İlk Yayın Tarihi:
Eksik Parça Yayınları

Güzeller güzeli Medusa
2025 21. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2025 18:56
Hayatım boyunca merak ettiğim hikayesinin ardındaki trajediyi bildiğim için ona karşı derin bir üzüntü hissetmişimdir. “Medusa” anlamı “koruyucu” demekmiş. Bunu okuyup anlamını bilince, mitoloji tarihinin en korkunç, acımasız yaratığının tapınak Rahibesi olması çok şaşırtıcı değil mi ? Canavar olmayı o istemedi. Tarih sanırım hep erkekler tarafından yazılıyor olmalı ki, sıradan kendi halinde sırf güzel diye sadece nefsî bir iğrençliğe mağdur edilip üstüne yine kendi hem cinsi tarafından lanetlenen bir kadını daha ne kadar aşağılayıp kötü gösterebiliriz diye bahse girmiş gibi efsaneleştirmişlerdir. Kendini Rahibeliğe adayan güzeller güzeli Medusa’nın, tanrıların kendilerinin yarattığı ve yapacaklarından korkup yine kendilerinin katletmek istediği yılan saçlı Medusa… Katledilmeye boyun eğmesi bile insanî düşüncesindendi; nedeni hamile olması, bebeklerini koruma isteği. Ben bu hikâyede Medusa’nın canavarlığını değil, Athena’nın ( Kadın Tanrıça yüce Athena ) sırf egosunu okşasın diye mağdur edip katlettiği bir kadının hikâyesini okudum. Sizlere de keyifli okumalar dilerim. Rosie Hewlett Medusa
·172 syf.·
2026 19. kitabı
Yazar Özlem Ertan’ın aksine, Rosie Hewlett Medusa’ya kendi sesini verir. Çünkü dünya, bunu ona borçluydu. Artık o bir kurban değil, kendi hikayesini yazan bir kadın olarak karşımıza çıkar. Medusa, sıradan ruhların yaşadığı Asphodel çayırlarından bizlere seslenerek yaşadıklarını anlatır. Bizden tek istediği, onu dinlememizdi. Medusa, Gorgon kardeşlerden biri olarak dünyaya gelse de aslında ölümlüydü. Ailesinin istemediği bir çocuk olarak bir tapınağın sessizliğine bırakıldı. Sevdiği tanrıçasının kutsal mekanında bir tanrının hışmına uğradı. Ardından aynı tanrıça tarafından öfkeyle cezalandırıldı. Saçları yılana dönüştü, yüzü korkuya, varlığı lanete çevrildi. Medusa artık gözlerine bakanı taşa çeviren bir mitin adıydı. Canavar olarak anılsa da Medusa, yaşadıklarından doğan nefretini adalete yöneltti. Kız kardeşleri Euryale ve Stheno ile birlikte lanetini, aynı kaderi yaşayan kadınların sesi olmak için kullandı. Ta ki içindeki varlığı hissedinceye kadar. Dünyadan saklanarak, huzur içinde hamileliğini sürdürmek ve evladını dünyaya getirmekti tek dileği. Fakat bu kırılgan arzunun gölgesinde hikayesi, bir kahramanın kılıcıyla başı kesilene dek sürdü. Peki, tek dileğini gerçekleştirebildi mi? Bu sorunun cevabını ve birçok ayrıntıyı, Medusa’nın hikayesini merak edenlere bırakıyorum. Hewlett, mitin özünü korurken kurgusal öğelerle Medusa’nın iç dünyasını dokur. Onu yalnızca bir efsane figürü değil, insani, kırılgan ve aynı zamanda güçlü bir varlık olarak yeniden biçimlendiriyor. Böylece bir mitin anlatımının ötesinde, bir kadının derin ve sarsıcı duygusal yolculuğuna tanıklık ettim Kurgusal farklılıklardan ikisine değinirsem: Medusa gerçek mitolojide sıradan bir hamilelik süreci yaşamaz. Ve tek başına, gözlerden uzak bir yerde hamileliğini sürdürmesi ise kurgusal bir başka
Puan vermedi·176 syf.·
2026 1. kitabı
Başta biraz toy bir genç kadın gibi anlatılmış ve biraz yorucu gelmişti ama kitabın sonuna doğru kitabın akışına uygun bir şekilde Medusa olgunlaştı ve kitabın anlatış şekli de güzelleşti ve daha olgun biri tarafından yazılmışa benzedi genel olarak bakarsam güzeldi ama başlarında biraz sıkıcı geçmişti
Mükemmel bir uyarlama..
2026 20. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2026 18:24
Rosie Hewlett’in Medusa romanı, yıllardır “canavar” olarak anlatılan bir figürün hikâyesini tersine çeviriyor. Mitolojide hep erkekleri tuzağa düşüren, lanetli ve sonunda bir “kahraman” tarafından öldürülen bir yaratık olarak bildiğimiz Medusa, bu romanda bambaşka bir yerden anlatılıyor. Burada o bir canavar değil; tanrıların kibri, erkek egosu ve adaletsiz bir düzenin kurbanı. Medusa bir tanrı ve tanrıçanın ilk fani çocuğu olarak dünyaya geliyor. Daha bebekken annesi tarafından kardeşlerine veriliyor ve Athena’nın tapınağının kapısına bırakılıyor. Onu bulan rahibe, tanrılardan gelen bir armağan sanarak büyütüyor ve “Koruyucu” anlamına gelen Medusa adını veriyor. Hayatının ironisi ise tam burada başlıyor; çünkü tapınağı koruması için yetiştirilen Medusa, ileride yine o tapınakta suçlanacak kişi oluyor. Tapınağın bulunduğu şehir bile tanrıların güç savaşının ortasında. Poseidon ile Athena arasındaki rekabet, masum insanların ve özellikle bir kadının hayatını belirliyor. Güç mücadelesinin bedelini Medusa ödüyor. Suçlu olduğu için değil; güçsüz olduğu için. Ve bir noktada güzelliği, sesi ve kimliği elinden alınıyor. Böylece tarih bir kez daha mağduru suçlu ilan ediyor. Bu kısmı okurken gerçekten öfkelendim. Çünkü Medusa’nın yaşadıkları bir mitin içinde kalmıyor; bugün hâlâ duyduğumuz hikâyelere benziyor. Suçlu olan korunuyor, mağdur olan sorgulanıyor. Kitap, Medusa’nın öfkesini tek boyutlu bir “intikam hikâyesi” olarak anlatmıyor. Onun yalnızlığını, kırılganlığını, annelik içgüdüsünü, hayatta kalma çabasını ve insan tarafını gösteriyor. Bu yüzden Medusa burada bir efsane figürü değil; incinmiş, susturulmuş ve yanlış anlatılmış bir kadın. En çok da onun insan tarafını okumak beni etkiledi. Çünkü ilk kez Medusa’ya kızmadım; onun için üzüldüm. Kitap aynı zamanda şu
#Medusa
2023 55. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2023 15:59
Medusa? İlk aklınızda ne canlandı? Katil? Gorgon? Canavar? Canavar ebeveynlerden insan olarak dünyaya gelen ve bu sebepten reddedilerek bir tapınağa terkedilip bir rahibe tarafından yetiştirilen aslında o zamana kadar gayet sıradan olan biri... Hayatının basindan itibaren dindar olarak yetiştirilerek büyütülen ve kendini Athena'ya adayarak hergun onun adına hizmet veren bir rahibe... Poseidon tarafından tecavüze uğrayan, sonrasında Athena tarafından cezalandırılan bildiğimiz meşhur yılanlı başa dönüşen medusa.. Mitoloji ilginizi çekiyorsa ve farklı açılardan da Medusa'ya bakmak istiyorsanız kitap onerisidir.
2023 56. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2023 16:01
ROSİE HEWLETT || MEDUSA ❝ Zamanı geldi. Ben Medusa, sonunda kendi hikayemi anlatacağım. Kendi çağımda hakkımda birçok şey söylendi: Ayartıcı kadın. Yalancı. Canavar. Katil. Tecavüz kurbanı. Görünüşe göre insanlar sonuncuyu unutuyorlar. ❞ Bu hikayeyi sanırım duymayanımız yoktur. Yıllarca anlatılan o öldürücü gözleri ile erkekleri taşa çeviren, tüyler ürpertici bir surete sahip olan ve o meşhur yılanlarla dolu baş. Yani Medusa( Koruyucu ). Ama anlatılanların aksine ilkel deniz tanrıları Phorkys ve Keto’dan doğan, iki kardeşi olan sıradan bir faniydi, güzel ve gayette normaldi. Onu istememeleri ile başladı her şey. Thea adında Athenanın tapınağında yaşayan bir rahibenin kapısına bırakıldı ve artık oda kimsesiz bir rahibe olarak yaşamaya başladı. Bu tapınakta onu bekleyen bir hazin son vardı. Deniz tanrısı Poseidonun tecavüzü. Tapınağında olanları kabul görmeyen Athenanın Medusa ya cezası. Yerle bir ettiği hayatı ve işte o taşa çeviren bakışlar ile yılan başı… Medusayı bekleyen sonu belki de okuyanlar ya da duyanlar biliyordur ama bilmeyenler için söylemeyeceğim ki okuyun bir de bu gözle bakın ona. Ben merakla ve bir çırpıda okudum. Medusa benim gözümde o suretine rağmen bir melek, adının anlamı gibi gerçek bir koruyucu olarak kalacak… Keyifli okumalar.
2025 27. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2025 16:32
#kitapyorumum Kitabın Adı: Medusa Yazarın Adı: Rosie Hewlett Yayınevi: Eksik Parça Yayınları Sayfa Sayısı: 175 Öncelikle bu kitabı bana hediye eden sevgili arkadaşıma çok teşekkür ediyorum.. Harika bir kitapla beni buluşturdu. Medusa'nın hayatını kendi anlatıyormuş gibi okumak çok güzeldi. Doğumunda ölümüne kadar Medusa'nın hayatındaki küçük detayları ile okumayı ben çok sevdim. Bu tarz Fantastik kitap meraklılarının bu kitabı severek okuyacağını düşünüyorum. Kitapla kalın...
Medusa'nın İninden...
2025 35. kitabı
Derinden etkileyen bir anlatıydı vesselam... Mitolojiye meraklı olmayanların bile Medusa'nın namını duyduğuna eminim. Herkes onun yılan başlı kafasını ve erkekleri taşa çeviren gözlerini bir şekilde işitmiştir. Eğer biraz mitoloji bilgisi olan biriyseniz de Medusa'nın nasıl Medusa olduğunu bilirsiniz. Ben de kendimi o kulvarda görüyordum. Ve elbette bu garip yaratık üzerine fazla düşünmemiştim. Rosie Ablamız düşünmüş ve bize Medusa'nın ağzından hikayesinin 'orijinal' halini anlatmak istemiş. Öncelikle; ELİNE SAĞLIK BACIM, SEN MÜKEMMEL BİR YAZAR OLACAĞA BENZİYORSUN. Şimdi bunu içimden attığıma göre kitabı övmeye geçebilirim. Medusa, bir fani olarak başlıyor ve başına gelenler yüzünden olduğu o meşhur Gorgon'a dönüşüyor. Olayları bize anlatan hali, her şey olup bittikten sonra kenara çekilen ve hikayesini düzgün bir şekilde anlatmak isteyen kadın. Bizlere sitem ederek kendi hikayesini anlatması çok hoşuma gitti. Mitolojik metinlerde bizlere aptalca gelen, canavarların yuttuğu inanılmaz basit hamleler vardır. Medusa'yı okurken karakterimizin bunlarla dalga geçmesi beni, hikayenin gerçekten onun elinden çıkıp çıkmadığını sorgulamaya itti. Yaşananlar, kadınların maruz kaldığı iğrençlikler, erkeklerin düşünceleri ve katılaşan bir kalbin tekrar yumuşamasını görmek tam bir maratondu. Herkese samimi olarak tavsiye ederim.
Mitoloji
2025 114. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2025 01:53
Medusa, mitolojinin en sert şekilde damgalanmış figürlerinden birine yeniden bakma cesareti gösteren, kısa ama yoğun bir kitap. Medusa’yı yüzyıllardır ona yakıştırılan canavar kimliğinden sıyırarak, hikâyesi elinden alınmış bir kadına dönüştürüyor. Bu bir mit değil, bu tanıdık bir hikâye. Kadınların susturulduğu, suçun mağdura yüklendiği, erkek şiddetinin “kader” diye anlatıldığı bir hikâye. 𝐁𝐢𝐫 𝐤𝐚𝐝ı𝐧𝐚 𝐲𝐨̈𝐧𝐞𝐥𝐭𝐢𝐥𝐞𝐧 𝐬̧𝐢𝐝𝐝𝐞𝐭𝐢𝐧 𝐛𝐞𝐝𝐞𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐧𝐞𝐝𝐞𝐧 𝐲𝐢𝐧𝐞 𝐨 𝐤𝐚𝐝ı𝐧 𝐨̈𝐝𝐞𝐫? Kitap, Poseidon’un saldırısından sonra Medusa’nın Athena tarafından cezalandırılması üzerine kurulu. Ancak bu bir olay örgüsünden çok, bir iç hesaplaşma. Medusa’nın yalnızlığı, terk edilişi ve adaletsizlik karşısındaki sessizliği, satır aralarında ağır ağır büyüyor. Athena’nın laneti bana bir tanrıça öfkesinden çok, düzeni koruma refleksi gibi geliyor. Suçlu cezalandırılmıyor; rahatsız edici olan susturuluyor. Medusa’nın canavara dönüşmesi, bir kötülüğün sonucu değil, yaşadıklarını taşıyamayan bir sistemin tercihi gibi duruyor. Bu noktada kitap mitolojiden çıkıp bugünün dünyasına çok net bağlanıyor. Bu kitap, benim için sadece bir mit okuması değil, yeniden yazılmış bir adalet hikayesiydi. Yazar, mitolojinin tozlu sayfalarını açıp, susturulmuş bir kadının sesini günümüze taşıdı. Eğer siz de mitlerin arkasındaki insani trajedileri, haksızlığı ve kadınların gücünü merak ediyorsanız, bu kitabı kesinlikle okumalısınız. Bu, size Medusa'nın neden bir canavar değil, bir kahraman olduğunu gösterecek.
2025 47. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2025 17:13
Kendi çağımda hakkımda birçok şey söylendi: Ayartıcı kadın. Yalancı. Canavar. Katil. Tecavüz kurbanı. Görünüşe göre insanlar sonuncuyu unutuyor. Ben MEDUSA,sonunda kendi hikayemi anlatacağım.Bana inanmak zorunda değilsiniz,sizden tek istediğim dinlemeniz. Bu dünya bunu bana borçlu. Merhaba,tek kelimeyle bayılarak okuduğum bir kitap oldu Medusa.Rosie Hewlett’in ilk romanı.Benimde kalbimde ilk sırada yerini alan kitaplardan biri oldu.Elimden hiç bırakmadan okuyup bitirdim.Daha önce okuduğum Nikki Marmery’in Lilith kitabı tadında bir kitaptı.Ve yazarın ilk romanı olmasına rağmen oldukça başarılıydı. Yüzyıllardır anlatılagelen bir mit, Rosie Hewlett’in kalemiyle yeniden hayat buluyor.Bu defa Medusa, okuyucuya kendi sesiyle sesleniyor. Artık yalnızca bir efsane değil; susturulmuş, tacize ve tecavüze uğramış, haksız yere suçlanmış tüm kadınların sesi oluyor.Medusa’nın hikâyesi, adaletin ve direnişin yankısına dönüşüyor.Masum ve çok güzel bir kadının kaderinin nasıl değişip,onu bir canavara dönüştürdüğünü bir kere de Medusa’dan dinlemek istersen,bu kitabı okumalısın Dalgaların arasında doğdu. Denizlerin kudretli tanrıları Phorkys ile Keto’nun kızıydı; ama sıradan bir ölümlü olarak dünyaya geldiği için ailesi için bir hayal kırıklığından ibaretti. Ne annesi, ne babası, ne de ölümsüz kardeşleri onu kabul etti. Daha bebekken kaderine terk edilerek Athena’nın tapınağına bırakıldı. Masum ve çok güzeldi. Burada rahibe olarak sessiz ve sakin bir hayat yaşarken,Poseidon bir gün çıka geldi ve tüm direnişlerine rağmen Medusa’ya tecavüz etti.Ve bu olay Athena’nın onu ve kızkardeşlerini lanetleyip her birini çirkin bir yaratığa dönüştürmesine sebep oldu. Saç yerine kafasından fırlayan ve durmadan kulağına bir şeyler fısıldayan yılanlarıyla o artık acımasızdı.Gücünü yaşadığı acı ve