Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Conatus Dizisi

Modern Felsefede Metafiziğin Elenmesi

Taylan Altuğ

Modern Felsefede Metafiziğin Elenmesi Gönderileri

Modern Felsefede Metafiziğin Elenmesi kitaplarını, Modern Felsefede Metafiziğin Elenmesi sözleri ve alıntılarını, Modern Felsefede Metafiziğin Elenmesi yazarlarını, Modern Felsefede Metafiziğin Elenmesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rudolf Carnap
"Metafiziğin, değerler felsefesinin, ethiğin sanısal önermeleri görüntü önermelerdir (pseudo-sentences); onların mantıksal içeriği yoktur, fakat yalnızca işitenler üzerinde duygular ve eğilimler uyandıran duygu anlatımlarıdır."
Sayfa 146 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Tractatus'ta bir önermenin anlamsız olduğunun gösterilmesi, onu dile getiren kimsenin tümcesindeki birtakım göstergelere bir anlam vermemiş olduğunun gösterilmesinden ibarettir. Bu bakımdan "anlamsız bir şey söylediniz" demek, bu söylediğinizin doğruluğunu kuracak (tesis edecek) gözlemleri göstermediniz demek değil, fakat yalnızca, bu anlatıma bir gönderim (reference), bir göstersel anlam vermediniz demektir.
Sayfa 113 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sonuçta, aklın ideler alanındaki bilgi uğraşısı, bilgi bakımından boş metafiziksel önermeler üretmekle sonuçlanır. Deneyimde kendisine karşı gelebilecek hiçbir şey bulunamayan ve deneyimin koşullarını aşan kavramlarla bilgi üretilemez.
Sayfa 62 - Belge YayınlarıKitabı okudu
[...] felsefede bir soruya ilişkin çeşitli karşılıklar üretilirken; doğru cevapla karşılaşıldığında, bir doğru cevabın nasıl tanınacağı konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmaksızın tartışılır.
Sayfa 28 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Kendi başlarına düşüncenin formları olarak anlam kazanan kategoriler, demek ki, görülere uygulanmadıkça boş ve verimsiz kavramlardır. Görüde verilmeyen şeylere kategorilerin uygulanması, hiçbir bilgi oluşturamaz. Metafizikçilerin bu tarzda bilgi elde etme girişimleri, aklın ürettiği kuramsal yanılsamalarla (illusion) sonuçlanır.
Sayfa 55 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Derrida, tüm Batı Felsefesi'nin zorunlu olarak ikili karşıtlıklara dayanan bir "varlık metafiziği"; mutlak, değişmez, saf, özsel ve temelsel bir başlangıç, bir merkez arayışı olduğunu, ama ne felsefede ne de dilde ya da kültürde böyle bir başlangıç ya da merkezin bulunmadığını savunuyordu.
Sayfa 8 - Belge Yayınları (Önsöz)Kitabı okudu