Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Seçme Eserleri - II

Millet ve Tarih Şuuru

Hilmi Ziya Ülken

Millet ve Tarih Şuuru Gönderileri

Millet ve Tarih Şuuru kitaplarını, Millet ve Tarih Şuuru sözleri ve alıntılarını, Millet ve Tarih Şuuru yazarlarını, Millet ve Tarih Şuuru yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hiçbir millet kendi kültürünü medeniyetten ayrı olarak yaratmıyor. Hiçbir tarih şuuru, medeniyete bir şey katmaksızın yalnızca hususi bir perspektif olarak kalmıyor. Her kültür inşası, birinin mürebbiliği ile yetişiyor.
Kudretli bir millet, milliyetçiliği kudretli bir insanlık terbiye ve tahsiline istinad ettirdiği için kudretlidir.
Sayfa 44
Reklam
Millî kültürlerin birbirinden farklı olmaları onların temeli olan teknik ve ilmin, dünya görüşünün büsbütün ayrı olmasından değil; bunların tatbik imkânının tabii şartlara göre -az çok- farklı olmasındandır.
Sayfa 11
Hilâfetle saltanatın bir elde birleşmesi yüzünden, teokratik bir imparatorluk olunca, ilim ve felsefe tamamen skolastiğin içine girdi. Buna rağmen, İstanbul yine İslam âleminin en büyük fikir merkezi olmakta devam etti. Fakat ne yazık ki bu zengin medreseler artık müspet ilimleri teşvik etmek, hür düşünceli fikir ve kalp adamları yetiştirmek vazifesini kaybetmiş bulunuyorlardı.
Sayfa 663 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Tasavvuf sahasında Felekname, Garibname, Mantıkü’t-Tayr tercümesi, Ferhenkname, Yunus Divanı gibi ilk büyük Türkçe eserler vücuda geliyordu. Bu eserler, Kırşehir’den İznik ve Bursa’ya doğru yürüyen Osmanlı devletinin kurucularını yetiştirdiği için, bu devlet İznik ve Bursa’yı millî kültürün en canlı merkezleri haline getirdi.
Sayfa 663 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
14. yüzyılda Konya, Kayseri, Niğde, Sivas, Ankara, Sinop, Kütahya, Birgi, Tire, Ayasuluğ, İznik, Bursa, Lâdik (Denizli), Gülşehir (Arabsun), Kırşehir, Amasya her biri kendi muhitinde yaratıcılık eseri gösteren ve küçük birer üniversite veya fakülte besleyen birer kültür merkezi haline geldi. .
Sayfa 661 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
. Bir taraftan Mevlâna, diğer taraftan Hacı Bektaş ve Yunus Emre’yi yetiştiren iki kuvvetli cereyan yetişti. Her iki cereyan da Anadolu’da millî kültürün doğuş ve yayılışında mühim âmil oldu. .
Sayfa 661 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Moğollardan Anadolu’ya sığınan Türk ve İran âlimlerinin, mutasavvışarının, ediplerinin memlekette pek çok talebe ve tilmiz yetiştirmesi oldu. Buna bir de Endülüs’ten gelen ve yine İslam âleminin o zamanki karışık durumunda Anadolu’dan başka hiçbir yerde yerleşemeyen büyük mutasavvıf Muhiddin Arabî ile üvey oğlu Malatyalı Sadrettin Konevi’yi katmalıyız.
Sayfa 654 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Türk milleti teşekkül ederken, asırlarca İslam âleminin her tarafına yayılmış ve hüküm sürmüş olmanın tecrübelerinden de faydalanmıştır. Bu münasebetle Türklerin İran’da, Hint’te, Irak’ta, Suriye’de, Mısır’da, Türkistan ve Rusya’da yaptıkları ilmî araştırmaları, felsefî eserleri, sanat âbidelerini de daima hatırlamalı; bütün bu eserlerde anavatanın hazırlıklarını görmelidir.
Sayfa 645 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Türk kavimleri Çin’e, Hint’e, İran’a, Rusya’ya girdikleri zaman da büyük devletler kurmuşlar; fakat Akdeniz medeniyetinin inkişafından uzak ve içlerine kapalı kalmışlardır. Akdeniz, Türk milletinin doğuşunda birinci derecede mühim bir rol oynamıştır.Bu, bir cihetten İslamlaşma, diğer cihetten Romalılaşma şeklinde –gerek maddî gerek mânevi cihetten– kuvvetli tesirler yapmıştır.
Sayfa 643 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Edebiyatımızın en büyük şahsiyetlerinden biri olan Yunus Emre, Osmanlı devrinin başlarında henüz tabakaları kati farklarla ayrılmamış bir cemiyette yetiştiği için emsalsiz eseri, halk ruhundan mülhemdi. .
Sayfa 636 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
248 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.