Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

New Scientist

Neredeyse Her Şeyin Kökeni

Graham Lawton

Neredeyse Her Şeyin Kökeni Gönderileri

Neredeyse Her Şeyin Kökeni kitaplarını, Neredeyse Her Şeyin Kökeni sözleri ve alıntılarını, Neredeyse Her Şeyin Kökeni yazarlarını, Neredeyse Her Şeyin Kökeni yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yazı
Yazı, insanlık tarihinin en önemli buluşlarından biri, hatta tarihi mümkün kıldığı için belki de en önemlisidir. Yazıdan önce bütün düşünceler gelip geçiciydi; ya sözel olarak aktarılır ya da unutulup giderlerdi. Yazı, ölümlü insan beyninden bağımsız olarak kodlanmalarına ve üzerlerine yenilerinin ek­lenmesine olanak sağladı. Dilbilimci Peter Daniels 1996 tarihli The World's Writing Systems (Dünya Yazı Sistemleri) adlı kitabında söyle diyor: "Beşeriyeti dil, uygarlığı ise yazı tanımlar."
Sayfa 170 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Birinci Basım 30 Mayıs 2019 - Çeviren Yonca Aşcı DalarKitabı okudu
Ateşin denetim altına alındığını gösteren ilk inandırıcı kanıt yaklaşık 800.000 yıl önceye aittir. Giysiler de mülkiyet listesine erken giren eşyalardandır. Vücut bitinden elde edilen genetik bulgular, yaklaşık 70.000 yıl önce gi­yinmeye başladığımızı ortaya koyar.
Sayfa 151 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Birinci Basım 30 Mayıs 2019 - Çeviren Yonca Aşcı DalarKitabı okudu
Reklam
Inanılmaz!
Dini hikayeler. "mantığa biraz aykırı doğaüstü varlıklarla" doludur; bu hikayelerde insanlar. hayvanlar. bitkiler. insan elinden çıkma şeyler ve doğal varlıklar. sezgisel beklentilerimize aykırı davranışlar sergilerler. Akıllardan çıkmayan ve tuhaf bir şekilde inandırıcı gelen hikayelerdir bunlar.
Sayfa 144 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Birinci Basım 30 Mayıs 2019 - Çeviren Yonca Aşcı DalarKitabı okudu
dinler
Günümüz dinle­rinin çoğu, karşılıklı dayanışma ve fedakarlığı teş­vik eder; daha önceki dinler için de muhtemelen aynı durum geçerlidir. Bu özellikleri taşıyan dinler, birbiriyle ilişkisi ol­mayan kişilerin bir topluluk halinde birleşmesine yardımcı olarak, yeni oluşan kırılgan toplumları bir arada tutan sosyal tutkal işlevi görmüş olmalı. Bu tür gruplar çevrelerindeki diğer gruplardan daha fazla büyüdüler ve onları kaynaklardan yoksun bı­raktılar. Bu gruplar büyürken dinlerini de beraber­lerinde götürdüler. Şu anda çoğumuz, bu çok başa­rılı dinlerden biriyle hafif bile olsa bir bağa sahibiz.
Sayfa 143 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Birinci Basım 30 Mayıs 2019 - Çeviren Yonca Aşcı DalarKitabı okudu
Göbeklitepe
1990'lı yıllarda keşfedilen Göbekli Tepe, çapları 30 merreye kadar çıkan dairesel taş duvarlardan olu­şan bir labirenttir. Ortada yer alan 6 metre yüksek­liğinde bir çift sütun, daha küçük T biçimli heykellerle çevrelenmiştir. Bunların bazılarının üzerinde kemer ve elbise, bazılarında ise grotesk yılan, akrep ve sırtlan kabartmaları yer alır.
Sayfa 143 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Birinci Basım 30 Mayıs 2019 - Çeviren Yonca Aşcı DalarKitabı okudu
Öteki dünyanın eşiğinde
Göbekli Tepe'yi inşa eden ve burada tapınan insanların neye inandıklarını hiçbir zaman bitermeyecek olsak da. arkeologların bu konuda bazı fikirleri var. Buradaki en belirgin özellik. üzerleri çoğunlukla yırtıcı hayvanlar ve avlarıyla süslenmiş. giriş yerine benzer "kapı sütunları". Giriş açıklıklarının emekleyerek geçilebilecek büyüklükte olması, ziyaretçiterin bunu doğum veya ölümü sembolize etmek için yapmış olabileceklerini düşündürüyor. Dahası. arkeologlar yıkıntılar arasında insan kalıntılarının yanı sıra şaşırtıcı miktarda karga ve kuzgun kemiği buldular -bunlar cesetlere üşüştüğü bilinen kuşlar. Bu bulgu. modern dinlerin de genel bir özelliği olan ölüm ritüellerinin, yapının işlevleri arasında yer aldığını gösteriyor.
Sayfa 142 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Birinci Basım 30 Mayıs 2019 - Çeviren Yonca Aşcı DalarKitabı okudu
Reklam
dinler
İçinde bulunduğumuz giderek sekülerleşen za­manlarda bile, çoğu insan kendini belli başlı dünya dinlerinden, Hıristiyanlık, Müslümanlık, Hinduizm, Budizm ya da diğerlerinden biriyle özdeşleştirir. Bu dinler, Hadzaların gayriresmi halk dininden farklı olarak bir doktrin, kurallarla belirlenmiş ritüeller ve hiyerarşik bir güç yapısı ortaya koyar. Dinler, insan­lık tarihinin hem iyi hem de kötü yönde en etkili itici güçlerindendir.
Sayfa 142 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Birinci Basım 30 Mayıs 2019 - Çeviren Yonca Aşcı DalarKitabı okudu
Tavuk dünyanın öbür ucuna nasıl ulaştı?
Bereketli Hilal dışında evcilieştirilen belki de en önemli hayvan, yaklaşık 7000 yıl önce Doğu ve Gü­ney Asya'da takıma katılan kırmızı orman tavuğu oldu. Zamanla dünya genelinde sayısı en yüksek besi hayvanı haline gelen tavuk böyle ortaya çıktı. Bugün kümes hayvancılığıyla yılda yaklaşık 40 mil­yar tavuk üretiliyor. Orman tavuğunun göç etmeyen, kanatları zayıf, yaşam alanı sınırlı bir tür olduğu düşünülürse bu oldukça ilginç bir durum. Tavuğun, Antarktika hariç dünyanın bütün kıtalarına yayılmasının tek nedeni insan. Aslına bakarsanız tavuklar bizimle o kadar sıkı fıkı hale geldiler ki, insanların Büyük Okyanus adalarını nasıl kolonize ettiklerini anlamak için ta­vuk DNA'sından yararlanıldı.
Sayfa 139 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Birinci Basım 30 Mayıs 2019 - Çeviren Yonca Aşcı DalarKitabı okudu
Çin at, ördek ve ipekböceğini; Hindistan mandayı; Afrika eşek ve hecin devesini; Orta Amerika hindiyi; Güney Ame­rika kobay ve lamayı sokmuştur hayatımıza.
Sayfa 139 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Birinci Basım 30 Mayıs 2019 - Çeviren Yonca Aşcı DalarKitabı okudu
553 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.