Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri

Ali Şeriati

Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri Sözleri ve Alıntıları

Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri sözleri ve alıntılarını, Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri kitap alıntılarını, Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslâm ve Marksizm'in evren ve varlıklara bakışı, (kozmoloji ve ontoloji'si) birbirinin tam tersidir. Kısaca söylemek gerekirse, Marksizm materyalizme dayanır ve sosyoloji, antropoloji, ahlâk bilim ve hayat felsefesini materyalizmden alır. Marksist evren, yani materyalist evren, Marx'ın deyimiyle, insanın "gerçek" bir kaderden yoksun olduğu "kalbsiz ve ruhsuz bir dünya"dır. Bunun tersine; Islâm'ın evren anlayışı ise, görünmeyene inanma ilkesine dayanır, görünmeyen (gayb duygularımız, aklımız, bilimsel ve tecrübi algımızla seçebildiğimiz ve bu dünyadaki bütün hareket, kanun ve olguların orta noktasını ve daha yüksek bir gerçeklik düzenini oluşturan maddî ve doğal olguların ötesinde varolup, fakat günlük hayatımızda bir nesneyi bildiğimiz anlamda bilemediğimiz olarak tanımlanabilir.
Sayfa 62 - Birleşik Yayıncılık, İkinci basım; 1999Kitabı okudu
Prometeci inanç ve prometici bir toplum fikrini, hümanist sosyologlardan alan, Saint-Simon'un ve sonradan Proudhon'un etkisinde kalan Marx, bu durumda, tıpkı üstatları gibi, Yunan mitolojisinden bir din görüşü devralmıştır. Marx büyük Doğu dinlerinin böyle bir anlayışa bütünüyle karşı olduklarını bilmeden, Yunan dinindeki bu tanrı insan ilişkisini bütün dinler için genelleştirmiştir. Doğu dinlerinde, insan için çok merhametli ve şefkatli bir Tanrı vardır, fakat Yunan dinindeki tanrılar, insana kıskanç ve kötü niyetlerle bakar ve onu kendilerine rakip görürler. Doğu'nun dini mesajı, insanın yerden göğe, maddi ve hayvani mertebeden, ilahi ve meleki mertebeye yükselmesine dayanır.
Sayfa 51 - Birleşik Yayıncılık, İkinci basım, 1999Kitabı okudu
Reklam
"Senin hastalığın kendi içindedir. Sen bilmezsin; ilacın da kendi içindedir, ama sen görmezsin!" | Ali (r.a)
Sayfa 55
Acınası:
Bugün insanlık bir bilinmez yere, bir amaçsızlığa doğru koşuyor. Gençlik bitmez, bir ayaklanış içinde, felsefe, san'at ve edebiyat her şeyin anlamsız olduğundan sözediyor, insanlığın anlamsız olduğu da bunun içinde tabii. Bütün bunlar, tanrılı bir dünya görüşünü inkar etmenin doğal ve kaçınılmaz sonuçlarıdır.
Sayfa 54
Ve insan? Tek görevi bu cennette otlamak olan ekonomik bir hayvan... "Tüketim, tüketim" ve yine "tüketim" felsefesi! Ya parolalar? Liberalizm! -yani, duygusuzluk. Demokrasi!- yani, "senin nasibini zaten ayırmış olanları seçmek!" Hayat mı? Maddi varoluş. Ahlâkiyat mı? Fırsat kollayıcılık (oportünizm) ve bencillik. Hedef? Tüketim. Hayat Felsefesi? Doğal iştahları doyurmak. Son hedef? Zevk ve eğlence içinde bir hayat. İnanç? İdeal? Aşk? Varlığın anlamı? Insanın anlamı? Onları da unutuver canım!
Sayfa 36
Bugünlerde dinden sözetmek çok zordur; modern kafalar, onu ilerici ve kurtarıcı bir güç olarak kabul etmiyorlar.
Sayfa 48
Reklam
84 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.