Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dürerü's-Sülûk fî Siyâseti'l-Mülûk

Mâverdî'nin Siyâsetnâmesi

İmam Maverdi

Mâverdî'nin Siyâsetnâmesi Hakkında

Mâverdî'nin Siyâsetnâmesi konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Mâverdî'nin siyaset düşüncesine dair eserleri arasında yer alan bu eser Büveyhiler hükümdarı Bahâüddevle b. Büveyhî, Ebû Mansûr Ahmed b. Adudüddevle b. Büveyhî'ye (ö. 403/1012) takdim edilmiştir. Eserinin girişindeki ifadelere bakılacak olursa müellife göre Allah insanları yaratıp faklı sınıflara ayırmış, sonra onlardan bazılarını râî (yönetici) kılıp ve bunların raiyyeti korumasını gerekli görerek bu raiyyete de yöneticilere sıdk-ı taatini zorunlu kılmıştır. Ve onu kendisiyle kulları arasında vasıta yapıp, kulları ile arasında da ondan başka hiç kimseyi (aracı) kılmamıştır. Sonrasında müellif melikü'l-mülûk'a, hakkı-ı raiyyet, hakk-ı saltanat, hıfz-ı hukûk vb. hususlara değinirek eserinin "siyaset cümleleri"ni/cümelü's-siyâset ihtiva ettiğini belirtir. Eserde bu anlamda râinin sahip olması gereken bazı ahlâki vasıflar/ahlâku'l-melik ve hükümdarların siyaseti/siyâsetü'l-melik konularına değinmiş ve konular hikmetli sözler, şiirler, nükteler, hikayeler, hadisler vb. örneklerle anlatılmıştır. Keza eser ahlâkü'l-melik ve siyâsetü'l-melik olmak üzere iki bab üzere tertib edilmiştir. Müellif girişte eserin isimlendirilmesinden bahsederken "tercüme" ifadesini kullanmaktadır. Bununla eserin tercüme eser olduğu kastedilmemiş olup, daha ziyade bu ifade "semeyytü/سميت بـ" anlamında kullanılmıştır.
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 33 dk.Sayfa Sayısı: 196Basım Tarihi: 2019Yayınevi: Türkiye Yazma Eserler Kurulu Başkanlığı Yayınları
ISBN: 9789751741875Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 8.0
Erkek% 92.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

İmam Maverdi
İmam MaverdiYazar · 7 kitap
Adı Ali bin Muhammed, künyesi Ebü’l-Hasan’dır. Maverdi nisbesiyle meşhur olmuştur. Şafii mezhebi fıkıh alimlerinden olan Maverdi, 974 (H.364) yılında Basra’da doğdu. 1058 (H.450)de Bağdat’ta vefat etti. Bab-ı Harb kabristanına defnedildi. İlim öğrenmeye Basra’da başlayıp, önce meşhur nahiv ve hadis alimlerinden ders aldıktan sonra Bağdat’a giderek Ebu Hamid-i İsferaini’den fıkıh ilmini öğrendi. Bağdat’ta tefsir, hadis, fıkıh, fıkıh usulü ve edebiyat mevzularında zamanının alimlerinden ders alan Maverdi, tahsilini tamamlayıp icazet (diploma) aldıktan sonra kıymetli eserler yazmış, talebe yetiştirmiş ve bazı mühim vazifelerde bulunmuştur. Maverdi Kaim bi emrillah zamanında Kadılkudat payesini almış ve halifeler yanında büyük mevkı sahibi olmuş, çok kerre halifelerle melikler ve büyük emirler arasındaki gerginlikleri gidermek için arabulucu olarak hareket etmiştir. Bağdat ve civarında fetva verme, hakimlik vazifelerinde bulunup, bu vazifelerini mükemmel bir şekilde yerine getiren Maverdi, uzun seneler fıkıh, hadis ve tefsir ilimlerini okutup, değerli talebeler yetiştirmiştir. Yetiştirdiği alimlerin başında hadis ve tarih ilminde meşhur El-Hatibü’l- Bağdadi gelir. Bu talebesi, Tarih-i Bağdad adlı eseriyle ve hadis ilmine dair yazdığı eserlerle tanınmıştır. Bundan başka İbnü Hayrun Ebu’l Fadl Ahmed bin Hasan, Abdulmelik bin İbra, Ebu Fedail Muhammed bin Ahmed gibi birçok talebe yetiştirmiştir.