Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mümkün Dünyaların En İyisi

Steven Nadler

Mümkün Dünyaların En İyisi Gönderileri

Mümkün Dünyaların En İyisi kitaplarını, Mümkün Dünyaların En İyisi sözleri ve alıntılarını, Mümkün Dünyaların En İyisi yazarlarını, Mümkün Dünyaların En İyisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Leibniz
“Doğada birbirinden ayırt edilemez iki somut, mutlak varlık yoktur; çünkü eğer böyle bir şey olsaydı, Tanrı ve doğa herhangi bir muamelede akılcı bir şekilde birini değil de ötekini seçemezdi; dolayısıyla Tanrı tamı tamına eşit ve benzer iki maddi şey üretmez.”
Sayfa 193Kitabı okudu
Malebranche’e göre doğa, mükemmel bir biçimde düzenlidir ve tam da bu nedenle düzensizlikler meydana gelir.
Sayfa 176Kitabı okudu
Reklam
Eğer yağmur belli topraklara düşüyor ve güneş öteki toprakları kavuruyorsa; eğer bir çocuk dünyaya sakat geliyor ve hiçbir işe yaramayan kafasını dik tutamıyorsa, bu şeylerin olmasında Tanrı’nın hükmettiğini söylemek yanlıştır. Tanrı sadece doğa yasalarının doğal sonuçlarını meydana getiriyor; yasalar öyle basittir ki istisna tanımazlar ve belli şeyler olduğunda belli başka şeylerin olması gerektiğini tayin ederler.
Sayfa 175Kitabı okudu
“Bütün mesele” diyor Leibniz, “ daha ileriye sıçramak için bir adım geri çekilmektir.” Bu daha uzak bakış açısından, mümkün dünyaların en iyisini yaratırken Tanrı’nın kötülüğü kabul etmesi gerektiği anlaşılır…
Sayfa 133Kitabı okudu
Mevcut Kötülüklerde Tanrı’yı Suçlamak
Eğer kişi olaylara ve bütün olarak dünyaya bakış açısını genişletirse, ancak o zaman kötü olarak görünen şeyin aslında kötü olmadığını ya da kötünün gerçek olduğunu ama bir bütün olarak iyi olan daha büyük bir şeyin özsel ve bu yüzden zorunlu bir unsurunu oluşturduğunu görecektir.
Sayfa 128 - Summa Theologiae, |.Bölüm, Q.49, art.2.Kitabı okudu
Leibniz, gerçek bir tözün var olmak için Tanrı’nın onayı dışında hiçbir şeye ihtiyaç duymadığını ve varlık durumları için kendi içkin aktif kaynakları -formu- dışında hiçbir şeye bağlı olmadığını savunarak, bu koşulu uç noktaya taşır.
Reklam
“Tözün doğası üzerine düşünen herkesin… cismin doğasının sadece uzanımdan, yani hacim, şekil ve hareketten ibaret olmadığını, cisimde zorunlu olarak ruhlarla ilgili bir şeyleri, genel olarak tözel form dediğimiz bir şeyleri kabul etmemiz gerektiğini anlayacağına inanıyorum.”
Sayfa 65 - Discourse on MetaphysicsKitabı okudu
Uzanım, doğası gereği sonsuza kadar bölünebilir; ne kadar küçük olursa olsun, her miktar uzanım her zaman daha fazla bölünebilir; uzayın doğası budur. “Biz her zaman bu şekilde (bölerek) devam edebileceğimiz için, işte gerçek bir varlık diyebileceğimiz bir şeye asla erişemeyiz.”
Sayfa 64 - Arnauld’ya mektup, 28 Kasım/8 Aralık, 1686Kitabı okudu
“Descartes’ın oldukça dar bir zihinsel çerçevesi var” diye yazıyordu Leibniz, Paris’ten ayrıldıktan birkaç yıl sonra. “Akıl yürütmeyle bütün insanları yüceltiyor, ama hayatın duyularla ilgili kısmı için yararlı hiçbir yenilik getirmediği gibi, güzel sanatlar pratiğine ilişkin de işe yarar hiçbir şey söylemiyor. Düşünceleri, metafiziğinde ve geometrisinde olduğu gibi ya çok soyut ya da doğa felsefesi ilkelerinde olduğu gibi fazlasıyla hayal gücünün ürünüdür.”
Zihin ve beden, Descartes’a göre, kökten ayrı ve karşılıklı olarak birbirini dışlayan şeylerdir. Bu iki tözün, ne temel özleri ne de “kipleri” ve vasıfları bakımından, kesinlikle ortak hiçbir yönü yoktur.
66 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.