Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mustafa Kemal Atatürk

Masa Dergisi - Sayı 28 (Mayıs 2019)

Masa Dergisi

Masa Dergisi - Sayı 28 (Mayıs 2019) Gönderileri

Masa Dergisi - Sayı 28 (Mayıs 2019) kitaplarını, Masa Dergisi - Sayı 28 (Mayıs 2019) sözleri ve alıntılarını, Masa Dergisi - Sayı 28 (Mayıs 2019) yazarlarını, Masa Dergisi - Sayı 28 (Mayıs 2019) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Ben iki kere öldüm. Biri boşandığımda, 1925'te. Diğeri 1938'de, Kemal öldüğünde..." (Latife Hanım)
"Kadın Kokusu" filminin unutulmaz final sahnesinde, Al Pacino'nun canlandırdığı Yarbay Frank, Charlie adlı genci okulunda gelip savunduğunda bir şey itiraf eder: Hayatım boyunca neyin iyi neyin kötü, neyin doğru neyin yanlış olduğunu daima çok iyi bildim. Ama bilerek ve isteyerek hep yanlışı, hep kötüyü, yani hep kolay olanı seçtim. Bu çocuk ise doğru olanı seçiyor. Bu cesaret ister ve az şey değildir. Onu yok etmeyin, onu koruyun, kollayın ve destekleyin"
Reklam
"Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki, o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti'nin tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir."
"Sanatkáar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra, alnında ışığı ilk duyan insandır. Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir."
Ankara: Bir bozkır güzellemesi. Devrimin kalesi. Mahir Ünsal Eriş'in dediği gibi, "Onda neyin sevileceğini bir onu sevenler görür."
Laik devlet yapısının korunması, Atatürk için vazgeçilmez prensiplerden birisidir: Din gerekli bir kurumdur. Dinsiz devletlerin devamına imkân yoktur. Yalnız şurası vardır ki, din Allah ile kul arasındaki bağlılıktır. Din işlerinin, devlet işleriyle karıştırılmaması ve dinin her türlü siyasi ve kişisel amaç, çıkar sağlamak için bir araç olarak kullanılmaması esastır.
Reklam
Mustafa Kemal, biraz sonra arkadaşlarının refakatinde, kapıda bekleyen üstü açık arabaya binip uzaklaşırken Zübeyde Hanım, Makbule, diğer ev halkı ve bazı misafirler pencerelerde birikmiş, gittikçe uzaklaşan arabanın ardından bakıyordu. Bu sırada Makbule iç çekerek ağlıyordu. Zübeyde Hanım sert bakışlarını kızına çevirdi: "Sen asker kardeşisin!" dedi. "Ayıp! Ağlanır mı hiç askerin ardından! Üzüntünü kimseye belli etme. Misafirlere şerbet ez. Memleket için giden insan ölse bile ardından ağlanmaz..." diye de ekledi.
"Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok; ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır."
Sayfa 36 - Mustafa Kemal Atatürk
"Ben ölenle ölmüyorum ki. Yaşamadığım için ölüyorum! Siz, oksijensiz bir dünyada yaşayabilir misiniz? İşte Mustafa Kemal Paşa benim hayatım için bir oksijendi."
Sayfa 30 - Salih Bozok
Aslında nedir?
"Atatürkçü Düşünce Sistemi, ne yapılmasını anlatan bir ideoloji değildir. Akıla ve bilime dayanarak nasıl karar verileceğini gösteren bir dünya görüşüdür. "
Sayfa 10 - İlker Başbuğ
Reklam
"Ancak benim için artık yakalanmak, tutuklanmak, sürülmek, düşüncelerimi yapmaktan alıkonmak, hepsi ölümle denkti. Hemen karar verdim. Otomobile atlayarak Galata Rıhtımı'na geldim"
Sayfa 6 - Mustafa Kemal
Mustafa Kemal, 1927'de Nutuk'a şöyle başlayacaktı : "1919 senesi Mayıs'ının 19'uncu günü Samsun'a çıktım."
"Bir ağacın yolundan çekilip gölgesinde dinlenebilmenin ayırdına varabilmiş Mustafa Kemal. Çınarla bir, günden güne büyüyeceğini bilmiş.."
"Biz, bir ağacın dalları kesilmesin diye köşkü taşıyan Ata'nın, ağaçlar kesilmesin diye parkta nöbet tutan nesilleriyiz. Üzerinde bir değil kaç yüzyıl geçmiş olursa olsun; doğru, adil, hakkaniyetli bildiğimiz yolda, tam bağımsızlık ve tam eşitlik için gereken her mücadelede muhtaç olduğumuz kudretin, damarlarımızdaki asil kanda mevcut olduğunu her zaman biliriz."
267 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.