Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mümkün Dünyaların En İyisi

Steven Nadler
Akıl çağının başlangıcı olan 17. yüzyılda kötülük sorunu ateşli tartışmalara konu oluyordu. Ama asıl mesele Tanrı kavrayışını aklın ışığında yerli yerine oturtmaktı ve temel soru da şuydu: Tanrı'nın varlığı ve yaptıkları İnsan aklıyla açıklanabİlİr ve yargılanabİlİr mİ? Ve diğer sorular da geliyordu ardı sıra: Tanrı bu dünyayı nasıl ve neden yarattı? Bu dünya, mümkün dünyalar içinde en iyi olan mıdır? Her şeye gücü yeten, her şeyi bilen mutlak iyi Tanrı bu kadar kötülüğe neden izin veriyor? Tanrı adilse, iyi insanların başına neden kötü şeyler geliyor? Bu sorulara yanıt arayan, geçmişleri kadar mizaçları da birbirinden çok farklı üç düşünürün, Leibniz, Arnauld ve Malebranche'ın yolu 17. yüzyılın ikinci yarısında, entelektüel tarihinin en canlı günlerini yaşayan Paris'te kesişir. Kişisel hırsları ve kaygılarıyla da örülü, yüz yüze olduğu kadar mektuplarla da süren ateşli bir tartışma başlar aralarında… Ve onların yaklaşık dört asır önce Tanrı ve kötülük üzerine sordukları sorular ve verdikleri yanıtlar hem felsefe hem de din açısından bugün bile geçerliliğini korumaktadır. Steven Nadler, bir solukta okuyacağınız, roman tadındaki Mümkün Dünyaların En İyisi kitabıyla, Tanrı ve yaşadığımız dünyaya yeni bir gözle bakmaya davet ediyor bizi. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Steven Nadler
Steven Nadler
Çevirmen:
Abdullah Yılmaz
Abdullah Yılmaz
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 29 dk.Sayfa Sayısı: 370Basım Tarihi: Mart 2016Yayınevi: Alfa Yayıncılık
ISBN: 9786051712291Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
370 syf.
9/10 puan verdi
·
18 günde okudu
Daha İyi Bir Dünya Mümkün Müydü?
17. yüzyılın son çeyreğinde "kötülük sorunu" önemliydi. Filozoflar ve teologlar, dünyanın günah ve acılarla dolu olduğu gerçeği ile evrenin sonsuz iyi ve herşeye gücü yeten Tanrı tarafından yaratıldığı inancını uzlaştırma sorunuyla boğuşuyordu. Bu süreçte özellikle iki katolik rahip ve bir Lutherci alim arasındaki mektuplar bugün baktığımızda yalnızca antika merakı bir şey olarak görülebilir. Ancak yalnızca alışıldık okul kitapları literatürüyle yetindiğimizde de önemli felsefi mirasların gölgede kaldığını görüyoruz... Leibniz, Arnauld ve Malebranche, 17.yüzyılda Kıta entelektüel hayatının Büyük Üçlüsü'nü oluşturur; belki onlarla bir tek İngiltere'deki Hobbes, Locke ve Newton üçlüsü boy ölçüşebilir... Sorun, Tanrı'nın varlığının yapısını bilmenin ve Onun eyleme biçimini tasvir etmenin doğru yolu sorunudur : 1) Tanrı'nın yarattıkları arasında kötülük neden gerekli? 2) Bu kadar çok kötülük neden var? 3) Ve belki de en önemli soru: İçinde yaşadığımız dünya, yaratılabilecek en mükemmel dünya mıdır?
Mümkün Dünyaların En İyisi
Mümkün Dünyaların En İyisiSteven Nadler · Alfa Yayıncılık · 201624 okunma
Reklam
370 syf.
·
Puan vermedi
AĞIR BİYOGRAFİ ZİNCİRİ
Hiç uzatmadan hemen konuya giriyorum… 16. - 17.Yüzyıl düşünürleri ilginizi çekiyorsa (benim o kadar da çekmiyor…) kaçırmayın. Leibniz hakkında akıl uçuran detaylarıyla hoş bir biyografiyi severseniz (Leibniz’i pek sevmem…zaten sevmeme neden olanlar burada es geçilmiş…aşırı bencilliği ve çıkarcılığı) gene çok hoşunuza gider. Akılcılığın hemen öncesinde (ama sadece kıta Avrupa’sında) neler vardı neler oluyordu ilginizi çeken bir alansa (benim değil, akılcılık sonrası olmalı…) gene ilginç olacaktır. Başka bir referans kitabı olabilirliği yüksek kitap… Maalesef kütüphanemde onu kıymetlendirecek başka ellere ulaşmalı rafına kaldırıyorum.
Mümkün Dünyaların En İyisi
Mümkün Dünyaların En İyisiSteven Nadler · Alfa Yayıncılık · 201624 okunma
370 syf.
·
Puan vermedi
Felsefenin birçok yerine katkıları olduğu düşünülen Leibniz'in optimist bir açıyla söylediği bir şey vardır. "Mevcut dünya, barındırdığı kötülükleri ile birlikte bir bütün olarak düşünüldüğünde; o, sadece iyi olan bir dünya değildir, mümkün dünyaların en iyisidir." Leibniz bu düşünceyle şunu kastetmiştir aslında. Tanrı, yarattığı
Mümkün Dünyaların En İyisi
Mümkün Dünyaların En İyisiSteven Nadler · Alfa Yayıncılık · 201624 okunma
370 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Ratio mu Voluntas mı?
"Ratio mu voluntas mı?" Evrenin temelinde akıl mı yoksa güç mü yatıyor? "Akıl Tanrısı" mı "İrade Tanrısı" mı, yoksa hiçbiri mi? Edimlerinde keyfi ve kayıtsız davranan bir Tanrı mı, yoksa her edimini üst bir Tanrısal bilgelikle belirleyen ve nesnel nedenler bütününe bakarak kendi seçenekleri arasından en iyisini
Mümkün Dünyaların En İyisi
Mümkün Dünyaların En İyisiSteven Nadler · Alfa Yayıncılık · 201624 okunma
Reklam
370 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Akıl çağının başlangıcı olan 17. yüzyılda kötülük sorunu ateşli tartışmalara konu oluyordu. Ama asıl mesele Tanrı kavrayışını aklın ışığında yerli yerine oturtmaktı ve temel soru da şuydu: Tanrı'nın Varlığı ve Yaptıkları İnsan Aklıyla Açıklanabilir ve Yargılabilir mi? Ve diğer sorular da geliyordu ardı sıra: Tanrı bu dünyayı nasıl ve neden yarattı? Bu dünya, mümkün olanlar içinde en iyi olan mıdır? her şeye gücü yeten, her şeyi bilen mutlak iyi Tanrı Bu kadar kötğlüğe neden izin veriyor? Tanrı adilse, iyi insanların başına neden kötü şeyler geliyor? Bu sorulara yanıt arayan, geçmişleri kadar mizaçları da birbirinden çok farklı üç düşünürün. Leibniz. Arnauld ve Malebranche’ın yolu 17. yüzyılın ikinci yarısında, entelektüel tarihinin en canlı günlerini yaşayan Paris’te kesişir. Kişisel hırsları ve kaygılarıyla da örülü, yüz yüze olduğu kadar mektuplarla da süren ateşli bir tartışma başlar aralarında... Ve onların yaklaşık dört asır önce Tanrı ve kötülük üzerine sordukları sorular ve verdikleri yanıtlar hem felsefe hem de din açısından bugün bile geçerliliğini korumaktadır. Steven Nadler, bir solukta okuyacağınız, roman tadındaki Mümkün Dünyaların En iyisi kitabıyla, Tanrı ve yaşadığımız dünyaya yeni bir gözle bakmaya davet ediyor bizi.
Mümkün Dünyaların En İyisi
Mümkün Dünyaların En İyisiSteven Nadler · Alfa Yayıncılık · 201624 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.