Mutluluk Sanatı

Ocak 2017
Kafka Yayınları
9786054820474

2022 101. kitabı
Kıymeti biraz geç anlaşılmış ama feminist ve queer edebiyatın önemli yapıtlarından biri Mutluluk Sanatı. Yaklaşık dokuz yılda yazmış Sapienza romanı, 1976’da tamamlanan roman ancak 2005 yılında basılmış. Roman, İtalya’da Sicilya’nın küçük bir köyünde, fakir bir ailenin çocuğu olarak 1900’de dünyaya gelen Modesta’nın dokuz yaşından başlayarak yirminci yüzyılın sonlarına kadar uzanan hayatını anlatıyor. Hem önce bir kız çocuğu ardından kadın olmanın hem de alt sosyoekonomik sınıftan gelmenin bagajlarını taşıyan bir kadının hayat boyu verdiği mücadelenin, arka planda koskoca yirminci yüzyıl tarihiyle beraber anlatımı diyebiliriz kısaca roman için. Toplumun, saf, pasif, kendi kimliği, istek ve arzuları, anne ve eş olma dışında bir varoluş amacı ve varolma şekli olmayan kadın idealine bir başkaldırı bu hayat öyküsü. Erkekler tarafından inşa edilmiş, ataerkil düzeni beslemek ve korumak dışında başka bir şeye hizmet etmeyen yasalar ve kurallarla korunan dünyanın yıkılıp, yeni bir dünyanın Modesta tarafından inşası. Geleneksel ahlak kurallarının, tabuların ve kadına toplum tarafından biçilen rollerin yıkılıp; ekonomik, cinsel, duygusal ve kültürel, her açıdan özgür ve bağımsız bir kadının varolma hikayesi. Ancak oldukça zengin bir roman Mutluluk Sanatı. Sadece feminist bir mücadelenin anlatımıyla sınırlı değil; 20. yüzyıla damgasını vurmuş, komünizm, faşizm, sosyalizm ve liberalizm gibi tüm akım ve ideolojilerden bahseden, bunların birbirleriyle olan çatışmaları, artı ve eksileriyle ele alan; Birinci ve İkinci Dünya Savaşı, Mussolini Dönemi, süfrajet hareketi gibi önemli tarihi dönem ve olayların etkilerini de atlamayan müthiş bir tarihi dönem romanı da aynı zamanda. Nazım Hikmet ve Atatürk’ü de bu kurguda görmek de bonusu bence. İsmiyle müsemma bir kitap değil Mutluluk
Güçlü Bir Kadının Portresi: Mutluluk Sanatı
2020 1. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2020 01:16
"Kendini hayata hep korkusuzca teslim etmeli insan." -Modesta Yazar Hakkında Kısaca: Goliarda Sapienza, İtalyan yazar ve aktristtir. 1924'te Catania'da doğan Sapienza, sosyalist bir aile ortamında büyümüş ve bu durum eserlerine de yansımıştır. Annesi ve babasının siyasi arenadaki aktifliği Sapienza'nın hayat görüşüne de etki etmiştir. Hatta öyle ki, faşizm anlayışına sahip oldukları gerekçesiyle İtalyan okullarına gönderilmemiş ve anne ve babasından eğitim görmüştür. 1941'de annesiyle birlikte Roma'ya giden yazar burada tiyatro eğitimi de almış ve çeşitli tiyatro ve filmlerde roller almıştır. 1958'den sonra kendisini yazarlığa adayan Sapienza birçok eser kaleme almasına rağmen, en ünlü eseri şüphesiz Mutluluk Sanatı'dır. 700 sayfayı aşan bu devasa romanında Goliarda Sapienza "klasik İtalyan kadını" diye tabir edilen kadın tasvirine oldukça uzak bir kadın karakter yaratmış ve bu durum, yayınevlerinin eserini yayımlamayı reddetmesiyle sonuçlanmıştır. 1967-1976 yılları arasında, 9 yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan bu eşsiz roman, ancak yazarın ölümünden sonra yayımlanabilmiştir. Sapienza'nın eşi Angelo Pellegrino'nun çabalarıyla ilk defa yazıldıktan tam 29 yıl sonra, 2005'te yayımlanan kitap, İtalya ve İngiltere gibi ülkelerde ses getirse de, Türkiye'de ne yazık ki biraz daha geri planda kalmıştır. Ülkemizde ilk defa 2017 yılında yayımlanan eser, aradan geçen 4.5 senede tek baskıda kalmış ve gereken ilgiyi görememiştir. Kafka Yayınları tarafından yayımlanan kitabın çevirmenliğini üstlenen kişi ise Sinem Carnabuci . "Ben zavallı bir kadın olmayacaktım." -Modesta. Kitaba Dair: "Kadınları anlama sanatı" temalı kitaplar içinde yer alan ve bu alanda tartışmasız bir başarıya sahip olan Mutluluk Sanatı'nın baş kahramanı, hayatındaki bütün zorluklara göğüs germeyi
2022 11. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2022 16:41
#DÜŞMANINIZI DİNLEMEYİN, ONU ANLAMAYA ÇALIŞMAYIN. BELKİ DE MAZALLAH ONDAN TARAF OLURSUNUZ. #TANIMLAYAN TANIMLANANI YOK EDER.. Modesta... Anne katili Modesta.. Kardeş katili Modesta.. Yetim kalıp kimsesiz kaldığında ona sahip çıkan Baş Rahibeyi öldüren Modesta. Sonra yine ona sahip çıkan Prensesin ölümüne neden olan Modesta. Hayatı boyunca topluma aykırı yaşayan, toplumun ona biçtiği rolü oynamayan, kendi özgünlüğünün, potansiyelini gerçekleştirmenin veya geliştirmenin peşinde olan Modesta. Hayat felsefesiyle topluma, geleneklere, dolayısıylada tüm tarihe cephe almış Modesta. Buda yetmezmiş gibi yetiştirdiği çocukları, iletişim kurduğu herkesi kendi felsefesiyle etkileyerek toplumun bütün değerleri için bir tehdit oluşturan Modesta. Anlattıklarım Modesta'nın eylemlerinin sadece küçük bir bölümü. Bu anlattıklarım bile onun suçlu sayılması ve yargısız infaz yapabilmemiz için yeterli nedeni fazlasıyla veriyor. Çünkü, aykırı her davranış yargısız infaz yapma hakkımızı meşrulaştırır. Tıpkı Modesta'ya yaptığımız gibi. Peki ben desemki, bu sefer böyle yapmayalım, yargısız infaz hakkımızı tek sefere mahsus erteleyelim ve onu anlamaya çalışalım. ANLAMAK İÇİN Modesta ne yaptığından ziyade ne yapması gerekirdi.. Anlamak için buradan başlayalım. Geleneğin kadına biçtiği rollün etkisiyle benliğini, isteklerini, kişiliğini yok etmiş bir annenin uyguladığı şiddete maruz kalmasını mı beklerdik Modesta'dan. Annesinin kendi kaderini Modesta'yada yaşatmak istemesine Modesta'nın hiç ses çıkarmamasını, yoksunluklarla, mahrumiyetlerle geçecek hayatı daha 7-8 yaşlarında şimdiden kabul edip razı olmasını mı? Sırf dünyaya getirdiği için bir ömür boyu kuru kuruya minnet etmesini, özgürlüğünü,bağımsızlığını, gelişimini ve dolayısıyla yaşamınıda feda etmesini mi beklerdik
2021 5. kitabı
Goliarda Sapienza Mutluluk Sanatını bundan tam 53 sene önce yazıyor. Kitap tam bir günah yığını olduğu gerekçesiyle defalarca reddediliyor. Yaşarken kıymeti bilinmeyen Sapienza’nın romanını kocası 20 yıl boyunca koruyor ve saklıyor. Erotik romanlar popüler olmaya başladığında sansürlenen ismiyle Zevk Sanatı 2005 yılında okuyucusuna kavuşuyor. 1 0cak 1900 yılında doğan Modesta’nın hayatını bütün 20. yüzyılı kapsayacak şekilde okuyoruz. 9 yaşında ilk cinsel keşfini yaşayan Modesta’nın kitap boyunca eşcinsel, pedofili ve ensest ilişkileri ve bunları yorumlama biçimi uç sınırlarda ve rahatsız ediciydi. İki savaşa tanık olmasını, faşizmi, sosyalizmi, italyanın siyasete karşı tutumunu bunun yanı sıra kadın haklarını ve mücadelelerini Modestanın Sicilya penceresinden izliyoruz. Bu kısımlar kitabı çiğ bir cinsel anlatıdan öteye götüren unsurlardı. Kitapta Nazım Hikmetten, Atatürk’ten, Türkiye’den övgü ile bahsedilmesi de kitaba ayrı bir sempati duymamı sağladı.

Goliarda SapienzaYazar · 1 kitap
Goliarda Sapienza Catania'da 10 Mayıs 1924'da doğdu. Annesi, tanınmış bir sosyalist Maria Guidice, sosyalist avukat babası Peppino Sapienza'ydı. Çocukken, Goliarda Sapienza sinemada gördüğü filmleri yeniden canlandırdı. 1941'de annesi tiyatro eğitimine başladığı Roma'ya gitti. Filmlerde ve oyunlarda oyuncu olarak çalıştı ancak 1958'den itibaren yazmaya odaklandı. Şu an ünlü romanı L'arte della gioia (Sevinç Sanatı) 1976'da bitirildi ancak uzunluğu (700 sayfanın üzerinde) ve geleneksel ahlak ve geleneksel kadınsı roller tarafından sınırlanmayan bir kadının canlandırması nedeniyle yayıncılar tarafından reddedildi. İlk önce kocası Angelo Pellegrino tarafından ölümünden sonra yayınlandı. Goliarda Sapienza, 30 Ağustos 1996'da Gaeta'da öldü.