Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefi ve Sosyolojik Bir Yorum

Mecelle

Kadir Canatan
10/10
2 Kişi
5
Okunma
2
Beğeni
302
Görüntülenme
Bir toplumun tarihinde ortaya çıkmış olan önemli belgeler, sözleşmeler ve antlaşmalar birer göstergedir. Bu göstergeler tarihin dönemeçlerine işaret ederler ve geçmişi yansıtırlar. Bizler bu belge ve göstergelere yaslanarak kendi geçmişimizi hatırlar ve nereden nereye geldiğimizi anlarız. Peki, Mecelle bugünkü gençliğe neyi hatırlatmakta ve ne anlama gelmektedir? Sanırım pek çoğu bunu duymamıştır, duyanlar da okumamıştır, okuyanlar da anlamamıştır! Duymayanlar haklıdırlar, çünkü Mecelle tarihimizin önemli bir belgesi olarak anlatılmaz! Duyup da okumayanlar da haklıdırlar, çünkü önemini kavrayamamışlardır! Okuyup anlamayanlar da haklıdırlar, çünkü okuyabilecekleri bir metinle karşılaşmamışlardır! Yeniden anayasa tartışmalarının yapıldığı bu dönemde Mecelle konulu çalışmamızın yayınlanıyor olması birkaç açıdan anlamlıdır: İlk olarak elinize sadeleştirilmiş bir şekilde okuyabileceğiniz ve anlayabileceğiniz bir metin sunulmaktadır; İkinci olarak elinizdeki çalışma Mecelle’nin sosyolojik ve felsefi bir yorumunu içermektedir; Üçüncüsü okuyacağınız bu çalışmayla dün ve bugün arasında bir ilişki kurabileceksiniz. Bu çalışma, öncelikle gençlere ama daha geniş olarak tarihsel belgelerin ruhunu keşfetmek isteyen herkese hitap etmektedir.
Yazar:
Kadir Canatan
Kadir Canatan
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: 2021Yayınevi: Mana Yayınları
ISBN: 9786052339588Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
“Hiç Okunmayanlar” listesinin güzide eseri Mecelle’nin ilk incelemesini iftiharla sunarım :) Tam adı “ Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye” olan ve kısaca “Mecelle” olarak bilinen hukuk belgesi, sadece Osmanlı hukuk tarihininin değil belki de tüm İslam tarihinin en önemli derlemesidir, bu derleme klasik dönemden modern döneme geçiş sırasında ortaya çıkmış ve geçiş döneminin özelliklerini yansıtan bir belge. 1868 yılında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında 7 kişilik bir ekiple hazırlanan Mecelle, ilk 100 maddeden oluşan genel ilkelerle, toplamda 1851 madde bir kanunnamedir. Toplam 16 kitaptan oluşan Mecelle ortalama 9 yıl zarfında tamamlanmış. İçerik olarak borçlar, kısmen eşya ve yargılama hukukunu kapsamakta ve tam bir medeni kanun özelliği göstermiyor. Kitaptan ana hatlarıyla bahsetmek gerekirse; Mecelle’nin “sadeleşmiş halinin de sadeleştirilmiş hali” diyebiliriz. 100 genel ilke oldukça yalın bir dille, sebep-sonuç ilişkisi gözetilerek, dün ve bugün arasında bağlar kurarak, herkesin kolaylıkla anlayacağı bir yazım dili kullanarak, basit sosyolojik ve felsefik yaklaşımlar eklenerek kaleme alınmış. Mecelle Osmanlı’ya özgü ikili hukuk sisteminden Cumhuriyete özgü tekil hukuka geçiş aşamasında bireyi ve haklarını koruyan son hukuk belgesi, kitapta verilen detaylarda farkettiğim üzere son olmasına rağmen, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra da kendisine başvurulmuş :) Tarihsel belgelere ve hukuka sempatisi olan okuyucu için oldukça güzel bir deneyim olacaktır. Tavsiyedir .. Keyifli olsun, verimli olsun..
Mecelle
MecelleKadir Canatan · Mana Yayınları · 20215 okunma
Reklam
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Mecelle'yle ilgili bilgi sahibi olmak isteyen her kesime hitap eden, hem akademik hem de açık bir dili olan harika bir eser. Yalnızca Mecelle'nin maddeleri incelenmekle kalmayıp günümüz hukukuyla da kıyaslamalar yapılarak bendeniz gibi hukuk öğrencilerine çok güzel bir perspektif sağlandığını düşünüyorum. Hem metnin kendi dönemine hem de bugüne ışık tutan öğretici bir eser olmuş.
Mecelle
MecelleKadir Canatan · Mana Yayınları · 20215 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.