Mutluluk 2.0

Selda Koydemir
Mart 2017
Elma Yayınevi

2023 60. kitabı
Mutluluk 2.0 Kulağa ne hoş geliyor. Mutluyum, hiç bir derdim, tasam yok. Acaba gerçekten öyle mi? Sizce mutluluk nedir? Filozoflara göre acıdan uzaklaşmak hazzı tatmak. Kimine göre de hayattan doyum sağlamak. İlginç belki ama mutluluğun net bir tanımı yok. Mutluluk için ulaşılması gereken gaye desek, o da değil. Çünkü mutluluğumuzu bağladığımız şeyi elde ettiğimizde kısa bir süre mutlu olup sonra eski halimize geri dönüyoruz. Ya da mutluluğumu elde ettiklerimize değilde elde edemediğimiz başka şeylere bağlıyoruz. Mesela.. Bir evim olsa mutlu olurum. Evin oldu. Bu kez bir arabam olsa mutlu olurum. Araban da oldu. Bu kez de evlensem mutlu olurum.. İşin özü istekler arttıkça daha doğrusu mutluluğumuzu istek ve arzularımıza bağladıkça gerçek mutluluğu değil anlık yanılsama mutluluklar yaşıyoruz. Peki gerçek mutluluk? O da "anda ve akışta olmakmış." Şimdi ne demek bu? Acı, tatlı, neşeli, üzüntülü, öfkeli, umutlu.. yani aklımıza gelebilecek tüm duygularımızla, yaşadığımız anda dengede kalabilmekmiş.. Daha doğrusu kitapta anlatılan akademik çalışmalara göre zihin kontrolümüzü ve duygu dengemizi sağlamakla gerçek mutluluğu tatmamız mümkünmüş. :)) Şimdi diyeceksiniz? O halde mutluluk bir hedef mi? Kitabın yazarlarına göre; "mutluluk anda olmaktır," yani nasıl desem yaşamın bittiği bir sonda değilde, yaşanılan süreçtedir." demek istiyorlar. Ayrıca mutluluk, her dakikada olacak, bir şeyde değil. Öyle olsa bile.. Hayattan kimsenin keyif alınmayacağına değiniyor ve mutluluğa ulaşmak için çabalamamız gerektiğini ekliyorlar. Mutluluk ve kaliteli yaşamı anlamak isterseniz, bu akademik çalışma tam sizlere göre.. Bir sonraki incelemede görüşmek dileğiyle.. Mutlu kalınız.. :)) ๑ ◕‿◕ ๑ Gizemli okurGizemli okur
2018 38. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2018 21:24
Günümüzde mutluluk nedir? Sorusunu soran ve sonrasında cevabını hem bilimsel hem de sosyal yönden verip bizlere mutluluğun ne olmadığını anlaşılır bir dille tekrar öğreten güzel bir eser. Dost bir kitap. Benim başucu kitaplığımda yerini aldı.
İlişkiler
2019 9. kitabı
Okunma: 24 Mart 2019 22:48
| Eğer mutlu olmak istiyorsan, onu bir hedefe bağla, insanlara veya şeylere değil. Mutlu ve mutsuz insanları birbirinden ayıran bir diğer kişilik özelliği ise “duygusal denge”. Mutlu insanların en belirgin özelliği , “dışadönüklük”. İyi yaşam bir süreçtir, bir oluş değil.İyi yaşam bir yöndür, bir varış noktası değil. |Dç. Dr. Selda Koydemir & |Dr.Gökçe Bulgan *** Aranılan mutluluk; aslında,eşyalarda, insanlarda, ya da başka şeylerde değil. Mutluluk içimizde.İnsan mutlu olmak isterse, kendisi için çok güzel ve geçerli sebepler bulabilir. Evet bir şeyler yapmak için para gereklidir, fakat ihtiyaç durumu gittiğinde, ya da parayla alınamayacak bir şey ile karşı karşıya kalındığında, en önemli şeyin içimizdeki huzur olduğunu, onun da bizim öz benliğimizle alakalı olduğunu anlıyoruz. Aslında, aldığımız şeyler, yaptığımız işler, mutlu olduğumuzda keyif veriyor.Mutlu iken, koca dünyayı değiştirecek gücü hissediyoruz kendimizde.Fakat mutlu değilsek, ufacık bir eşyayı bile, kaldırıp kenara koyacak halimiz olmuyor.İsteksiz, sanki hayatımızın son günü imiş gibi bakıyoruz yaşadığımız âna, ya da güne. Hiç bir şey tebessüm etmek için engel değildir. Bu konu da bazı güzel sözleri olan yazarlar şöyle diyorlar; Gülmek için mutlu olmayı beklemeyin,belki de gülmeden ölürsünüz. |Victor Hugo Mutlu olmak için neden bekleme.Sen mutlu ol , nedenlerin sana nasıl hızla geldiğini göreceksin. |Osho Yani sözün özü, hayata biraz dikkatli bakınca , mutlu olmak için de çok sebep var.Eğer tersinden bakarsak, zaten aldığımız nefes, yaşadığımız hayat dahî ağır gelecektir. Mutluluk sağda, solda DEĞİL... Mutluluk kendimizde.. Mutlu olmasanız bile, içten bir tebessüm edin. Değişimi sizlerde farkedeceksiniz. Mutluluk dolu okumalar.. |Aişe
2019 59. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2019 09:59
Bu alanda Türk yazarların yükselişi takdire değer, keyifli bir kitap olmuş. Bilinçli farkındalık, mutluluk, hayatın anlamı gibi konularda bana çok güzel fikirler kattı. Tavsiye ediyorum
2018 5. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2018 19:59
Mutlulukla ilgili farkındalık kazandırmayı amaçlayan ve bunu başarmanın kişiye bağlı olduğunu sürekli vurgulayan bir kitap. Bir kitap okuyarak mutlu olmayı elbette beklemez kimse. Zaten yazarlar da bunun mümkün olmadığını en başından belirtiyor. Fakat günlük hayatın akışında farkında olmadan tükettiğimiz mutluluğa yaklaşmak için yapılabilecekler konusunda okuru aydınlatan bir kitap olmuş. Duygular, ilişkiler, bireyin güçlü yanların keşfi, haz, zor zamanlar gibi mutluluğa dair konuları kişisel gelişim safsatalarına bulaşmadan ayakları yere basan gerçekçi bir bakış açısı ile ele alıyor. Kitabın kaç yerinde konuyla ilgili bir araştırmaya referans verildiğini sayamazsınız dahi. Zaten kaynakça kısmından kitabın bilimselliği anlaşılıyor. Ayrıca her bölümde yazarlar uygulanabilecek küçük alıştırmalara yer veriyorlar. Ben bunları uygulamadım fakat işe yarayacakları kesin. Ayrıca yazarların dili oldukça samimi. Yazarlarla sohbet ediyormuş ya da terapi seansındaymış gibi hissediyorsunuz okurken. Sonuç olarak okumakta fayda var. En azından Mutluluk 1.0 için. Yazarlardan Selda Koydemir'i Twitter'da takip etmenizi tavsiye ederim. Yaşama ilişkin paylaştığı twitleri hoşunuza gidecektir.
İlişkiler
2018 38. kitabı
Mutlulukla, duygularla, kişisel farkındalıkla ilgili bence bir baş yapıt Yapılmış bütün araştırmaların toplamı ve özeti olmuş. Çok güzel bir dille yazılmış.