Mısır Masalları

Orijinal Adı:
Egyptian Tales
Sıralamalar

Puan vermedi
Mısır Masalları Masallar sözlü olarak günümüze kadar gelen halk edebiyatlarıdır. Doğal olarak o toplumun sosyal, ekonomik, etnik, kültürel özelliklerini yansıtırlar. Antik Mısır sadece tapınak, piramit, tanrılar ya da piramitler değildir. O dönemdeki yaşayış şekli, inançlar, tarım, günlük hayatı da temsil eder. Ve işte ben gibi Antik Mısır sevdalıları için gerek baskı, gerekse çeviri ve anlatım sadeliği açısından güzel bir öneri ile geldim bugün. #mısırmasalları … Bir zamanların köklü, güçlü ve medeniyetin en gösterişli ülkesi sayılan Mısır’a dair antik anlatı eseri arıyorsanız buyurunuz. Büyücüler, köylü ve işçiler, ölüme mahkûm edilenler, tanrılar, sosyal hayat, ölüler kitabı ve çok daha fazlası sizi yormayacak şekilde hazırlanıp derlenmiş. Bu “Kadim Medeniyet” her zaman ilgimi çektiği için gerçekten çok sevdim. #tavsiyeediyorum . . #epia #öneri #book #bookstagram
Antik Masallar
2026 7. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 16:13
Bugün sizlerle Maya Kitap'ın Dünya Masalları serisinden Mısır Masalları'nı paylaşacağım. Mısır Bilimci Flinders Petrie'nin özenle hazırladığı bu eserde Antik Mısır döneminden günümüze kalan papirüslerde geçen masalları yer alıyor. Hem tarihsel hem de bilimsel yönün bir arada olması masalların sadece hayal ürünü olmadığını da gösteriyor. O zaman ki Mısır toplumun yapılanması ve insanların arasındaki iletişim farklı karakterler üzerinden resmedilmekte. Özellikle de her masalın sonunda yazarın yaptığı açıklamalara derin düşünmeye sevk eden türden. Sekiz masalın kimisi kısa kimisi uzun ve fantastik yönü olanda var. Hepsini anlatmak takdir edersiniz ki imkansız. Beğendiğim iki tanesini aktaracağım. Zaten okuduğunuz zaman oldukça ilginizi çekecek. ÖLÜME MAHKUM EDİLMİŞ PRENS Uzun süredir çocuk sahibi olan bir kralının bir zorlukla bir erkek evladı olur. Çocuğunu kucağına aldıktan sonra üç sebepten biriyle öleceğini öğrenir. Prensin timsah, yılan ya da bir köpek yüzünden ölme ihtimali üzerine ona çölde bir saray yaptırır. Gel zaman git zaman prens kocaman olur ve isimsiz bir şekilde çölü terk edip şehre gelir. Naharaina adında bir kabile reisi kızını evlendirmek için bir müsabaka düzenler. Tahmin edeceğiniz üzere müsabakayı prens kazanır ve kazandığı gibi ölümüyle ilgili ihtimali karısına anlatır. Duyduklarına üzülen genç kız umudunu kaybetmez, canla başla eşini korumaya and içer. ANPU ve BATA Anpu ve Bata birini çok seven iki kardeştir. Küçüklükten beri abisini babası gibi seven Bata tarlada tapan azimle çalışır. Günün birinde aralarını bozacak bir olay yaşanır ve ayrı düşer. Bata ruhunun bir ağaçta saklı olduğunu öğrenir ve o ağacı korumaya başlar. Hayat bu ya çok güzel bir genç kızla evlenir. Kızın güzelliği dillere destan olur ve kralın kulağına gider. Hiçbir şeye
2022 (Pars) yılında okuduğum 95.betik [Aralık ayının 10.betiği]
2022 95. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2022 23:33
Yer Ertekileri serisinde bu sefer, gezegenimizin en köklü ve en güzel kültürüne yani Antik Mısır'a yolculuk ettim. Bu coğrafyada özlerini tanrı ilan eden firavunların kölelere karşı zulümü olsa da köklü bir uygarlık geride bıraktılar. Bu erteki betiğini elime alırken köklü uygarlığın düşsel yolculuğuna çıkmayı umaracak birazcık düş kırıklığı yaşadım. Ulamış bilgilerindeki türlü tüslü yerlerine ve ölüler diyarına yolculuk etmeyi beklerken didaktik anlatımlarla ertekiden daha çok düşsel öykü ruhu ağır bastığını gördüm. Kıptiler'in türlü tüslü yerlerine yolculuk etmeyi düşledim çünkü geride bıraktıkları putperestlik inancıyla binlerce düşsel kurgu yazılabilecek zenginliklerini merak ettim. Ayrıca didaktik anlatım, bu coğrafyanın mayasına yakışmadığı apaçık ortadadır. İsrailoğullarını etkiledikleri gibi onlardan etkilendiklerini ertekilerinde görüyoruz. Yusuf (as), Musa (as) ve Harun (as), yalvaçlıklarındaki belirgin özellikler bu uygarlığın düşsel yerlerine etkilediklerini görüyoruz. Aton denilen tek tanrı inancı, düşleri yorumlama sanatı ve kahinlik yani elçilik özellikleri paragrafta bahsettiğim üç yalvaçtan kalan miraslardır. Kıptiler aslında özlerinden olmayan kişileri köleleştirirken onlardan ister istemez etkilediklerinden yola çıkarak böbürlenmiş aciz ve değer kişiler olduğunu görüyoruz. Roma ve Makedon Kağanlıkları döneminde bu coğrafyada Grek izleri taşıyan ve kibirli yapay kıtanın ertekileri, bu coğrafyayı etkilediği için o ertekilerin Kıpti uyarlaması olarak sözlü gelenekler ürünlerini de oluşturdu. En belirgin özellikler, ruhunu bir objenin içinde saklama motifi, bariz bir şekilde ben yapay kıtanın erteki motifiyim diye haykırıyor. Ayrıca Grek ulamış bilgisindeki üç tanrıçanın doğan bebek için diledikleri dilekler de bu coğrafyadaki ertekiler de yer