Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anadolu'da Felsefeye Yolculuk III

Miletli Filozoflar - Thales, Anaksimandros ve Anaksimines

A. Kadir Çüçen

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Felsefi sorgulama olarak düşünme, bilmeden kendini saklayan, bilinmiş ve araştırılmış olsa bile saklamayı tercih edenin izini sürmeye çalışır.
Sayfa 119
Antikçağ Sokrates öncesi dönemde “presokratikler” ya da “doğa filozofları” olarak bilinen Miletli filozofların kendilerini verdikleri ilk ve temel sorun arke idi ( Dünyanın asıl ve temel maddesi nedir ?)
Reklam
ASPASİA (M.Ö. 460-401)
Antik Çağ'ın ve felsefe tarihinin en ünlü filozofu Sokrates hiçbir şey yazmamıştır. Fakat Platon'un kaleminden hocasının düşüncelerini okurken bir kadına rastlarız... Antikçağ komedi yazarları tarafından aşağılanan, alay edilen ve suçlanan bir kadına rastlarız... Bu kadın filozofun adı Aspasia'dır. Onun düşünceleri ve entelektüel yaşamına ilişkin kesin bilgilere ve kanıtlara sahip değiliz. Bununla birlikte onun yaklaşık olarak M.Ö. 460-401 yılları arasında yaşadığı genel olarak doğru kabul edilir. Onunla ilgili hiçbir özgün görsel materyal bugüne ulaşmamıştır. Aspasia'nın anlamı "sevinçle karşılanan güzel" demektir. Aspasia çok iyi eğitimi görmüş, Aksiokos'un kızıydı. Nedeni bilinmemekle birlikte, onun yirmi yaşlarında, M.Ö. 450 yılları civarında Atina'ya geldiği ve kendinden 20-30 yaş büyük olan Perikles'i tanıyıp evlendiği söylenir. Ardından da hemen hetaira olduğu eklenir. Hetairalar, almış oldukları çok iyi eğitimleri ve büyük bilgi birikimleri nedeniyle oldukça saygı gören kültürlü kadınlardı. Aspasia'nın hitabet sanatı (retorik) üzerine derin bilgisi olduğu kabul edilir. Ayrıca felsefe hakkında da çok bilgili olduğu söylenir. Atina'da ilk defa hem erkeklerin hem de hanımların katıldıkları bir kültür merkezi açmıştır ve yönetmiştir. Filozoflar, sanatçılar, devlet adamlar, örneğin Sokrates, Anaksagoras, Sophokles ve Perikles gibi, sürekli buraya geliyor; Sokrates öğrencilerine burayı öneriyordu. Bu toplantı merkezi Aspasia'nın kendi adıyla anılıyordu. İlk kez Atina'da bir kadın böyle bir adım atmıştı.
Sayfa 88 - Türkiye Felsefe KurumuKitabı okudu
İnsanlar bütün öbür hayvanlar gibi canlılar gibi balıklardan. Başka tür hayvanlar da karışmış olmalı insanın özüne. Yoksa uzun süren çocukluğu ardından özelliklerini koruyamazdı.
Hareket ve değişmenin doğal başlangıç noktası… Bu şey bazılarının içinde bazılarının dışındadır.
Onlara göre her şeyin kendisinden meydana geldiği, kendisinden doğup sonuçta yine kendisine döndüğü bir şey vardır… İster tek, ister çok olsun, geri kalan her şeyin kendisinden çıktığı, ancak kendisi sürekli olarak varlığını koruyan bir şeyin olması gerekir. ARİSTOTALES
Reklam
Mitostan logosa geçişin bize bıraktığı olumsuz mirasların başında kadın düşmanlığı gelir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.