Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nedir Bu Felsefe?

Martin Heidegger

Nedir Bu Felsefe? Gönderileri

Nedir Bu Felsefe? kitaplarını, Nedir Bu Felsefe? sözleri ve alıntılarını, Nedir Bu Felsefe? yazarlarını, Nedir Bu Felsefe? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Başka deyişle: bizim konuşmamız belli bir programı izlemek görevini üstlenmiş değildir. Ama o, ona katılan herkesi, varolanın varlığı dediğimiz şeyin, içinde bize seslenebileceği bir toplanış/dikkat için hazırlamaya çalışmak istemektedir. Bunu söylerken, Aristoteles’in daha önce söylediği şeyi anımsayalım: "Varolan-varlık, çok çeşitli görünmektedir."
Reklam
Düşünme ile karşılaştırıldığında şiir sanatı, tamamen farklı ve özel bir biçimde dilin hizmetinde olduğundan felsefenin ne olduğunu düşünen konuşmamız,, düşünmeyle şiir arasındaki ilişkiyi açıklamaya zorunlu olarak varacaktır. Her ikisi arasında, düşünme ve şiir arasında, gizli bir akrabalık hüküm sürer, çünkü her ikisi de kendilerini dilin hizmetinde dil için kullandırır ve harcatırlar. Ama aynı zamanda her ikisi arasında bir uçurum vardır, zira onlar "en ayrı dağlarda otururlar".
Felsefe, varolan olarak varolanın ne olduğunu arar. Felsefe, varolanın varlığına, yani varlık açısından varolana doğru yoldadır.
Vay beee. Hayretler içerisindeyim ve çıkamıyorum :))
Varolanların hepsi, varlık içindedir. Böyle bir şeyi duymak, kulağımıza yavan, hatta hakaret gibi gelmektedir. Zira varolanın, varlığın içine ait olduğuyla kimsenin ilgilenmesine gerek yoktur. Bütün dünya biliyor ki varolan, olan şeydir. Varolan, varolamayıp da ne yapacak ki? Ve yine de: varolanın varlık içinde bir araya toplanmış olması, varlığın görünmesiyle varolanın gözükmesi Eski Yunanlıları, önce ve yalnızca onları hayrete düşürdü. Varlık içindeki varolan: bu, Eski Yunanlılar için en çok hayret edilen şey oldu.
Güzel duygularla kötü edebiyat yapılır." "C’est avec les beaux sentiments que l’on fait la mauvaise litterature." André Gide’in bu sözü sadece edebiyat için değil, daha çok felsefe için geçerlidir. Duyguların, en güzelleri dahil, felsefede yeri yoktur.
Reklam
Düşünmede, dilde olduğu gibi doğruluğun bu anlamdaki özü olarak özgürlük de insanın değildir: insan özgürlüğe bir özellik olarak sahip değildir, aksine özgürlük insana sahiptir.
Heidegger, düşünmeyi varlığın düşünmesi olarak belirler: düşünme, hem varlığın olay haline gelmesi olduğu için, hem de varlığa ait olarak varlığı dinlediği için "varlığın düşünmesi"dir(!)
Niçin Hep Birşey Var da, Hiçlik Değil?
Reklam
Hakikat: En uzakta olanın saklandığı en yakın olan.
Varolanın varlığının seslenişine karşılık- olan, ayrıca üstlenilmiş ve kendini açımlayan konuşma, felsefedir. Felsefenin ne olduğunu ancak, felsefenin nasıl ve hangi biçimde olduğunu öğrenirsek, tanıyabilir ve bilebiliriz. Felsefe, varolanın varlığının sesine uygunlukla karşı - olan konuşma biçimindedir. Bu karşılık-olan konuşma, bir konuşmadır.
Hâkîkât: En uzakta olanın saklandığı en yakın olan.
250 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.