Bir İmparatorluğun Ölümü

Bilgi Yayınevi

h.c. armstrong, bozkurt: vol. II
2025 172. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2025 22:31
buraya yazmış olduğum incelemeleri okuyanlar bilir, genelde uygulamada az okunmuş ama -bence- daha fazla kişinin okunmasını istediğim kitaplara dikkat çekmek, onları tanıtmak için, -bence- önemli olan konudan/konulardan bahseden kitaplara dikkat çekmek için, gündemde olan konu ile ilgili farklı, özgün bilgiler, düşünceler içeren kitaplara dikkat çekmek için okuduğum bazı kitaplara inceleme yazıyorum.. adına inceleme yazdığım bu kitap ise yukarıda saydıklarımın -bence- hiçbirisine dahil olacak özellikte değil.. öyleyse bu incelemeyi neden yazıyorum? burada yer alan bir uygulama kullanıcısının bana kitabı okuduğum sırada 'kitaba dair inceleme bulup da okuyamadım. siz inceleme yazmayı düşünür müsünüz? okumayı düşünüyorum, sizce nasıl?' şeklinde yorum yazdığı için.. ( #272270931 ) kitap 1942de kısa süreliğine ankaraya büyükelçi olarak atanan Jacques Benoist-Méchin tarafından 1954te yazılmış ve aynı yıl pariste yayımlanmıştır. 1954te ankarada siyasal bilgiler fakültesinde o zamanlar ikinci sınıfı okuyan Zeki Çelikkol Mustafa Kemal adlı kitabı gittiği kitapçıda görür, kitabı biraz okuyan zeki çelikkol kitabı almak ister ancak cebinde kitabı alacak parası yoktur.. üzülerek kitabı aldığı yerine bırakan zeki çelikkol aynı kitapçıya ay başında bursu yatınca bu kez kitabı almak için gider ama bu kez de kitabın tükendiğini görür.. zeki çelikkol 1958de aynı kitabı parise yüksek lisans eğitimi almak için gittiğinde görür, kitabı alır ve okur.. kitabı okuduktan sonra oldukça beğenen ve bu kitabı türkçeye çevirerek daha fazla kişinin okumasını isteyen zeki çelikkol bu isteğini büyükelçilik vb. görevlerinin yoğunluğundan gerçekleştiremez.. ta ki 1995 yılına dek.. zeki çelikkol 1995 yılında kitabı türkçeye çevirmeye başlar ve kitap 1997de yayımlanır.. zeki çelikkolun
Tarih
Mustafa KemalJacques Benoist-Méchin · Bilgi Yayınevi · 199922 okunma