Milli Görüşten Muhafazakar Demokrasiye

Nureddin Nebati

Milli Görüşten Muhafazakar Demokrasiye Gönderileri

Milli Görüşten Muhafazakar Demokrasiye kitaplarını, Milli Görüşten Muhafazakar Demokrasiye sözleri ve alıntılarını, Milli Görüşten Muhafazakar Demokrasiye yazarlarını, Milli Görüşten Muhafazakar Demokrasiye yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
370 syf.
5/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Hep çocukluk ve gençlik travmalarından bahsedilir. Ben pek bu "travma" kelimesinin ne manaya geldiğin bilmem ve halende bilmek istemem. Ama benim çocukluktan gençliğe geçişim sürecinde olan mesele Erbakan hocamın partisinden ayrılıp kendilerine yeni bir parti kuran Erdoğan ve güruhu meselesiydi. O zamandan bu yaşıma kadar halen aklımdaki en büyük sorulardan birisi de bunla ilgili sorudur. Bu soru Erdoğan'a yöneltilecek soruydu: "Erbakan hocamın partisinden gidip başka bir parti kurma ihtiyacı neden hasıl oldu?" İnanır mısınız bu soruyu rüyamda bir kaç kere gördüğüm Erdoğan'a dahi o esnada sormak istedim. Hatta kısmen hatırladığım bir rüyada Erdoğan'ın konuşmasının bitmesini bekliyordum bu soruyu sormak için. (Akp'den büyük abilere Erdoğan'ı rüyamda gördüm desem en azından bir memurluk kapardım ama, hadi yine söylemeyelim.) Bu kitabı da bu sorunun cevabı için okudum. Cevap bulduğum pek söylenemezse de bir şeyler anladım. Anladım derken sorularımın ikna edici bir cevabı yok. Çünkü kitap Nureddin abinin tez çalışması olması hasebiyle oradan buradan alıntı, toplama. Doğrusu biraz atlaya, biraz sıkıla derken kitap bitti. Çokta tavsiye edilesi olmasa da bir kaç cümle elbet bize nasip olmuştur.
Milli Görüşten Muhafazakar Demokrasiye
Milli Görüşten Muhafazakar DemokrasiyeNureddin Nebati · Alfa Yayıncılık · 20143 okunma
AK Parti'nin benimsediği "muhafazakâr demokrat" politika, mevcut koşullarda siyaset üretebilmek için oluşturulan meşru bir kimlik arayışının tezahürüdür. AK Parti'nin muhafazakâr demokrat politik çizgisi Refah'ın sistemle çatışma ve zıtlık içeren dil ve söyleminden oldukça farklıdır. Modern dünyanın parçası olmak, sistemden kopmadan, otantik varoluşu yeniden üretme tasavvuru AK Parti'nin politik eksenini belirlemektedir.
Sayfa 315Kitabı okudu
Reklam
Cumhuriyetin kuruluşunu belirleyen jakoben mizaç, Osmanlı modernleşmesini belirleyen, bürokrasinin güçlü olduğu, merkezci, vesayetçi eğilimlerle devamlılık göstermektedir. Cumhuriyetin kurulmasıyla tarihsel bir kırılma yaşanmamış, kurucu kadro kendinden önceki dönemin ana aktörü olan İttihat ve Terakki'nin eğilimlerini devralmıştır. Kurucu elitin topluma dayattığı yekpare, homojen ulusculuk ideolojisi, Türklük kimliği dışında herhangi bir kültürel, etnik kodu bünyesine kabul etmemiştir. Toplumun çoğulcu yapısı dikkate alınmadan dayatılan bu yegâne kimlik. seküler ve köktenci bir modernleşme söylemiyle meşrulaştırılmıştır. Bu sekülarist hamleyle İslama dair tüm izler kamusal hayattan silinmeye, din salt özel alana ait bir olgu olarak konumlandırılmaya çalışılmıştır. Cumhuriyet'in radikal uygulamaları Şeyh Said, Menemen gibi isyanları tetiklemiş, özellikle Menemen hadisesinden sonra İslama yönelik tavır ivice sertleşmiştir. Takrir-i Sükun Yasası, İstiklal Mahkemeleri gibi travmatik hadiseler İslamcı hareketin Tek Parti dönemi boyunca yer altına çekilmesini zorunlu kılmıştır. Demokrat Parti iktidarı döneminde çevre merkeze yaklaşmak adına dikkate değer bir hamle gerçek- leştirmiştir. Demokrat Parti iktidarı sürecinde dinsel kavramlar siyasetin bir unsuru olarak kullanılsa bile, Cumhuriyetin kurucu paradigması ile çelişmeyen bir söylem üretilmiştir. Buna ragmen 27 Mayıs'a giden süreçte partinin İslâma yönelik ılımlı tavrı karalama unsuru olarak kullanılmıştır.
Sayfa 313Kitabı okudu
İhsan Dağı'ya göre; bir kitle partisi olarak AK Parti 28 Şubat sürecinde, İslamcı bir partinin hem siyasal hem ekonomik alandan koparılıp atıldığını farketmiştir, dolayısıyla ekonomik ve toplumsal ağın içinde kalabilmek için ılımlılaşmanın gereğini görmüştür (Dağı, 2010: 123).
Sayfa 227Kitabı okudu
AK Parti'nin siyasi rotası izlendiğinde toplumun demokratikleşmesi, sivilleşme, kişi hak ve hürriyetlerinin kapsamını genişletme bağlamında önemli bir performans gösterdiği gözlemlenmektedir. "AB'ye üye olma sürecini hızlandırmak ve sonuçlandırmak" AK Parti iktidarının en temel politikalarından biri olmuştur.
Sayfa 212Kitabı okudu
Değer araştırması verilerine göre AK Parti, Milli Görüş çizgisinden farklılaşarak, geniş kesimleri içinde barındıran merkez bir parti haline gelmiştir: Teşkilat üyeleri, kendilerini sadece "İslamcı" veya "Milli Görüşçü" olarak değil; farklı siyasal anlayışlarla da tanımlamaktadır. Teşkilat üyeleri sadece İslamcı/Milli Görüşçülerden değil; aynı zamanda farklı siyasal görüşlerden müteşekkil heterojen bir yapıya sahiptir. AK Parti'nin muhafazakâr demokrat çizgisi bir ölçüde Özal dönemi ANAP geleneği ile de eklemlenmektedir. Nitekim Yalçın Akdoğan, Cumhuriyeti çağdaş ve evrensel standartlara kavuşturabilmek için dünyayla entegrasyonu hızlandırmayı amaçlayan Menderes, Özal ve Erdoğan'ı ikinci modernleşme dalgasının mimarları olarak değerlendirmektedir (Akdoğan, 2010: 8).
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
40 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.