Anarşist-Egoist-Nihilist

Etik Yayınları

Kendini Bul
2021 5. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2021 16:10
Son zamanlarda okuduğum en sağlam kitaplardan birisi oldu. Max stirner eleştirisi üzerine araştırma yaptığımda sadece bu kitap çıktı. Uzun zamandır böyle bir kitap okumamıştım.
2018 15. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2018 10:12
Şu anda profesör olan M. Hanifi Macit'in 2010 yılında yazdığı bu kitap, çok iyi bir inceleme kitabı ve Max Stirner felsefesine girişte önemli bir rehber. Öncelikle Stirner'den bahsedelim, sonra kitaba dönelim... 1806-56 yılları arasında yaşamış olan Max Stirner, anlaşılması güç olan ama oldukça ilham verici bir isimdir. Bir bakıma, Nietzsche'nin öncülü olan Stirner, kimi düşünürlere göre egoist, kimine göre anarşist, kimine göre nihilisttir. Döneminin büyük isimleri Karl Marx ve Ludwig Feuerbach ile önemli tartışmalara girmiş, özellikle Marx tarafından küçümsense de, ne kadar ciddi bir düşünür olduğu ortaya çıkmıştır. Bana göre de son dönemlerde okuduğum en ilginç, karizmatik, ilham verici düşünürdür; Marx'ın eleştirilerine bir noktada hak versem de, kendisinin genel olarak neredeyse eleştirilemeyecek kadar üstün olduğunu söyleyebilirim. Kitaba dönersek, Macit'in özellikle bireysel görüşler sunmaktan kaçındığını söyleyebilirim. Stirner kitaplarından alıntılar dışında, Stirner üzerine çalışmış olan Newman, Spring, Mackay gibi isimlerden birçok alıntı var. Kitapta bazen alıntıların nerede başladığı, nerede bittiği karışsa da çok kapsamlı bir çalışma olduğu yadsınamaz. Kitap beş bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, üstadı tanıtıyor. İkinci bölümde yazar, uzun uzun üstadın neden bambaşka olduğunu ve hiçbir akıma girmediğini anlatıyor. Sonraki bölümlerde, Stirner felsefesi inceleniyor. İncelemeyi yazarın tanımıyla bitireyim; "Bize göre Stirner çağın çelişkilerini ifşa eden ve özcülüğe dönük yaptığı eleştiriler ile geleceğe uzanan bir isyancı aklın alışılmamış, sıra dışı bir sesidir."
2020 6. kitabı
Kitap, Stirner hakkında fikir sahibi olmak isteyenler için güzel bir rehber özelliği taşıyor. Stirner'in kişilerin kendilerini bulma adına yaptıkları egoya ulaşma yolculuğundan bahsetmesi ve buna yönelik yaptığı güzellemeler, bana Nietzsche'nin Ecco Homo'sundaki kişinin kendisini bulması için geçirdiği çöküşleri anımsattı. Bu yüzden şunu söyleyebilirim sanırım, Nietzsche cidden Stirner'dan etkilenmiş(özenmiş?) olabilir.
2019 4. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2019 02:12
Stiner felsefesi için hap niteliğinde, oldukça akıcı, derli toplu bir giriş eseri. Halihazırda direkt Stiner üzerine yazılmış tek türkçe inceleme eseri. Biricik ve Mülkiyeti okumadan önce okumanızı öneririm.

M. Hanifi MacitYazar · 3 kitap
Prof. Dr. Muhammet Hanifi Macit, Türk akademisyen, yazar ve siyasetçidir. 1976 yılında Erzurum'un Oltu ilçesinde doğmuştur. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Başdanışmanı ve MHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesidir. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden 2002 yılında mezun olmuştur. Günümüzde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Siyaset felsefesi, etik, tarih felsefesi ve sistematik felsefe alanlarında akademik çalışmaları bulunmaktadır.