paragraf-3
"İnsan yasaya, dine ve ahlaka sahip tek varlıktır."
paragraf-2
Reklam
Düşünme nesneler ile bağıntısında etkin olarak, bir şey üzerine derin düşünme olarak alındığı için, etkinliğinin ürünü olarak evrensel de olgunun ya da şeyin değerini kapsar, özsel, iç, gerçek olandır. Derin düşünme yoluyla içeriğin ilk olarak duyumda, sezgide, tasarımda bulunuş yolunda bir şey değiştirilir; öyleyse ancak bir değişim dolayısıyladır ki nesnenin gerçek doğası bilince gelir. Derin düşünmede gerçek doğa ortaya çıkarken, bu düşünmenin benim etkinliğim olduğu da eşit ölçüde açıktır; böylece gerçek doğa o denli de benim ve hiç kuşkusuz düşünen özne olarak tinsel ürünümdür: yalın evrenselliğimde, saltık olarak kendisinde varolan benin evrenselliğinde, özgünlüğümde üretilmiştir.
Sayfa 79
Bilincimizi dolduran içerik, hangi türden olursa olsun, duyguların, sezgilerin, imgelerin, tasarımların, amaçların, ödevlerin vb. düşünce ve kavramların belirliliğini oluşturur. Duygu, sezgi, imge vb. bu bakımdan bu içeriğin biçimleridir: içerik bir ve aynı kalır -ister duyulsun, sezilsin, tasarımlansın ya da istensin, isterse yalnızca duyulsun ya da düşüncelerin bir karışımı ile birlikte duyulsun, sezilsin vb., ya da bütünüyle katışıksız olarak düşünülsün. Bu biçimlerden herhangi birinde, ya da birçoğunun karışımında, içerik bilincin nesnesidir. Ama bu nesnellikte bu biçimlerin belirliliği de kendini içeriğe katar; öyle ki, bu biçimlerden her birine göre tikel bir nesne ortaya çıkıyor görünür, ve böylece kendinde aynı olan, ayrı bir içerik gibi görünebilir.
Sayfa 43
Mantık arı ideanın, eş deyişle soyut düşünme öğesindeki ideanın bilimidir. Bu belirlenim açısından olduğu gibi bu ön kavramda kapsanan başkaları açısından da geçerli olan şey genel olarak felsefe üzerine daha önce deyinilen kavramlar durumunda geçerli olanla aynıdır: tümü de bütünün gözleminden çıkarak ve bu gözlem ile uyumlu olarak türetilmiş belirlenimlerdir. Hiç kuşkusuz denebilir ki mantık düşünmenin, onun belirlenim ve yasalarının bilimidir; ama gene de genel olarak düşünme yalnızca içinde ideanın mantıksal olarak varolduğu evrensel belirliliği ya da ögeyi oluşturur. İdea biçimsel olarak düşünme değildir, tersine daha önceden iyi olmadığı ve kendi içinde hazır bulmadığı ama kendi kendisine verdiği özgün belirlenim ve yasalarının kendini açındıran ve geliştiren bütünlüğü olarak düşünmedir. Mantık en zor bilimdir, çünkü sezgiler ile ilgilenmez, ne de geometri gibi soyut duyusal tasarımları ele alır; tersine arı soyutlamalar ile ilgilenir, ve arı düşünceler içine çekilebilmek için bir güç ve beceri gerekir. Mantık, öte yandan, en kolay bilim olarak görülebilir, çünkü içerik kendi düşünmemizden ve bunun tanıdık belirlenimlerinden başka bir şey değildir, ve bu belirlenimler aynı zamanda en yalın ve en öğesel şeylerdir. Bunlar ayrıca en tanıdık şeylerdir. Varlık, yokluk, belirlilik, büyüklük vb. kendinde varlık, kendi için varlık, bir, çok vb.
Sayfa 67
Reklam
Düşünce evrenin ilkesidir,evrenin özü Düşünce olarak belirlenecektir.
Dünyayı büyük bir bütün olarak tasarımlarız ki, Tanrı tarafından yaratılmıştır, ve dahası öyle bir yolda yaratılmıştır ki onda Tanrı bize kendini bildirir.
Düşünce evrenin ilkesidir,evrenin özü Düşünce olarak belirlenecektir.
134 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.