Cengiz Han’dan Günümüze

Runik Kitap
Orijinal Adı:
Die Mongolen: Von Dschingis Khan Bis Heute

2021 30. kitabı
Ünlü Moğol fatih Cengiz, arkasında bir cihan imparatorluğu bırakır ancak onun soyundan gelenler birbirleriyle taht mücadelesine düşerler. Bu sırada Çinlilerle ve Ruslarla mücadele etmeyi unutmuşlardır ve belki de bugün bu iki düşman devletin arasına sıkışarak bedelini ödemektedirler. Öyle bir bedeldir ki Rus Stalin, Moğolları kendi çıkarı için kullanmış ve Çin ise o kadar ileri gitmiş ki Cengiz Han’ı Moğol tarihinden heykellerini ve tapınaklarını yıkarak silmeyi amaçlamıştır. Kitabın sonunda bugünkü Moğolların kendi ana dilinde dahi yazamıyor olup bunun yerine asimile edildikleri Çince yazıyor olduklarını okuyunca içiniz acıyor, bu konuda bilgilenmek adına çok faydalı bir kitap, iyi okumalar.
MoğollarKarénina Kollmar-Paulenz · Runik Kitap · 202037 okunma
Moğollar
·123 syf.·
2020 107. kitabı
"Tarafımdan oluşturulmuş bu yorumun tüm hakları kitapyurdu.com'a aittir." Dünyanın yaşadığı büyük felaketler geçmişten günümüze sıralanacak olursa; onların içinde bir kavmin ismi ayrıca zikredilir. Zira herhangi bir doğal afet kadar Moğolların yıkıcı bir etki yaptıkları sıkça tekrarlanır. Ama Moğolları tahrip gücü yüksek bir bomba misali tanımak pek de geçer akçe sayılmaz. Zira tarihi bir kavim değerlendirilecekse; objektif ve genel bir bakış açısıyla ele alınması gerekliliği şarttır. Karenina Kollmar-Paulenz Moğollar isimli eseriyle tam da bahsedildiği gibi tarafsız bir şekilde bir kavim hakkında tarihi görünümün geçmişten günümüze tamamını verir. Paulenz Tibet ve Moğolistan bölgesine yoğunlaşmak üzere, Asya’nın dini ve kültürel yapısıyla ilgili çalışmalarıyla tanınan bir akademisyendir. Halen Bern Üniversitesi Dini Araştırmalar Enstitüsünde görev yapan Paulenz, Moğolistan, Nepal, Hindistan gibi Asya’nın birçok bölgesinde saha araştırmaları yapmıştır. Onun Asya tarihi ve kültürüne olan derin vukufiyeti Moğollar konusunda kalem oynatmasına sebep olmuştur. Paulenz eseriyle Moğolların daha iyi tanınmasını sağlamak ve alanda yapılacak olan yeni çalışmaların önünü açmayı amaç edinmiştir(s.9). Paulenz ilk satırdan son satıra kadar engin bilgi birikimini satırlara yansıtmasını bilmiştir. Asya gibi zengin kültür yapısının çeşitlilik gösterir şekilde yayıldığı bir kıtada bilgiye hâkim olmak başlı başına meziyettir. Birden fazla din, dil ve kültür konusunda malumata sahip olma hırsı büyük oryantalistleri bilim dünyasına kazandırmıştır. Paulenz’de geçmişin büyük oryantalistlerinin izinden giderek, Moğolları merkeze aldığı bu anlatısında -her ne kadar kısıtlı bir anlatım alanına sahip olsa da-sadece Moğollarla kalmayıp, onların çevresinde şekillenen dünyayı da ziyadesiyle
Tarih
MoğollarKarénina Kollmar-Paulenz · Runik Kitap · 202037 okunma

Karénina Kollmar-PaulenzYazar · 1 kitap
Karénina Kollmar-Paulenz, 1978-1984 yılları arasında Bonn'da Tibetoloji , Moğol Araştırmaları , Karşılaştırmalı Din Araştırmaları, İndoloji ve Orta Asya Türkolojisi okudu . 1991'de Bonn Üniversitesi'nden 'Kurtuluşun Dekorasyonu': Tibet Budizmi'nin Źi byed ve gCod Okullarının Tarihi üzerine bir tezle doktorasını aldı . Kollmar-Paulenz Bonn, Marburg ve Moskova'da çeşitli öğretim görevlerinde bulundu. 1999 yılında Bonn Üniversitesi'nde Tümed Moğolların Altan Kağanının Biyografisi konulu teziyle eğitimini tamamladı . 16. yüzyılın sonlarında Moğolistan ve Tibet arasındaki dini ve siyasi ilişkilerin tarihine bir katkı. 1999'dan beri Bern Üniversitesi'nde dini çalışmalar ve Orta Asya kültür çalışmaları alanında profesör olarak görev yapmaktadır. 2007-2010 yılları arasında Bern Üniversitesi Felsefe ve Tarih Fakültesi dekanı olarak görev yaptı.