Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1838'den 1995'e

Milli Kurtuluş Tarihi 3

Doğan Avcıoğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sakarya Zaferi ile kaçaklar azalır. Örneğin, kaçaklar, Temmuz 1921’de 30 bin iken, Kasım’da 3 bine düşer. Nitekim Sakarya Zaferi’nin kazanılması üzerine, Atatürk, Meclis’te erlerimiz hakkında yeni bir şey söyleceğini belirterek şöyle konuşur: “Kahraman Türk askeri, Anadolu savaşlarının anlamını kavramış, yeni bir ülkü ile savaşmıştır.”
Ben, Erzurum’dan İzmir’e sağ elimde tabanca, sol elimde sehpa öyle geldim. Atatürk
Tekin YayıneviKitabı okudu
Reklam
Câninin elinden alınan bıçakla onun canına kıymaktan daha adaletli ve zevkli ne vardır!
Dünya Savaşında tükenen Anadolu halkı, Kurtuluş Savaşına karşı
Kaynakları sınırsız olan dünyanın en güçlü emperyalist devletlerine, Galiçya'dan Aden'e, Makedonya'dan İran'a ve Bakû'ya kadar uzanan geniş bir cephede dört yıl savaş veren Anadolu halkı bitiktir. Cephe gerisinde de yokluk, karaborsa, rüşvetçilik, savaş zenginlerinin lüks ve israfı, İttihatçılığı en büyük suç hâline getirmiştir. Halk, İttihatçı subaya düşmandır. Savaştan kaçmaktadır. General Erikan'a göre, Millî Kurtuluş Savaşına halk savaş istemediği için savaş denmemiş, «Milli Mücadele» denmiştir!
Sayfa 969 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Ümitsiz durum yoktur, ümitsiz insanlar vardır sözüne dair...
Mütareke Türkiye'sinde umutsuzluk egemendir. Kendi gücümüzle bir kurtuluş yolu bulunacağına inanılmamaktadır. Halk tükenmiştir. Bu nedenle en vatansever kişi ve kuruluşlar, kurtuluşu kendi gücümüzde değil, bizi yok etmek isteyenlerde aramak gibi çelişkilere düşmektedirler. Halk, savaştan yana değildir. Dağlar, asker kaçaklarıyla doludur. Mustafa Kemal Paşa, Samsun'dan Havza'ya giderken, 25 Mayıs 1919 günü bunun çarpıcı bir örneğine tanık olur. Yolda küçücük bir tarla parçasında çift süren bir köylüye rastlar, aralarında şu konuşma geçer: «Mustafa Kemal Paşa: Hemşeri, düşman Samsun'a asker çıkaracak. Belki buraların hepsini işgal edecek. Sen ise rahat rahat toprağı sürüyorsun? Köylü: Paşa, Paşa! Sen ne diyorsun. Biz üç kardaştık. İki de oğul vardı. Yemen'de, Kafkas'ta, Çanakkale'de hepsi elden gitti. Bir ben kaldım. Ben de yarım adamım. Evde sekiz öksüz yetimle, üç dul kalmış kadın var. Hepsi de benim sapanın ucuna bakarlar. Şimdi benim vatanım da, yurdum da aha şu tarlanın ucudur! Düşman oraya gelinceye kadar benden hayır bekleme!"
Sayfa 909 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Yunanın sistemli imha politikasından örnekler
Ne var ki, Yunana sığınarak kurtuluşun olanağı yoktur. Yunanlılar, propaganda amaçlarıyla zaman zaman Türk nüfusa iyi davranır görünmeye çalışırlarsa da, Türkü terörle yok etme ve göçe zorlama politikalarından vazgeçmezler.
Tekin YayıneviKitabı okudu
Reklam
Türkçü Aydının Yalnızlığı
Anadolu halkı gerçekten tükenmiştir. Kendi malı ve canından öte hiçbir şey için dövüşmeye istekli değildir. Yakup Kadri Yaban da Anadolu halkının bu tükenmişliğini, vatanı kurtarmak için Anadolu’ya koşan milliyetçi aydının yalnızlığını buruk bir şiir diliyle anlatır: Köylü— Biliyorum beyim, sen de onlardansın emme... Kemalist Aydın— Onlar kim ? Köylü— Aha, Kemal Paşa’dan yana olanlar... Kemalist Aydın— İnsan Türk olur da Kemal Paşa’dan nasıl yana olmaz? Köylü— Biz Türk değiliz ki beyim. Kemalist Aydın— Ya nesiniz? Köylü— Biz İslâmız elhamdülillah... O senin dediklerin Haymana’da yaşarlar...
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.