Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marksist Ekonomi Kuramına Giriş

Ernest Mandel

Marksist Ekonomi Kuramına Giriş Sözleri ve Alıntıları

Marksist Ekonomi Kuramına Giriş sözleri ve alıntılarını, Marksist Ekonomi Kuramına Giriş kitap alıntılarını, Marksist Ekonomi Kuramına Giriş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan emeğinin her ürünü ,normal olarak bir yarar sağlamalı ,insan gereksimini gidermelidir.
Reklam
İnsanların hepsi aynı çalışma kapasitesine , aynı ölçüde etkin ve mesleklerinde aynı becerikliğe sahip değildir .
Artı-Emek
Üreticinin emeği iki bölüme ayrılır . Emeğin bir bölümü eskisi gibi , üreticilerin geçimini sağlar.Biz bunu zorunlu emek olarak adlandırırız .Bu emeğin diğer bölümü egemen sınıfın geçimine hizmet eder.Bunu ise , artı -emek olarak adlandırırız .
Kapitalist, işçinin işgücünü satın alır ve onun ücretiyle değişimde, işçinin ürettiği ürünlerin tümüne, elbette yeni elde edilen ürünün değerinde cisimleşen değerin tümüne de el koyar.
Sayfa 27 - Toplumsal dönüşüm yayınları 2. Baskı Ekim 1998 İstanbulKitabı okudu
Üretici kendi tüketimi için değil, pazar için, bilinmeyen bir tüketici için çalışır. Sırf kullanım değerleri, üreticilerin doğrudan tüketimi için mallar üreten bir toplumun, geçmişte son derece yoksul bir toplum olması, madalyonun diğer yüzüdür. Böyle bir toplum, hem doğagüçlerinin beklenmeyen durumlarına boyun eğer, hem de yoksulluk ve sınırlı ölçekte ürünler nedeniyle insan gereksinmelerini son derece kısıtlar. İnsanın ortaya çıkışına özgü bir şey olarak, insan ge- reksinmeleri oldukça sınırlıdır. Üretim ile gereksinmeler arasında, üretici güçlerinin gelişmesiyle yeni gereksinmelerin oluşması arasında, sürekli bir karşılıklı etki bulunmaktadır. Ancak emek üretkenliğini son derece geliştiren bir toplumda, sınırsız ölçüde ürünler geliştiren bir toplumda insan, gereksinmelerinin sürekli bir gelişimini, sınırsız olanaklarının gelişimini ve insanlığının eksiksiz bir gelişimini yaşayabilir.
Sayfa 15 - Toplumsal dönüşüm yayınları 2. Baskı Ekim 1998 İstanbulKitabı okudu
Reklam
Metaların fiziksel olmayan tek özelliği ,hepsinin insan emeğinin ürünleri olmasından ibarettir.
Özellikleri nelerdir? Bir kere her şeyden önce, birçok özelliklere sahiptirler: Ağırlık , uzunluk , dayanıklık ,renk , genişlik , molekül yapısı vb., kısacası doğal,fiziksel , kimyasal vb.özelliklere .Bu fiziksel özelliklerin herhangi biri metalar olarak karşılaştırılmalarının dayanağı olabilir mi? O, değişim değerinin ortak ölçüsü olabilir mi? Örneğin, ağırlığı ? Şüphesiz ,bir kilo tereyağı bir kilo altınla aynı değerde olmadığı için olamaz .Ya da hacim , olasılıkla uzunluk?Örnekler ,bu özelliklerin hiçbirinin , değişim değerini , ölçüsü olmayacağını kanıtlıyor, metaların tüm doğal özellikleri , tüm fiziksel , kimyasal özellikleri, gerçi kullanım değerini , göreli yararligini belirler ama değişim değerini değil.O halde , değişim değeri metanın doğal , fiziksel özelliği olan her şeyden soyutlanmalıdır.
Ama, kapitalizm kendiliğinden yok olmaz. Kesin olarak üstesinden gelmek için, ona bilinçli, küçük darbeler sürekli yeniden indirilmelidir ve bunu yapmak bize, işçi sınıfı hareketine düşmektedir.
Sayfa 57 - Toplumsal dönüşüm yayınları 2. Baskı Ekim 1998 İstanbulKitabı okudu
İnsan emeğinin, hizmetler de dahil olmak üzere üretimde, en geniş anlamda bütünüyle devre dışı bırakıldığı bir toplum, değişim değerinin yok olmasına yol açar. Bu, insan emeğinin ortadan kalktığı anda değişim değerinin de ortadan kalkması gerektiği kuramının doğruluğunu kanıtlamaktadır.
Sayfa 31 - Toplumsal dönüşüm yayınları 2. Baskı Ekim 1998 İstanbulKitabı okudu
27 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.