Thales, Anaximander, Anaximenes

Miletus Okulu

John Burnet

Miletus Okulu Sözleri ve Alıntıları

Miletus Okulu sözleri ve alıntılarını, Miletus Okulu kitap alıntılarını, Miletus Okulu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hegel’e göre; “Kendinde olanın insanlık için nesne haline gelmesi, bilince ulaşıp böylece insan için olması gerekir.” ve bu gerekliliği oluşturan süreçte “Akıl, kendi kendisinin nesnesi” haline gelir.
Başta Miletuslu filozoflar olmak üzere Antik Yunan felsefesi, hem felsefi düşüncenin özelliklerinin belirlenmesi için model olmuş hem de aynı kaynak özelliklere bağlı olarak felsefenin işlevleri belirlenmiştir. Nietzsche’nin “uygarlık dahilindeki felsefenin” işlevleri görüşü de bunu desteklemektedir. Nitekim o, felsefenin dört işlevinden bahseder ve bu işlevler aynı zamanda Antik Yunan’da felsefenin diğer düşünce tarzlarından ayırt edici olarak ortaya çıktığı düşüncesine ilişkin diğer yorumlarla da tutarlıdır: “1. Mit öğesini bastırmak 2. Gayreti bilmeye yöneltmek 3. Dinde, ahlakta ve bilimde katı dogmatizmi yıkmak 4. Körü körüne dünyevi eğilimi yıkmak” (Not: Platon Öncesi Filozoflar kitabında geçmektedir.)
Reklam
Ege Kültürünün oluşumu üzerine
Anımsanmalıdır ki bilim ve felsefe başladığı zaman dünya daha şimdiden çok yaşlıydı. Özel olarak Ege Denizi Neolitik çağdan başlayarak yüksek bir uygarlığın, Mısır ya da Babil uygarlıkları kadar eski, ve önemli olan pek çok noktada ikisinden de üstün bir uygarlığın yeri olmuştu.
“Yunanlar, Miletoslu Thales’e ilk filozof gözüyle bakarlar. Ondan önce filozof bulunmadığını söylemek kadar şu ya da bu ismin ilk filozof olduğunu söylemek de keyfidir. Çünkü bir -filozof- tipi apansız ortaya çıkmaz.'' - Nietzsche
Miletus Okulu'nun mensupları, Homeros'un ve Hesiodos'un yaşadığımız evreni açıklamak için kullandığı teogonzlerin (dünyevi olguların tanrıların doğuşuna ve soyağaçlarına dayandırılarak açıklanması) yerine kozmogoniler geliştirmişlerdir. Gözlemlere dayanan kozmogonilerin amacı, dünyevi olayları dünyevi yasalarla açıklamaktı. Physis, yani doğa kavramına odaklanmış kozmogoniler siyasi ve sosyal yaşama da bu perspektiften bakıyorlardı.
Milet Okuluyla birlikte, düşüncenin “inançtan, mitlerden, masallardan” kurtulması, ardılından gelecek olan filozofların düşünce yapısını ve günümüz biliminin yapısını belirlemiştir.