Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Steven Nadler

Steven NadlerSpinoza: Bir Yaşam yazarı
Yazar
8.8/10
34 Kişi
126
Okunma
13
Beğeni
1.687
Görüntülenme

Hakkında

Nadler 1986'da Columbia Üniversitesi'nden doktorasını aldı. O zamandan beri araştırma odaklılık, onyedinci yüzyılda Descartes ve Kartezyen felsefe , Spinoza ve Leibniz dahil olmak üzere felsefe çalışmalarına ayrılmıştır. Araştırması, ortaçağ Latin felsefesinde ve (özellikle Spinoza'ya göre) ortaçağ Yahudi felsefesindeki erken modern düşüncenin öncüllerini içerir. 1988 yılından bu yana Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapıyor ve Stanford Üniversitesi , Chicago Üniversitesi ve Paris'teki Ecole des hautes études sciences sociales'de felsefe profesörü olarak görev yapıyor. 2008'de Spinoza Başkanlığını Amsterdam Üniversitesi'nde yaptı . Nadler, Kasım 2006'da Beyond Belief sempozyumunda bir konuşmacı olarak görev yapıyordu. Nisan 2015'te Roma'daki American Academy'de ikamet eden bir öğrenci olarak çalışıyordu. Halen Felsefe Tarihi Dergisi'nin editörü.
Unvan:
Amerikalı filozof
Doğum:
1958

Okurlar

13 okur beğendi.
126 okur okudu.
9 okur okuyor.
178 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Leibniz, gerçek bir tözün var olmak için Tanrı’nın onayı dışında hiçbir şeye ihtiyaç duymadığını ve varlık durumları için kendi içkin aktif kaynakları -formu- dışında hiçbir şeye bağlı olmadığını savunarak, bu koşulu uç noktaya taşır.
“Tözün doğası üzerine düşünen herkesin… cismin doğasının sadece uzanımdan, yani hacim, şekil ve hareketten ibaret olmadığını, cisimde zorunlu olarak ruhlarla ilgili bir şeyleri, genel olarak tözel form dediğimiz bir şeyleri kabul etmemiz gerektiğini anlayacağına inanıyorum.”
Sayfa 65 - Discourse on MetaphysicsKitabı okudu
Reklam
Malebranche’e göre doğa, mükemmel bir biçimde düzenlidir ve tam da bu nedenle düzensizlikler meydana gelir.
Sayfa 176Kitabı okudu
Leibniz
“Doğada birbirinden ayırt edilemez iki somut, mutlak varlık yoktur; çünkü eğer böyle bir şey olsaydı, Tanrı ve doğa herhangi bir muamelede akılcı bir şekilde birini değil de ötekini seçemezdi; dolayısıyla Tanrı tamı tamına eşit ve benzer iki maddi şey üretmez.”
Sayfa 193Kitabı okudu
“Bütün mesele” diyor Leibniz, “ daha ileriye sıçramak için bir adım geri çekilmektir.” Bu daha uzak bakış açısından, mümkün dünyaların en iyisini yaratırken Tanrı’nın kötülüğü kabul etmesi gerektiği anlaşılır…
Sayfa 133Kitabı okudu
Tüm insanların sahip olmakla övündükleri özgürlük yalnızca şuradan kaynaklanır: İnsanlar arzularının bilincinde olmalarına karşın bu arzuları belirleyen nedenlerin farkında değildirler.
Steven Nadler
Steven Nadler
çev: Özgür Şahin
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
370 syf.
9/10 puan verdi
·
18 günde okudu
Daha İyi Bir Dünya Mümkün Müydü?
17. yüzyılın son çeyreğinde "kötülük sorunu" önemliydi. Filozoflar ve teologlar, dünyanın günah ve acılarla dolu olduğu gerçeği ile evrenin sonsuz iyi ve herşeye gücü yeten Tanrı tarafından yaratıldığı inancını uzlaştırma sorunuyla boğuşuyordu. Bu süreçte özellikle iki katolik rahip ve bir Lutherci alim arasındaki mektuplar bugün baktığımızda yalnızca antika merakı bir şey olarak görülebilir. Ancak yalnızca alışıldık okul kitapları literatürüyle yetindiğimizde de önemli felsefi mirasların gölgede kaldığını görüyoruz... Leibniz, Arnauld ve Malebranche, 17.yüzyılda Kıta entelektüel hayatının Büyük Üçlüsü'nü oluşturur; belki onlarla bir tek İngiltere'deki Hobbes, Locke ve Newton üçlüsü boy ölçüşebilir... Sorun, Tanrı'nın varlığının yapısını bilmenin ve Onun eyleme biçimini tasvir etmenin doğru yolu sorunudur : 1) Tanrı'nın yarattıkları arasında kötülük neden gerekli? 2) Bu kadar çok kötülük neden var? 3) Ve belki de en önemli soru: İçinde yaşadığımız dünya, yaratılabilecek en mükemmel dünya mıdır?
Mümkün Dünyaların En İyisi
Mümkün Dünyaların En İyisiSteven Nadler · Alfa Yayıncılık · 201624 okunma
370 syf.
·
Puan vermedi
AĞIR BİYOGRAFİ ZİNCİRİ
Hiç uzatmadan hemen konuya giriyorum… 16. - 17.Yüzyıl düşünürleri ilginizi çekiyorsa (benim o kadar da çekmiyor…) kaçırmayın. Leibniz hakkında akıl uçuran detaylarıyla hoş bir biyografiyi severseniz (Leibniz’i pek sevmem…zaten sevmeme neden olanlar burada es geçilmiş…aşırı bencilliği ve çıkarcılığı) gene çok hoşunuza gider. Akılcılığın hemen öncesinde (ama sadece kıta Avrupa’sında) neler vardı neler oluyordu ilginizi çeken bir alansa (benim değil, akılcılık sonrası olmalı…) gene ilginç olacaktır. Başka bir referans kitabı olabilirliği yüksek kitap… Maalesef kütüphanemde onu kıymetlendirecek başka ellere ulaşmalı rafına kaldırıyorum.
Mümkün Dünyaların En İyisi
Mümkün Dünyaların En İyisiSteven Nadler · Alfa Yayıncılık · 201624 okunma
370 syf.
·
Puan vermedi
Felsefenin birçok yerine katkıları olduğu düşünülen Leibniz'in optimist bir açıyla söylediği bir şey vardır. "Mevcut dünya, barındırdığı kötülükleri ile birlikte bir bütün olarak düşünüldüğünde; o, sadece iyi olan bir dünya değildir, mümkün dünyaların en iyisidir." Leibniz bu düşünceyle şunu kastetmiştir aslında. Tanrı, yarattığı
Mümkün Dünyaların En İyisi
Mümkün Dünyaların En İyisiSteven Nadler · Alfa Yayıncılık · 201624 okunma