Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Merkezin Dışında Öykünün İçinde

Necati Mert

Erdem Dönmez

Necati Mert Sözleri ve Alıntıları

Necati Mert sözleri ve alıntılarını, Necati Mert kitap alıntılarını, Necati Mert en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Necati Mert'in öykülerini yazarın kişisel tarihi olarak da okumak mümkündür. Bu çerçevede onun hayatında gerçekleşen kırılmalar, öykü tekniğinin yanı sıra işlediği temalara da yansır. İlk öykülerini açık siyasi göndermelerle kurgulayan yazar, 1980 sonrasında kendi tecrübeleriyle de ilişkili olarak eleştirisini örtük bir söyleme dönüştürür."
"Necati Mert hikâyeciliği, salt taşra hikâyeciliği ile genelleştirilemez, merkez Anadolu, hatta Sakarya değil; Adapazarı'dır. Böylelikle onun hikâyeciliği taşralılıktan ziyade Adapazarlılık eksenindedir; bu eksende biçimsel girişimler de sosyal eleştiriler de kendini gösterir."
Reklam
"Necati Mert, Memduh Şevket'le biçimlendirdiği dilini, Sait Faik'in küçük insanı ve Sabahattin Ali ve diğer toplumcu gerçekçilerin ideolojisiyle birleştirerek özgün bir hikâye üretme çabası içerisindedir. Öyküye Haldun Taner'in yönlendirmesiyle yönelen Necati Mert'in üzerinde, yine Adapazarlı bir yazar olan ve ömrünü kavga ve hapis hayatıyla geçiren Kerim Korcan'ın önemli ölçüde etkisinden söz edilebilir."
Sayfa 178Kitabı okudu
"Diğer taraftan siyasi görüş bakımından sosyalist düşünce yapısına sahip olan Necati Mert, ilk öykülerinden son öykülerine kadar bu düşünce sistemi çerçevesinde topluma, siyasete, ekonomik düzene, kapitalist sisteme, darbe zihniyetine, idari iradeye ve merkezî otoriteye karşı açık ya da kapalı eleştirilerde bulunmuş, zaman zaman da bağlı olduğu düşünce sistemi üzerinden çözüm önerileri sunmuştur. Ayrıca ideolojik söylemin arkasına sığınılarak yapılan birtakım yolsuzlukları da eleştiren yazar, hiçbir düşünce ve kişiye körü körüne bağlı kalmadan objektif bakış açısını sürdürür."
"Necati Mert öyküsü çok yönlülüğü ile dikkat çeker. İlk dönemlerde toplumcu-gerçekçi ağırlıkta olan öyküler 1982 sonrasında modernizmden postmodernizme tüm yeni yaklaşımların örneği olur. Bu çerçevede değişen ve değişmeyen niteliklerden bahsetmek mümkündür. Teknik anlamda yeniliklere açık olan, öyküye yeni tanım getirmeye kadar ileri boyuta gidecek olan Necati Mert öyküsü, değişmeyen birtakım temeller üzerinde yükselir. Söz konusu değişmeyen temeller; taşralı duruş, merkez eleştirisi, insan gerçeği, ideoloji ve eleştiri hâkimiyeti, yalınlığı, gerçekle ilişkisi ve öne çıkan çeşitli temalar üzerinedir."
"Onun dünya görüşü salt politik temeller üzerinde şekillenmez; meselelere sanat-edebiyat nazariyesinden yaklaşan Necati Mert, bir iktidarın arkasına sığınarak ona bağlı bir düşünceyi körü körüne savunmaktan ziyade kültürün, edebiyatın, estetiğin, toplumun, politikanın, yerel yönetimin iktidarlarıyla hesaplaşır. Merkezin 'taşralılık' ifadesiyle küçümsediği birtakım sorunlara taşraya özgü hassasiyetle yaklaşan yazar, söz konusu 'taşralı' problemler üzerinden merkeze yüklenen bir dil inşa eder."