Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Matematik - Kullanım Kılavuzu

Tony Crilly

Matematik - Kullanım Kılavuzu Gönderileri

Matematik - Kullanım Kılavuzu kitaplarını, Matematik - Kullanım Kılavuzu sözleri ve alıntılarını, Matematik - Kullanım Kılavuzu yazarlarını, Matematik - Kullanım Kılavuzu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
Matematikçilere göre fi' de hiçbir açıklama, hiçbir uygulama gerektirmeyen içkin bir güzellik vardır. Kendi başına yeterlidir.
Sayfa 155Kitabı okudu
Kümenin Basite İndirgenemezliği
Sonuç Russell Paradoksudur: S kendi kendisinin üyesi olmaması koşuluyla kendi kendisinin üyesidir! Çok iyi bilinen berber paradoksuna benziyor: Köy berberine köyde kendi kendisini traş etmeyen bütün erkekleri traş etmesi söylenmiş. Kendisini de traş etmesi gerekir mi? Kendisini traş ediyorsa etmemelidir; etmiyorsa etmelidir. Bir kuramın böyle bir iç çelişkiden kaçınması gerekir.
Sayfa 208
"İlk koşullardaki küçük farklılıklar nihai olgularda çok büyük farklılıklar ortaya çıkarabilir... İlkinde yapılan küçük bir hata, ikincisinde muazzam bir hataya dönüşecektir."
Sayfa 141 - Kaos'un Kuramı
Kalkülüs Mucizesi
Her dakika bir öncekiden farklıdır; dünya bir akış halindedir. İö beşinci yüzyılda filozof Herakleitos bunu özetlemişti: "Her şey akar, hiçbir şey yerinde saymaz" şeklindeki şiarına iyi bir ölçü olarak "aynı nehirde iki kere yıkanamazsınız" diye eklemişti.
Sayfa 86
Reklam
"Sonsuzluk korkusu, gerçek sonsuz en yüksek biçimiyle bizi yaratmış ve ayakta tutuyorsa da, ikincil sonlu ötesi biçimlerinde bütün çevremizde yer alsa da, hatta zihinlerimizi işgal etse de onu görme olasılığını mahveden bir tür miyopluktur."
Sayfa 71
Karmaşık Sayılar Üzerine
Gündelik hayatta kullandığımız sayıları içeren tek boyutlu sayı dizisi üzerinde yer almalarını beklersek hayali sayıların gerçek olmadığını görürüz. Ama iki boyuta izin verirsek hayali ve karmaşık sayılar da diğerleri kadar gerçektir. Matematikçiler bugün bu sayılar olmaksızın iş göremez. Fizikçiler bu sayılarda evren kuramlarının temel yapıtaşlarını bulmuşlardır. Bu anlamda hayali sayıların önemli sonuçları olmuştur. Coleridge'in kristal bir küreye bakma şansı olsaydı hayalgücü beslendiği için en nihayetinde aklın da besleneceğini görebilirdi.
Sayfa 61
"Matematik, düzgün bakıldığında, sadece hakikati değil, ulvi bir güzelliği barındırır; heykelin güzelliği gibi soğuk ve ağırbaşlı, doğamızın zayıf yönlerine hiç hitap etmeyen, resmin ya da müziğin güzel tuzaklarından yoksun, ama ulvi bir saflığı olan, ancak en büyük sanatın gösterebileceği kesinlikte bir mükemmelliğe kadir bir güzellik." Bertrand Russell, The Study of Mathematics (1902)
Sayfa 166Kitabı okudu
"Neyin doğru olduğunu belirlemek bizim kudretimiz dahilinde değilse neyin en olası olduğuna göre hareket etmemiz gerekir." Rene Descartes, Discourse on Method
Sayfa 112Kitabı okudu
65 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.