Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Melez Bilinç

Daryush Shayegan

Melez Bilinç Gönderileri

Melez Bilinç kitaplarını, Melez Bilinç sözleri ve alıntılarını, Melez Bilinç yazarlarını, Melez Bilinç yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İran'ın durumu klasik Fransa örneğiyle karşılaştırılırsa, bunların yapısal olarak farklı oldukları görülür. Hükümdar Kacar, Fransız Mutlakiyetçi rejimindeki kralla eşdeğerde değildir, tıpkı Fars ülkesinde hafifçe beliren laik entelijansiyanın 18. yüzyıl Fransası'ndaki filozaflara benzer olmaması gibi. Fransız Devrimi'nin ardında koca bir kortej vardır: ansiklopediceler, Diderot'lar, Voltaire'ler, Rousseau'lar. Bizin hareketimizin ardındaysa bulanık hevesler ve 19.yüzyılda Tanzimat adı altında Osmanlılar'ın gerçekleştirdiği yenilik hareketinden ilham alan dilekler vardı.
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
'Her şeyden önce,' der Gaston Bachelard, ''sorunları yerli yerine koymayı bilmek gerekir. Ve ne denirse densin, bilimsel yaşamda sorunlar kendi kendiliklerinden yerli yerine oturmaz.Hakiki bilimsel kafanın göstergesi de, 'sorunu anlama gücüdür'. Bilimsel bir kafa için her bilgi bir sorunun cevabıdır. Soru olmasaydı, bilimsel bir cevap da olmazdı. Hiçbir şey kendiliğinden olmaz. Hiçbir şey verili değildir. Her şey kuruludur.'' Bilimsel bir kafaya sahip olmak aynı zamanda eleştirel ve nesnel bir kafaya da sahip olmaktır; bizi ilgilendirdiği kadarıyla Bachelard' ın sözlerini de muhtemelen bu yönde yorumlamak gerekir. Zaten sorunu da anlama gücü İranlı aydınlar tarafından nadiren hesaba katılmıştır; bu da kötü niyetten değil, yapamamalarından böyle olmuştur. Kendilerini geriye çekip soruna mesafeli bakamıyorlardı. Zira ülkemizin gençliğine rağmen, köklü bir uygarlığın torunları olan bizler çok eski kafalıyızdır. Bachelard olsa, önyargılarıyla yaşıt, derdi bizim için. Düşünmek manen gençleşmektir; ''bir geçmişi yalanlaması gereken ani bir dönüşümü kabul etmek'' tir aynı zamanda. Bu dönüşümü kabul etmek, kendini açmaktır; bizi tehlikeli maceralardan gaspa uğramaktan koruyan yumuşacık kozamızdan çıkmaktır. s: 54 ... Yazarın okuduğum ilk kitabı. Son derece donanımlı ve açık görüşlü bir zihin. Alıntılar yerli yerinde. İran aydını bir zihin. Sevdim.
Melez Bilinç
Melez BilinçDaryush Shayegan · Metis Yayınları · 201397 okunma
Reklam
İran, paradoksal bir biçimde, felsefe kitaplarının romanlardan çok sattığı bir ülkedir.
Sayfa 110Kitabı okudu
Kendi üzerine kapanan varlık, açılmayı inatla reddeder; bütün insanlık tarihini parantez içine alarak kendi gerici fantazmalarından başka hiçbir yerde vuku bulmamış olan bir altın çağa kavuşmak isteyen Taliban militanları ya da Selefiler gibi dışarıya kapalı bir zihinsel gettoda yaşar.
Bir gerçeğe ya da bir hayale göndermesiz kendi kendilerini doğuran görüntülerin bulaşıcı salgınının kendisi de sanal bir biçimde sınırsızdır ve bu sınırsız doğurganlık 'felaket olarak bilgi'yi üretir.
Aslında uygarlığımızın yazgısında felaket vardır ve bu felaketin önüne geçilemeyen sonuçlarından biri de, yanılsamaların, başkalığın ve negatifliğin son bulmasıdır. Cisimlerin gölgeleri yansımıyordur artık, aksine “Gölgelerin cisimleri yansıyordur, ki onlarda gölgenin gölgesinden ibarettirler. ”
Reklam
“ Güneş tutulması güneş ile gözlerimiz arasında vuku bulan bir şeydir; güneşin kendisinde değil. ” Martin Buber
Zamanla halklar gençleşir, gayrimeşru iktidarlar da emecek taze kan bulamayınca yıkılırlar.
Cezalar verip halkı fetvalarla dürte dürte çeşitli bölüklere ayırabilirsiniz, ama inatçı ve dik kafalı olup başka kurallara uyan ekonomik olguları eğip bükemezsiniz; dinsel buyrukların en sertinin bile bu kurallara hiçbir etkisi olmamaktadır.
Zaten birbirlerinden çok farklı olan Arap ülkelerini karşılaştırmaya başlandığı vakit, hep bir ilk tespite varılır. Çoğunda, nüfusun %60 ila 70'i otuz yaşın altındadır. Dolayısıyla çok genç ülkelerdir bunlar; gençliğin ise, otoriter rejimlerin aklının almadığı ve artık öğrenemeyeceği haklı sebepleri bulunmaktadır. Bu gençliğin ne işi vardır, ne de beklentisi; Amerikalı bir uzmanın pek isabetli bir biçimde Muhaberat devletleri diye adlandırdığı, başka bir deyişle gizli servislerin devlet içinde devlet oldukları ve onları idare edip her tür protesto hareketini bastırmak için kullananlardan başka hiç kimseye hesap vermedikleri polis devletlerinde bu gençliğin iktidara en ufak bir katılımı da yoktur. Her ne kadar bu ülkelerdeki gençlik nispeten eğitimli ise ve çok sayıda iletişim ağıyla temas halinde olup 21. yüzyılı yaşıyor ise de, tabi oldukları devletler hâlâ 20. yüzyıldaki diktatörlük rejimlerinin kemikleşmiş izlerini taşıyarak ayak sürümektedir (bunların tek adam rejimleri mi, dinsel rejimler mi, yoksa hanedan cumhuriyetleri mi olduğunun pek önemi yoktur); köhnedikleri için, aradaki bölmeleri kıramamakta ve benzerini hiç görmemiş oldukları durumlara kolay uyum sağlayamamaktadırlar; mümkün olduğunu düşünsek bile, reforma uğratılmaları da zorlaşmıştır.
Geri118
190 öğeden 181 ile 190 arasındakiler gösteriliyor.