Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Medeniyyet-i İslamiyye

Şemseddin Sami

Medeniyyet-i İslamiyye Gönderileri

Medeniyyet-i İslamiyye kitaplarını, Medeniyyet-i İslamiyye sözleri ve alıntılarını, Medeniyyet-i İslamiyye yazarlarını, Medeniyyet-i İslamiyye yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan, vahşi bir halde yaratılmıştır; fakat vahşi kalmak için yaratılmamıştır. Hayvanlardan çoğunun birer vazifesi olduğu gibi, insan türünün de büyük bir vazifesi vardır. Arı, çiçeklerin leziz olan özünü toplayıp bal üretmek vazifesiyle mükellef olduğu halde, insan, kainatın ve özellikle yer küresinin üzerindeki maddelerin mahiyet ve hakikatini anlayıp, bir marifet sermayesi oluşturmak ve bununla kendi türünün rahat ve asayişini sağlayacak vasıtaları hazırlamak vazifesiyle görevlidir.
İnsan, doğası itibariyle medenîdir denildiği vakit, insanın doğasında medenîleşebilme yeteneğinin bulunduğu kastedilir; yoksa insanın esasen medenî olduğu ve medenî olarak yaratıldığı iddia olunamaz. İnsan hemen hemen diğer hayvanlara yakın bir vahşilik düzeyinde yaratılmıştır, şu kadar varki kendisine, durumunu düzeltip medenîleşebilmesi için bir güç ve yetenek verilmiş ve medenîleşme sebepleri de Allah tarafından hazırlanmıştır.
Reklam
İnsanı diğer hayvanlardan ayıran fikir gücüdür; bu halde fikir gücü çok olan insan diğer hayvanlardan ne kadar farklı ise, fikir gücü zayıf olan insan da diğer hayvanlara o kadar yakın olur.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
İslamda İlim, fen ve kültür geçmişine dair araştırma yapanların başucu kitaplarından olmalı ve şahsi kanaatim : Kesinlikle her Müslüman Türk vatandaşının hem kısmen hüzünle hemde Bahtiyarlık içinde okuyup Mağrur olacağı Muazzam bir Değer..
Medeniyyet-i İslamiyye
Medeniyyet-i İslamiyyeŞemseddin Sami · Gündoğan Yayınları · 19967 okunma
109 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
Günaydın! Hayırlı Sabahlar! Güzel Bir Ay Olsun Hepimiz İçin! Ortaçağ İslam Medeniyeti. İlginçtir ki Müslüman olduğu için tarih boyu hor görülen birçok kavim ve bunların arasından çıkan bilim insanları. Tabi durum böyle olunca, Şemseddin Bey’de gerekeni yapma ihtiyacı duyuyor ve bir araştırmaya girişiyor. Kısa ve öz. Peki, bizleri neler bekliyor? Astronomi, felsefe, matematik, coğrafya, doğa, tıp, edebiyat, tarih, sanayi ve diğerleri. Bunların hepsinde temel amaç da Müslümanların söylendiği gibi dininin bağnaz olmadığı, aksine bilim ve tekniği, araştırma ve ilerlemeyi en ön safta yapmalarının bizzat teşvik edildiğini kanıtlamak adına yapıyor. Yazıldığı dönem ve dönemin araştırma ile bilgiye ulaşma şartlarını da düşünmek gerekiyor. Yeni bir tür denediği aşikar. Tabi bunun eksileri ve artıları olacaktır ki eksilerinin daha fazla olduğunu da objektif olarak belirtmemiz gerekiyor. Kitabın son sözünü söylerken sözünü ettiğimiz bilimsel keşifler, sınai ve ticari gelişmeler İslam medeniyetinin olgunluğunun binde birini bile gösterse, bu medeniyetin ne seviyeye ulaşmış olduğunu isbata kafidir, diyordu. Bugün bu kadar gerileme ve cehalet devrine nasıl düştüklerini de açıklamaya çalıştığını ekliyor. Tabi içerikte bahsettiği bazı eserler olsun, bahsettiği konular olsun bir kaynak kullanılmaması dikkat çekiyor. Yani dediğimiz gibi biraz eksileri fazla. Ancak dönemin araştırma ve kaynak bulma şartlarına da dikkat etmek gerek. İyi bir eser, gerek fikir edinmek gerek bilgilenmek açısından ideal bir kitap. Hepimize iyi okumalar dilerim..
Medeniyyet-i İslamiyye
Medeniyyet-i İslamiyyeŞemseddin Sami · Gündoğan Yayınları · 19967 okunma
"İnsanı hayvanlardan ayıran fikir gücüdür; bu halde fikir gücü çok olan insan diğer hayvanlardan ne kadar farklı ise, fikir gücü zayıf olan insan da diğer hayvanlara o kadar yakın olur."