Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Destanları

Milli Mecmua - Sayı 16

Milli Mecmua

Milli Mecmua - Sayı 16 Gönderileri

Milli Mecmua - Sayı 16 kitaplarını, Milli Mecmua - Sayı 16 sözleri ve alıntılarını, Milli Mecmua - Sayı 16 yazarlarını, Milli Mecmua - Sayı 16 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünyada bir veya iki epik destana sahip toplum sayısı bir iki düzineyi geçmez. Bu bağlamda, Türk Dünyası epik destan geleneği, destanların sayısı, elde edilen metinlerin uzunluğu ve hala yaşamakta oluşu bakımından gelmiş geçmiş en büyük epik destan geleneğidir.
"...İran-Turan savaşlarının doğurduğu eski İran destanlarını toplayarak Firdevsi dünya edebiyatının şah eserlerinden birini meydana getirdiği halde Turanlıların kahramanlıklarını terennüm eden destanları toplayacak bir Türk bulunmamıştır." - Abdülkadir İnan
Reklam
Kahramanlık destanlarında kahramanlık sonucu evlilik motifi, aşk destanlarında kadere ve ilahi yazıya transformasyon edilmiştir.
Destan veya epos milli düşüncenin aynası olup etnogenez, tarihi olaylar, yaşam biçimi, milli psikoloji, ideolojik-siyasi konum hakkında bilgi sunmaktadır.
Konar-göçer halklar için karakteristik bir özellik olan destancılık (genelde sözlü gelenek) onların siyasi, iktisadi, medeni hayatının tarihidir. Türkler, tarihe atlı-göçebe, akıncı, savaşcı bir halk olarak dahil olmuşlar ve o nedenle de sözlü gelenek pek çok değerin önünde yer almıştır.
Türk boylarının ortak kültürel değerleri arasında yazılı ve sözlü edebiyat geleneğindeki anlatmalar vardır ve bunlar arasında da çok canlı ve renkli yaratmalar olmaları bakımından destanlar önemli bir yer tutar.
Reklam
Muhtemeldir ki, ister tarihi bir olayın bir toplumu derinden etkilemesinden kaynaklansın, isterse bir kağanın, hakanın veya kralın başarılarını övmek amacıyla yaratılmış olsunlar, ilk destanların manzum oluşları, onları yaratanların "destancı" kimliklerinden kaynaklanmış olmalıdır.
Tarih ve tarihi olaylar, destani eserlerin yaratılmasında vazgeçilmez temel unsurlardandır. Hemen bütün destanların oluşumunda önemli bir tarihi olay vardır.
Görüldüğü üzere Mitoloji bir topluluğun, halkın veya milletin eski zamanlardan itibaren oluşturup biriktirdiği bütün hikaye, masal, menkıbe, efsane, mit, destan ve benzeri anlatıların bütününden oluşmaktadır. O açıdan Türk topluluklarının çok zengin bir mitolojiye sahip olduklarını söyleyebiliriz ve Türklerin mitolojiye sahip olmadıklarına ilişkin bilim-dışı ideolojik görüşün geçersizliğini rahatlıkla ilan edebiliriz.
"Ne kadar mükemmel olursa olsun, yapıştırma bir düzene tâbi olmak, o düzenin içerdiği kozmik etiğin içtenlikli taşıyıcısı ve uygulayıcısı olmaktan çok farklıdır."
12 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.