Mukaddes

İleri Yayınları

İnceleme Günlüğüm #33
2023 12. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2023 19:28
Mukaddes hangi bahçenin nazlı gülüsün… Öncelikle kitabın içeriğinden bahsetmek isterim. Şerif sınavlara çalışan bir gençtir ve enstitü koridorunda Mukaddes ile denk gelir. Tek başına köşesinde oturan kız onu büyülemiştir. Şerif’in ilgi odağı ders ve sınavdan çok Mukaddes olmuştur. Genç kıza kendi ailesini anlatmaktadır. Mukaddes kendisine atılan bu samimi adım sonrasında kendisi de hayatını anlatmıştır. İki genç sınava beraber hazırlanır. Sınav sonucunda Mukaddes’in isminin olmaması ile ayrı bir yolculuk başlar. Şerif babasının öz babası olmadığını öğrenince bir süre kendi başına kalır. Mukaddes onu merak eder… Özbek Edebiyatına ait bu eser sadece aşk değil eğitim, aile yapısı, gelecek ve umutlar üzerine kuruludur. Gerçek saf ve temiz aşk mı derseniz? o bu romanda oldukça fazladır. İleri Yayıncılık benin okuduğum 123 sayfa…
2023 7. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2023 22:21
Adil Yakubov Türk dünyasın önde gelen değerlerinden birisi, muhtemelen Mukaddes de yazara alışmak için başlanğıç eseri niteliğinde olabilir. Zaten yazarın ilk romanı. Kitaba gelince, geçen yaz Özbekistan'a gezme fırsatım oldu, gitmeden önce Ötgen Künler eserini okumayı da ihmal etmemiştim ama keşke Mukaddes'i de okuyup gitseydim diyorum şimdi, kitabı almıştım aslında ama vaktim olmamıştı okumaya. Bunu niye anlatıyorum, şimdi bileceksiniz. Özbekistan şehirlerinde gezerken genç çiftler çok dikkatimi çekmişti. Onlar öyle medeni,öyle ölçülü,ince, ve sade bir şekilde ele ele dolaşıyor, ve aşklarını yaşıyordu ki onları izlemek bile insana mutluluk veriyordu. Yani biz de böyle değil, biraz Avrupa havası var. Ama onlar sanki gerçek aşkı orjinal halleriyle yaşıyorlarmış gibi idiler. Şimdi, ben kitabı Mukaddes'in kişiliğine, inceliğine, ahlakına, masum çekingenliğine, kadınsı asaletine aşık oldum. Eminim bu eseri okuyup o sokaklarda öyle gezinseydim eminim o çiftleri her gördüğde aklıma Mukkades gelecekti. Kitapta çok spelling hatası ve eserin çevirisi bir değişik. Eserin 103-104 sayfasındaki bir cümle: "Genç kız kapıyı kapatır kapatmaz Azizov kendini kenarları içine çökmüş böyük koltuğa kendini atıp" bu cümle de "kendini" kelimesi iki kez kullanmış mesela eminim daha bir çok böyle cümle vardı. Ve eserde çok sayıda spelling hatası ve çok rahatsız edici. Şimdi Uluğbey'in Hazinesi eserine hangi motivasyonla başlayayım ben? Ben burdan şunu anlıyorum İleri yayın evi, muhtemelen ne esere ,ne yazara ne de okuyuculara çok saygı duymuyor.Ayıp gerçekten. Eğer bir yapacaksanız kalite yapın, yoksa hiç yapmayın! İş bankası kültür yayınları çevirmeli böylesi değerli eserleri. Yani bunları bilmek hakkınız bence esere başlamadan.
2024 1. kitabı
Kitap gerçekten Adil Yakubov'un ustalığını yansıtan bir eser. Aslında aşk romanı olmasına rağmen ülkemizde de görülen çarpıcı bir olayı gözler önüne sermiş: Torpil. O zamanlar Türkistan Sovyet etkisindeyken torpiller, yolsuzluklar çok karşılanır, devletin her kademesinde rastlanırmış. Adil Yakubov bunu iki gencin yaşadığı aşk üzerinden çok iyi anlatmış.
Duygu ve Düşünce
2019 16. kitabı
Okunma: 24 Mart 2019 19:35
Fabrikada işçi olarak çalışıp aynı zamanda üniversite sınavlarına giren bir gencin, sınavlar esnasında tanıştığı kıza karşı yaşadığı tutku dolu aşk etrafında şekillenen kitap; günümüz Türkiye'sinde sıklıkla yaşanan torpil ve sınavlara karıştırılan hilelerin geri planda nasıl yıkımla sonuçlanabileceğini, insanların hayatını nasıl felç edebileceğini gözler önüne sermesi ve çarpıcı üslubu ile dikkat çekiyor.
2017 47. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2017 22:53
2017 yılını bu kitap ile kapatmış oluyorum 128 sayfalık bu kitap bir kaç saat içinde elden dusurulmeyerek biten bir kitap ve ruhumu esir eden bir kitap oldu , kitaptaki Şerif adlı gencin bütün ruhsal durumlarını utanclarini,sevinclerini vs bedenimde hissettim iki gencin ,sonunda hüzünle bitmis bir aşk hikayesini devrin Sovyet ideolojisi ışığında anlatıyor Adil Yakubov ve bu yaşanmış bir hikaye ve bu hikayeyi kitap haline getirme nedeni Mukaddes adlı kızın kitabı belki bir umut okuyup Şerif'i affetmesi , nasıl zarifçe bir düşünce ...
2018 76. kitabı
Biyografik romanlar insana çok şey katar ama Adil Yakubov olunca hazine sahibi sayılırsınız. Tarih içinde gezinirken hünerli dillere cesur yiğitlere şahit olursunuz. Bu kitap da size masum bir aşk ve adanmışlık vaad ediyor.
2018 16. kitabı
Özbek edebiyatının ünlü ismi Adil Yakubov'un bir çırpıda okunacak aşk romanı.Fabrikada çalışan şerifin okumak için enstütüye gitmesi ve mukaddese rastlamasıyla başlayan süreç şerifin hatasıyla içinden çıkılmaz bir hâl alıyor.Sovyetlerde ki hayat tarzınıda bu kitapta bulabilirsiniz.iyi okumalar
Aşk romanı mı?
2023 83. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2023 01:06
Bir aşk romanı olmaktan oldukça uzak bir eser. Sıradan bir konuyu yine çok sıradan bir şekilde işlemiş. Kitap içerisinde bir aşk hikayesi var mı emin değilim. Diğer kitaplarına bakarsak, yazar adına, son derece zayıf bir eser olmuş.
Edebiyat & Roman
2025 130. kitabı
“Aşığın dili - dilsiz dil, Gözle gör ve sezgiyle bil. Seven gençler hata etmez, Ister inan ister gül” diyor ünlü kazak şairi Abay. . Gerçek aşklar beraber olamaz sözü meşhurdur. Evet aşık olan kimse kendini tanımaz hale gelebilir. Ama aşksız hayat boştur

Adil YakubovYazar · 5 kitap
1926 yılında eski adıyla Yessi şimdiki adıyla Türkistan şehri sınırları içinde kalan Karnak kasabasında doğdu. 1937 yılında babası "vatan hainliği" suçlamasıyla komünist hükümet tarafından tutuklanıp hapse atılınca, nüfusa dedesi Yakub'un ismiyle kaydedildi. Çocukluk çağları, çok çetin mücadelelerle geçti. Küçük yaşta çalışarak, annesine yardımcı olmak ve kardeşlerine bakmak zorunda kaldı. Çiftçilikten kolhozlarda çalışmaya kadar her türlü işi yaptı. 1945 yılında askere gitti. Rus-Japon savaşına katıldı. Beş yıl Çin'de kaldı. Askerlikten sonra Taşkent Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne girdi. İlk denemesi olan "Tengdaşlar" isimli hikâyesini, askerlik günlerinde yazdı. 21 Aralık 2009 tarihinde vefat etti. Ünlü yazar Özbek edebiyatına olan katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından 'Özbekistan Halk Yazarı' unvanı, 'Dostlik' ve 'El Yurt Hurmati' madalyalarıyla ödüllendirilmişti. ESERLERİ: Yirmiden fazla eseri neşredildi. Biri Uluğbey, diğeri Birûnî ve İbn-i Sinâ'nin başından geçen dramatik olayları konu alan iki önemli tarihi romanı vardır. Yazar daha sonra 'İki muhabbet', 'Mukaddes', 'Çift Kanat', 'Billur Kandiller', 'Uluğbek Hazinesi', 'Adalet Menzili' ve Beyaz Kuşlar Bembeyaz Kuşlar' gibi eserlere imza attı. Yazarın Mukaddes romanı gibi Türkçeye çevrilmiş eseri de bulunuyor.