Ya sana desem ki hayatını değiştirmek için mucizevi bir ana, ilham dolu bir sabaha ya da mükemmel koşullara ihtiyacın yok? Ya değişim, herkesin küçümsediği o basit eylemle "mış gibi" yapmakla başlıyorsa?
Mış Gibi, yıllardır tekrarlanan kişisel gelişim klişelerini bir kenara bırakıp işin bilimini, biyolojisini ve pratiğini masaya yatırıyor. William James'in "davranış duyguyu yaratır" ilkesinden Amy Cuddy'nin güç pozlarına, Alfred Adler'in "acting as if" tekniğinden Fritz Strack'ın ünlü kalem deneyine kadar modern psikoloji ve nörobilimin en sarsıcı bulgularını, sıradan insanların gerçek dönüşüm hikâyeleriyle harmanlıyor.
Bu kitap sana sahte olmayı değil, olmak istediğin kişinin kıyafetini henüz hazır değilken bile giymeyi öğretiyor. Özgüvenin doğuştan gelen bir genetik piyango olmadığını, cesaretin korkusuzluk değil korkuya rağmen adım atmak olduğunu ve disiplinin motivasyonu beklemeyi bıraktığın gün başladığını gösteriyor.
Beyninin gerçek bir deneyimle mükemmel bir taklidi nasıl ayırt edemediğini, yüzüne zorla yerleştirdiğin bir gülümsemenin bile kanındaki kimyayı nasıl değiştirdiğini ve "Davranış → Duygu → Kimlik" zincirinin seni adım adım nasıl yepyeni bir insana dönüştürdüğünü keşfedeceksin.
Ama bu kitap sadece teoriyle sınırlı kalmıyor. Her bölüm sonundaki pratik egzersizler ve 30 günlük dönüşüm rehberiyle, okuduğun her satırı pazartesi sabahı hayatına uygulamanın yolunu gösteriyor. Negatif "mış gibi"nin tehlikelerinden mükemmeliyetçilik tuzağına, plato evresini aşmaktan çevrenin direnciyle başa çıkmaya kadar değişim yolculuğunun her aşamasına rehberlik ediyor.
Unutma: Sen zaten her gün rol yapıyorsun. Mesele, bu rolü otopilottan çıkarıp direksiyona geçmek. Bu kitap, hayatının geri kalanında hangi rolü seçeceğinin ve o rolün seni nasıl bir şahesere dönüştüreceğinin hikâyesi.