Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Büyük Fikirlerin Küçük Kitabı

Mini Felsefe

Jonny Thomson

Mini Felsefe Gönderileri

Mini Felsefe kitaplarını, Mini Felsefe sözleri ve alıntılarını, Mini Felsefe yazarlarını, Mini Felsefe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
bir dahaki sefere birine karşı nasıl davranacağınızdan emin olamadığınızda kendinize şunu sorun: "Bu kişiye insanlığı için saygı duyuyor muyum? Yoksa onu bir araç gibi mi kullanıyorum?" Bu günlük yaşamda kolay ve uygulanabilir bir kuraldır.
bir dahaki sefere ahlaki bir ikilem yaşadığınızda Kant'ın bu basit aracını kullanın. Bir an durun ve kendi içinizde muhakeme edin: Ya herkes de bunu yapsaydı ne olurdu?
Reklam
"Ya herkes bunu yapsaydı? Bu, dünyanın dört bir yanındaki parmak sallayan ebeveynlerin sesidir.
Kısacası, antik Yunan şairi Hesiodos'un yazdığı gibi: "Her şeyde ölçülülük" esastır.
Her şey saçmadır ve rutin ya da görkemli meşgalelerin arkasına saklanarak kendimizi ne kadar meşgul edersek edelim, yine de her şeyin yok olacağını biliriz.Hayat aptalca bir iştir.Yani hepimiz Titanik teki orkestraya eşlik etmekteyiz aslında. Albert camus
ezici gerçekler ancak kabul edilmekle ortadan kalkar. saçmalığın trajedisinin bile üstesinden gelinebilir,eğer yüzüne bakıp gülerek sahneden indirirsek…” -albert camus.
Reklam
anlam arayışı bizi sonsuza dek mutsuz bırakır. saçmalığa “çözüm”, onu görmezden gelmek değil,onu bağrımıza basmaktır.
ÖZGECİLİK
kendi dışında hiçbir şeyi sevmeyen benciller,dizginlenemez bir ihtirasa mahkumdur;başka bir deyişle,daima daha fazlasını isteyeceklerdir. gerçek mutluluk yalnızca kendi doyumsuz ve değişen arzularını gözeten bireyselliğinizi reddetmeye ve bunun yerine tamamen başka biri ya da bir şey için yaşamaya bağlıdır.
Stoacılık,evrende ya da "nesnel gerçeklik" olarak adlandırabileceğimiz kavramın içinde iyi/kötü ya da değerli/değersiz diye hiçbir şeyin olmadığı temel fikriyle başlar. Özne olarak dünyanın bu gerçeklerini iyi ya da kötü yapan, onlara bir değer yakıştıran biziz aslında.Hamlet’ in dediği gibi: "İyi ya da kötü hiçbir şey yoktur ancak düşünmek onları öyle yapar”.
Sayfa 232 - OrendaKitabı okudu
Heidegger’in dediği gibi, "İster tutkuyla onaylayalım ister reddedelim, hiçbir yerde özgür değiliz, teknolojiye zincirlenmiş durumdayız".Bu sözler internetten ve akıllı telefonlardan önce yazılmıştı. Bugün, gerçekten makinelere bağlıyız. Sonuç; her şeye teknolojinin gözlüğünden bakılmasıdır.Havai fişekleri izlemek yerine videoya çekenlerin sayısı artıyor,bir çocuğun ilk adımının tadını çıkarmadan önce fotoğraflanması gerekiyor ve internette paylaşılmadığı sürece hiçbir şey gerçek sayılmıyor.Sonuç olarak kendimizi kaybetmiş durumdayız.Kendimizi doğadan soyutladık ve bu da ruhumuzun derinliklerinde bir yerde donuk ve hüzünlü bir özlem bırakıyor..
Sayfa 191 - OrendaKitabı okudu
169 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.