Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hint Mitolojisine Giriş

Mit ve Mitya

Devdutt Pattanaik

Mit ve Mitya Gönderileri

Mit ve Mitya kitaplarını, Mit ve Mitya sözleri ve alıntılarını, Mit ve Mitya yazarlarını, Mit ve Mitya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hindular için Tanrı her şeyi kapsar. Tüm mevcudiyet kutsal olanın tezahürüdür. Dünyanın böyle algılanması "şer" e yer bırakmaz. Şer, tanrısaldan yoksun olan demektir. Her şey tanrı olunca, hiçbir şey, hatta hor gördüğümüz veya çekindiğimiz şeyler bile tanrısallıktan yoksun olamaz. iyi ile kötü, insan değerlerine dayalı hükümlerdir.
Hindular için bütün yaratılışlar kutsaldır. O yüzden tabiattaki her şey ibadet edilmeye değer.
Reklam
"Brahma il Saraswati'nin çemberi... Vişnu ile Lakşmi'nin karesi... Şiva ile Şakti'nin noktası... Hindular için var olan her şey kutsal, tüm mevcudiyeti tanrısallıkla dolu, her şey ibadet edilmeye değerdir. "
Mitoloji
Başvuru Kaynakları: ●
Türk Söylence Sözlüğü
Türk Söylence Sözlüğü
, upload.wikimedia.org/wikipedia/commo... Ön Okuma: ●
Mitoloji Nedir, Ne Değildir?
Mitoloji Nedir, Ne Değildir?
Bir Nefeste Dünya Mitolojisi
Bir Nefeste Dünya Mitolojisi
|
Dakikalar İçinde Mitoloji
Dakikalar İçinde Mitoloji
: Dünyanın En Bilinen 200 Çarpıcı Fabl, Destan ve Efsanesi Eğitim Videoları: ● ▶️ Mitoloji Serisi, Shockvoice (Youtube),
Eski Hindu kâhinleri için mit mitya idi, sembolik hakikatin ta kendisiydi... Çünkü “nihayetsiz mitlerde yatıyordu ebedî ve ezelî gerçek”.
III. Şiva ile Şakti'nin Noktası
"İçeride yaratan, bakan ve yok eden Brahma, Vişnu ve Şiva vardır. Dışarıda aydınlatan, zenginleştiren ve izin veren Saraswati, Lakşmi ve Şakti vardır. Etrafımızda tanrıçalar doludur. İçimizde ise tanrılar."
Sayfa 208
Reklam
II. Vişnu ile Lakşmi'nin Karesi
"Kanunun kendisi, kanunun ruhundan daha önemli olmaya başladığında, kurallar insanlardan daha önemli sayıldığında, düzen merhamet olmadan kurulduğunda dharmayı yeniden gözden geçirme zamanı geldi demektir."
Sayfa 137
I. Brahma ile Saraswati'nin Çemberi: Da
"Gökyüzü ve yıldızların üzerindeki göksel şehir Amravati’de yaşamakta olan Devalar mutlu değillermiş. Toprak altındaki altından şehirleri Hiranyapura’da yaşayan Asuralar da keza. Toprağın üzerinde, gökyüzü ve yıldızların altında yaşayan insanlar yani Manavalar da mutsuzlarmış. Böylece üçü de dedeleri Brahma’ya gitmişler. Bunların mutsuz suratlarına bakan Brahma, “Da” demiş. Bu ne demekmiş? Kimse bilmiyormuş. Devalar bunu orta yol anlammdaki “Damyata” olarak yorumlamışlar. Eğer mutlu olmak istiyorlarsa yaşamın zevklerine duydukları düşkünlüğü denetim altına almaları gerekiyormuş. Asuralar, bunu merhamet anlamına gelen “Daya” diye yorumlamışlar. Eğer mutlu olmak istiyorlarsa üç dünyaya hâkim olma arzularını denetim altına almaları gerekiyormuş. Manavalar ise cömertlik anlamındaki “Data” diye yorumlamışlar. Eğer mutlu olmak istiyorlarsa paralarını istifleme dürtülerini denetim altına almaları gerekiyormuş." -Katha Upanişad
Sayfa 66
219 syf.
10/10 puan verdi
Mükemmel bir bilgi kaynağı.
Hint mitolojisi hakkında bilgi sahibi olmak için çok uygun bir kitap. Yazarın sade ve açık diliyle, Çiğdem Erkal'ın çevirisiyle, çizimler, tablolar ve alıntılarla müthiş bir bilgi kaynağı. Öyle ki kitabı okumaya başladığımda aklımda olmamasına rağmen anlatımı o kadar hoşuma gitti ki not alarak okuma kararı aldım. Kitaptan en çok ne kadar yararlanabiliyorsam o kadar yararlanmaya çalıştım. Sonuç olarak Hint mitolojisi kadar karmaşık bir konunun zihnimde oturduğunu söyleyebilirim. Görece kısa bir kitap olmasına rağmen dolu dolu bir kitaptı. Verilen bilgiler tablolarla ayrıca özetlenip Hint destanları veya Hinduizm'in kutsal kitaplarından alıntılarla örneklendiriliyor. Bu sayede anlatılanları daha iyi kavrayabiliyorsunuz. Aynı zamanda sizi yer yer felsefi açıdan düşünmeye de sevk ediyor. Bu kitabı mitoloji hakkında hiç fikri olmayıp öğrenmek isteyenlere de bir şeyler bilip ilgisi olanlara da gözüm kapalı önerebilirim.
Mit ve Mitya
Mit ve MityaDevdutt Pattanaik · Doğu Batı Yayınları · 201612 okunma
Giriş: Mit = Mitya
"Kusursuzluk, ister Rama Rajya, ister Camelot'ta olsun, sadece mitolojide vardır. Gene de herkes bu kusursuzluk için yanıp tutuşur. Bu yanıp tutuşma sanata ilham verir, imparatorluklar kurar, devrimleri ateşler, liderleri harekete geçirir. Mitin gücü böyledir."
Sayfa 18
Reklam
Yazarın Notu
"Nihayetsiz mitlerde yatar ebedî ve ezelî gerçek. Kim görür hepsini? Varuna’nın sadece bin gözü var, İndra’nın yüz, Benim ise sadece iki."
Sayfa 11