Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanzimat ve Meşrutiyet'in Birikimi

Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce -Cilt 1

Kolektif

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Ben kadın olsaydım dinsizliği ihtiyar eder ve İslam olmasını istemezdim. Üzerime üç karı ve istediği kadar odalıklar almasına cevaz veren, kocama cennette huriler hazırlayan, başımı yüzümü dolap beygiri gibi örttürdükten maada beni her eğlenceden men eden, kocamı boşamamak, döver ise sesimi çıkartmamak gibi daima erkeklere hayırlı, kadınlara muzır kanunlar vaaz eden bir din benden uzak olsun derim."
Sayfa 217 - Ahmet Rıza'nın kız kardeşine bir mektubuKitabı okudu
Yokoluşun önüne geçmek için Türkler Türklüğü öğrenmelidir.
Sayfa 182Kitabı okudu
Reklam
Türkiye uzun bir düşünce geleneğine sahip bir toplum değildir.
Laiklik ve milliyetçilik, şüphesiz, Kemalist ideolojinin özünü teşkil eder.
Kemalizm ... Marksizm gibi, hayatın bütününü evrensel ölçüde açıklama iddiasını taşımaz. Sonuçta, Türkiye'de yaşayan Türk milletinin milli modernizasyon ideali ve ideolojisidir. Bu özellikleriyle de esnek ve pragmatiktir. Altı Ok'ta özetlenen başlıca ilkeleri bile tartışmaya açıktır...
Ancak, Atatürk'ün ölümünden sonra şiddeti artan "lider kültü" (ebedi şef vb) tuhaf bir şekilde, dogmatik bir düşünce yapısı yaratmaya başladı. Aydın kesimin büyük çoğunluğu zaten Kurtuluş Savaşı yıllarından beri anti-liberal tavırdaydı. Sonraki yıllarda Almanya ve İtalya'da yükselen (Doğu Avrupanın tamamını da derinden etkileyen) faşizm buradaki düşünce yapısına en uygun düşen ideolojiydi. Böylece, Atatürk'ün "dogma" haline getirmemeye çalıştığı "Atatürkçülük, kendi içinde bir teori, bir epistemoloji, bir metodoloji taşımaksızın bir dogma haline geldi. Bu epey paradoksal bir gelişmedir.
Reklam
Atatürk'ün oldukça kararlı bir agnostik olduğu, hayatını inceleyenler tarafından söylenmiştir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.