Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mimarideki Osmanlı Mührü

Mimar Sinan

Yavuz Bahadıroğlu

Mimar Sinan Gönderileri

Mimar Sinan kitaplarını, Mimar Sinan sözleri ve alıntılarını, Mimar Sinan yazarlarını, Mimar Sinan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İs Bile Ziyan Edilmemiş Değerlendirilmiş
Sinan, Süleymaniye'de biraz daha farklı, hem de yararlı bir yöntem kullanmış, isi tepedeki bir odada biriktirmiştir. Kandillerin ürettiği is bile ziyan olmamalı "israf etmeyiniz" hükmü çerçevesinde değerlendirilmeliydi. Onun da çaresini buldu : Biriken isler değerlendirilip medrese öğrencilerine yıllar boyu mürekkep imal edilmiştir. Ne de olsa böyle bir yöntem İstanbul için son derece gerekliydi. Çünkü İstanbul bir "Medreseler (üniversiteler) Şehri" ydi.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
Camiin içi meşalelerle aydınlatıldığı halde neden islenmezdi?
Geçmişte camiler kandiller mumlar ve meşalelerle aydınlatılırdı bunlar yoğun is çıkaran aydınlatıcılardır. Buna rağmen ne Süleymaniye Camii'nde ne de Selimiye Camii'nde islenme oluşmazdı. Çünkü çeşitli teknik yöntemlerle Sinan, çıkan isin duvarları kirletmesini önlemişti. Çıkan is, hiç duvarlarla temas etmeden, iç hesaplar sonucu oluşturulan hava akımı sayesinde özel olarak yapılan bir delikten dışarı süzülürdü.
Sayfa 112Kitabı okudu
BİR EBEDİYET SIRRI : SELİMİYE CAMİİ
"Çıraklığımı İstanbul'daki Şehzade Camii'nde yaptım. Kalfalığımı da Süleymaniye Camii'nde tamamladım. Fakat bütün gücümü bu Sultan Selim Han Camii'ne sarf edip ustalığımı ayân ve beyân ettim. " (Mimar Sinan) Sinan'ın 80 yaşını geçkin bir çağda yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii de herkese ibret olsun! Selimiye sadece Osmanlı mimarisinin zirvesi değil tüm dünya mimarisinin de sayılı eserleri arasındadır.
Sayfa 103Kitabı okudu
Bazıları ancak görüneni görürken, Sinan gibi gönül gözü açık olanlar görünmezi de görürler.
MİMAR SİNAN'IN ÇIRAKLIK ESERİ: ŞEHZADE CAMİİ
Caminin içine girdiğiniz anda, şiirsel bir bütünlük fark edersiniz. Farklı boyutlardaki kubbelerin buluşması, kemerlerin birbirine bağlanması, farklı renklerdeki süslemeleri, minber ve mihrabın mermer işçiliği ile Koca Sinan sanki bize kâinatta da süre gelen hareketliliği hatırlatmak istemiştir.
Reklam
Koca Sinan'ın türbelerinde dış süslemelerden çok görkemli pencereler ve güçlü, büyük kubbeler dikkat çeker. Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi'nde de bunu görüyoruz. Dünyaca ünlü büyük denizcimizin türbesinin dış cephesi son derece mütevazi ve gösterişsizdir. Her cephesinde altlı üstlü iki pencere kullanılmış güçlü geniş düz bir cephenin sonunda sağır kasnak üzerinde duran sivil bir kubbe ile bitirilmiştir. Türbe huzura varılan yerdir. İşte, bu sebeptendir ki dışı sadedir ancak içi cenneti hatırlatacak kadar süslüdür.
"Ayasofya'yı sıradan bir mabet olmaktan çıkarıp sembolleştiren şey, Peygamber müjdesi şehrin yüreğini teşkil etmesidir. Nasıl İstanbul'suz Türkiye olmazsa, Ayasofya'sız İstanbul da olmaz!.."
Sanatkârını unutan millet sanatını da unutur ve taklide saplanır.
706 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.