Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri

Ali Şeriati

Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri Sözleri ve Alıntıları

Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri sözleri ve alıntılarını, Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri kitap alıntılarını, Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Senin hastalığın kendi içindedir. Sen bilmezsin; ilacın da kendi içindedir, ama sen görmezsin!" | Ali (r.a)
Sayfa 55
Acınası:
Bugün insanlık bir bilinmez yere, bir amaçsızlığa doğru koşuyor. Gençlik bitmez, bir ayaklanış içinde, felsefe, san'at ve edebiyat her şeyin anlamsız olduğundan sözediyor, insanlığın anlamsız olduğu da bunun içinde tabii. Bütün bunlar, tanrılı bir dünya görüşünü inkar etmenin doğal ve kaçınılmaz sonuçlarıdır.
Sayfa 54
Reklam
Ve insan? Tek görevi bu cennette otlamak olan ekonomik bir hayvan... "Tüketim, tüketim" ve yine "tüketim" felsefesi! Ya parolalar? Liberalizm! -yani, duygusuzluk. Demokrasi!- yani, "senin nasibini zaten ayırmış olanları seçmek!" Hayat mı? Maddi varoluş. Ahlâkiyat mı? Fırsat kollayıcılık (oportünizm) ve bencillik. Hedef? Tüketim. Hayat Felsefesi? Doğal iştahları doyurmak. Son hedef? Zevk ve eğlence içinde bir hayat. İnanç? İdeal? Aşk? Varlığın anlamı? Insanın anlamı? Onları da unutuver canım!
Sayfa 36
Bugünlerde dinden sözetmek çok zordur; modern kafalar, onu ilerici ve kurtarıcı bir güç olarak kabul etmiyorlar.
Sayfa 48
İnsanlığı insan olmaktan çıkaran ve bir başka şeye çeviren modern felaketler, iki ana başlık altında ele alınabilir: Sosyal sistemler, Zihni sistemler.
Sayfa 28
"Azık kıt, yol uzun, yolculuk uzağa ve kararlaştırılan toplantının istekleri fazla!" | Hz.Ali
Sayfa 116
Reklam
insanlık gide gide, bâtıl din öğretileri, din diye yutturanların (veya, daha doğrusu, politik kurumlarla bütünleşen filozof ve ilahiyatçıların) kendisi için kazmış olduğu aynı fatalizm (cebriye) çukuruna düşmekten kurtulamaz.
Sayfa 32
Toynbee şöyle diyor: "Bugünkü medeniyet geçirdiği tarihî aşamanın son noktasına gelmiş bulunuyor; evet ama, kendisinin çökmekte olduğunu gören tek medeniyet de bugünkü medeniyettir!"
Sayfa 23
Bütün dini bağlarını koparmış, kapitalist sistemden nefret eden ve şimdi de komünizmin va'dettiği ülkeden ümidini kesen bir nesil, varoluşçuluk'da taze bir hava buluyordu.
Sayfa 40
Sömürü Serveti Şişirip, Fakirliği Azdırıyor
Sömürü, daha büyük servet yığılmasının yanısıra, daha katı yoksulluklara yol açtı. Bir köylü, önceleri evinde geçimi için çok sayıda inek, koyun ve kümes hayvanı besleyebiliyordu. Kendinin az da olsa arazisi vardı. Yine, çıkrık, kazma, kürek gibi üretim araçlarının çoğu köylüye aitti. Böylece, köylünün kendisi bir tür mal sahibiydi. Ama işçi olunca, sabahleyin evinden ayrılırken, yanında, iş elbiseleri ve traş takımından başka hiç bir şeyi bulunmuyordu artık. Yalnızca sağ elini sekiz saat fabrikaya veriyor ve söz gelimi yirmi 'tümen' biriktirip evine gidiyordu. Bir anlık bir ihmal şöyle dursun, her gün biraz daha makinaya yamanıyordu. Öte yandan, köylüyken serbest bir adamdı,yılda beş veya altı ay çalışıyor ve ne yapılacağına kendisi karar veriyordu. Hürdü. Fakat, işçi olunca, bu hürriyet duygusu kalmadı artık, bir anlık düşünecek vakti yoktu, işten bir anlık da olsa uzaklaşması da mümkün değildi. İşte, böyle gelişti her şey ve sonunda sınıf farklılıkları büyüdükçe büyüdü işçinin durumu kötüleştikçe kötüleşti. Önceleri, binlerce dükkân, iş yeri vs. arasında dağılan sermaye, bu kez, beş, on veya yirmi kişinin elinde toplandı: diğerleri sistemli bir şekilde parasızlaştırılıp, geniş işçi kitlelerine dönüştürüldü.
Sayfa 99
Reklam
İkbal şöyle bağırıyordu: "Bugün, insanlık, evrenin manevi bir yorumuna her şeyden daha çok muhtaçtır."
Sayfa 91
Modern yaşantının boşluğuna ve saçmalığına dikkat çeken modern san'at ve edebiyat, modern insanın şekil değiştirişini ve çevresini saran karanlık ve ölümcül yalnızlığı eleştiriyor.
Sayfa 90
130 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.