Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mitostan Felsefeye

Attilla Erdemli

Mitostan Felsefeye Sözleri ve Alıntıları

Mitostan Felsefeye sözleri ve alıntılarını, Mitostan Felsefeye kitap alıntılarını, Mitostan Felsefeye en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan çıplak doğar. İnsan tüm yaşamı boyunca çıplaklığını gidermeye çalışır.
İnsan çıplak doğar. İnsan tüm yaşamı boyunca çıplaklığını gidermeye çalışır.
Reklam
Yaşamasının amacını soran, yaşamasından sorumlu olur.
Eğer aynı nesneye ilişkin doğal ve dilsel gerçeklikler özdeş olabilselerdi, herhangi bir dilsel sorundan söz etmeye pek gerek kalmayacaktı, hatta bilgi sorunu kalmayacaktı çünkü bilgi konusunu olduğu gibi verecekti.
Sayfa 51 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Şükürler olsun :)
İnsan düşünen, kuran, tasarlayan, duyulanan, sıkılan, düş kuran, bunalan, değişik psişik etkinliklerini birlikte kullanabilen bir varlıktır ve bu nedenle doğada tektir; diğer canlıların böyle bir özelliğine rastlanmamıştır, dolayısıyla doğadaki diğer canlılarla uyuşmaz fakat böyle bir içyapı kendi kendisiyle de pek uyuşmaz. İnsan toplumla da uyumsuzdur ve onunla da çatışır. Bütün bu uyumsuzluklar, çatışmalar insan olmanın gereğidir çünkü onlar olmadan insan yaşamı ya da insanın ortaya çıkışı olanaksızdır. “Aslında insanın bu sevilmeye değer olmayan vasıfları olmasaydı […] tam bir ahenk, yetinme ve karşılıklı sevgi içinde yaşasaydılar, o zaman insanın hiçbir kabiliyeti gelişmeyecek, büyün insan kabiliyetleri, ebedî olarak çekirdek hâlinde gizli kalmaya mahkûm olacaktı. İnsanlar koyun gibi uslu olsaydılar, onların ruhlarında hiçbir değer gelişemezdi ve onlar evlerinde besledikleri koyunlardan farksız olurdu. […] O hâlde çekememezlikler, çatışmalar, hırs dolu gurur, sahip olmaya, hâkim olmaya doymazlık için tabiata şükürler olsun.”* *Heinz Heimsoeth, Immanuel Kant’ın Felsefesi, Çev. Takiyettin Mengüşoğlu, İ.Ü.E.F. Yayını, 1967, sf. 200
''Bilgisizlik, İnsan' ın en büyük, en köklü ve en önemli çıplaklığıdır.''***
Reklam
felsefe bir salt bilme işidir: "[...] kuşkusuz herhangi bir faydacı amaçla değil, sırf bilmek için bilimin peşine düşmüşlerdi.
Sayfa 148Kitabı okudu
Birey olarak, tek olarak, ben olarak özgür olunur; biz olarak ya da topluca, özgürlük olası değildir.***
Bilgi bakımından İnsan'da zorunluluk ve olanak birbirlerini tamamlar.
Sayfa 46 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Prometheus, insanlara ateşi neden getirdi? Bu konuda birbirleriyle kaynaşabilen iki yanıt bulunmaktadır. Yanıtlardan ilkinde insan soyu başlangıçta hiç çalışmadan, hastalanmadan mutlu yaşıyordu. O sıralar Kronos’un saltanat dönemiydi. “[…] Toprağın, işlenmeden bütün insanlara ortak olarak yararlandıkları bütün güzel şeyleri kendiliğinden bol bol verdiği günlerdi; ve tabi o günlerde kazanmışlardo ateş ödülünü. Bu mutlu gidiş, tanrıların bir şöleninde, kendi hakkı olan özel yiyecek payında Zeus’u aldatmaya kalkışan Prometheus’un suçu yüzünden sona ermişti. Bu suçu cezalandırmak için de Zeus, insanı ateşten yoksun kılmıştı. Prometheus ise buna, ateşi göklerden çalıp insanlara geri vermek yoluyla yanıt vermişti. Bunun üzerine Zeus onu bir kayaya mıhlamıştı; Herakles tarafından serbest bırakılıncaya kadar orada işkence görmüştü: Bir kartal her gün geliyor ve ciğerini yiyordu onun. Bu arada insanoğlunun elinde kalmıştır ateş ama buna bir başka armağan daha eklenmiştir: Pandora ve kutusu…”
Sayfa 112Kitabı okudu
135 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.