Puan

8.310 üzerinden
8bin kişi
2025 22. kitabı
Zülfü Livaneli eserlerini okurken kitabın akıcılığı daima beni sürüklemiştir. Bu kitapta da akışa kapılıp kitabı çok kısa sürede okudum. Okuyan bazı okuyucular yazarın halkı yerip dini kötülediğini söylemiş ama katılmıyorum sonuçta Selahattin karakteri dini inancı yüksek olup Cemal'in doğruyu görmesinde yardımcı oldu diye düşünüyorum. Profesör karakteri de halk dışında davranmasına rağmen halk ile yakınlaşmasından sonra biraz da olsa düzeldi. Bence kitapta her kesime yönelik eleştiriler vardı ama alenen şu ırkı, şu toplumu ve şu dini dünyanın en iğrenç şeyi gösterme durumu yoktu. Ben genel itibari ile kitabı sevdim ama sonu aceleyle bitirilmiş hissi verdi. Bunun yerine sonu uzatılıp profesörün, Meryem'in ve Cemal'in hakkında hikaye devam ettirilebilirdi. Dil anlaşılırdı ama çok detay bilgiler bazen bağlamdan çıkmama neden oldu. Konu tüyler ürperticiydi ve kitabı sürükleyici yapan en büyük etmende budur diye düşünüyorum.
2025 7. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 00:00
Adı mutluluk olup, okurken mutluluk vermeyen o kitap.. Arada sinir krizleri geçirdim. Kuzenimin tavsiyesi ile başladığım bu güzel kitapta; yazarın yazım dili açısından kısa sürede okuduğum bir kitaptı. Konusu bakımından bazı gerçeklikleri vurgulamasının yanı sıra, üç farklı karakterin olaylara bakış açılarını ve tepkilerini dile getirmişti. Çoğu zaman karakterlerin düşüncelerini okurken şok oldum ve sinirlendim. Ancak her karakter bizim istediğimiz gibi düşünmeyecek, bizim istediğimiz gibi ilerlemeyecek. Kitapta anlatılan yetişme tarzlarını ve karakterlerin var oldukları dönemi göz önünde bulundurarak bu durumu dışarıdan, tarafsız bir şekilde okuyup anlamaya (olabildiğince) çalıştım. Kitap akıcı ilerlese de, yalnızca sonuyla ilgili bazı tereddütlerim olduğu için bitirmeden önce birkaç gün ara verdim. Sonu, beklediğim gibi kötü ya da istemediğim bir şekilde olmasa da, yine de beğenmedim. Daha farklı bir son bekliyordum; sanki yolun ortasında aniden bitmiş gibi bir his uyandırdı. Not: Cemal’i bıraktığı için sevindim. Zaten birlikte kalamazlardı; özellikle Cemal’in yaşadığı ikilem ve ruhsal durumu göz önüne alındığında. [8.3'ten 8 puan] Mutluluk
Duygu ve Düşünce
Ne Kadar Kitap Kurdusun?
0-30p: Kontrollü okuyucu 📖 40-70p: Hafif bağımlı 👀 80p+: Geçmiş olsun, kitaplar seni ele geçirmiş 😅
Kader Değişir mi?
2026 50. kitabı
Mutluluk sadece bir yol hikâyesi değil, aynı zamanda insanların içine yerleşmiş korkularla ve geleneklerle yüzleşmesinin hikâyesidir. Köyünde “töre” adına ölümle cezalandırılan Meryem’in hayatı, İstanbul’dan gelen Profesör İrfan ve asker Cemal ile kesiştiğinde her şey değişmeye başlıyor. Yol boyunca üç farklı insanın dünyası yavaş yavaş açılır. Meryem korkuyla büyümüş bir hayatın içinden çıkmaya çalışırken, Cemal yıllarca sorgulamadan kabul ettiği düzeni düşünmeye başlar. İrfan ise modern dünyanın içinde yaşasa da kendi boşluğuyla yüzleşmek zorunda kalır. Bazen insanın en büyük düşmanı başkaları değil, sorgulamadan kabul ettiği kurallardır. Kitapta mutluluk kelimesinin aslında ne kadar zor bir şey olduğunu anlıyorsunuz. Çünkü mutluluk bazen sadece yeni bir hayat kurmak değil, insanın yıllarca taşıdığı korkulardan kurtulmasıdır. Gerçek mutluluk, başkalarının çizdiği hayatı değil, kendi yolunu seçebildiğin anda başlar. Zülfü Livaneli
Mutluluğa Pay
2022 5. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2022 00:00
Kitap Anadolu halkının töre cinayetlerini ele alırken coğrafyanın insan üzerindeki etkisini vurgulamış. Her ne kadar okurken gerçekliğe dair içselleştirme mümkün olamıyorsa da nice hikayelerin olduğu içten içe bilindiği için kitaba biraz kızgın biraz da hüzünle bakmak mümkün hale geliyor.Tecavüz, kadınlara değer verilmemesi ve köydeki yozlaşma diyebilirim ..mutluluk adı bence saçma kitabın içeriği baya mutsuzluktu .. Mutluluk Zülfü Livaneli
Puan vermedi
Kimilerinin bir ömür aradığı, kimilerinin hayat telaşından aramaya bile fırsat bulamadığı, kimilerinin de tesadüf eseri bulduğu MUTLULUK... “Mutluluk yaşadığın hayat tarzında değil, hayata bakış tarzındadır,” demiş Tolstoy. Ne kadar haklı, öyle değil mi? TDK sözlüğü, “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik,” der mutluluk için. Özünde ise mutluluk görecedir. Çünkü herkesin mutluluğu, daha doğrusu mutluluk duyduğu kavramlar bambaşkadır. Küçük şeylerden mutlu olabilmek, yetinmeyi bilmek, sevdiklerine zaman ayırmak gibi… Bazen bir şarkı, bazen bir şiir, bazen dost bir sestir mutluluk. Livaneli, Mutluluk romanında geleneğin ve modernliğin amansız çelişkisini, her biri kendi mucizesini bekleyen karakterlerin yollarını kesiştirirerek anlatmış. Zengin anlatımıyla; töre ,korku ve tabuların, mutluluk/ mutsuzluk imbiğinden süzülerek ihtişamlı bir ülkem portresi... Bu arayış ve keşfediş hikâyesini keyifle önerirken sözlerimi Dale Carnegie’nin alıntısıyla tamamlamak istiyorum. “ Dünyada herkes mutlu olmak ister. Fakat sizi mutlu eden şey ne olduğunuz ve ne yaptığınız değil, sizin görüş ve duyuşunuzdur.” Mutluluk Zülfü Livaneli