Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nişanyan Sözlük Çağdaş Türkçenin Etimolojisi

Sevan Nişanyan

Nişanyan Sözlük Çağdaş Türkçenin Etimolojisi Sözleri ve Alıntıları

Nişanyan Sözlük Çağdaş Türkçenin Etimolojisi sözleri ve alıntılarını, Nişanyan Sözlük Çağdaş Türkçenin Etimolojisi kitap alıntılarını, Nişanyan Sözlük Çağdaş Türkçenin Etimolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çarşaf; çadar (örtü), şab (gece), çadarşab gece örtüsü demek. Dilimize çarşaf olarak evrilmiştir.
Sayfa 166Kitabı okudu
Çapkın; hızlı koşan demek bugün dilimize farklı bir anlamda kullanılmakta.
Sayfa 165Kitabı okudu
Reklam
DİNOZOR: eski yunancada "dionysiakós" korkunç, "saûros" kertenkele demek. Dinazor Korkunç kertenkele anlamındadır.
Sayfa 210Kitabı okudu
Tuhaf: acayip, değişik, alışılmışın dışında olarak kullandığımız kelimenin bir diğer anlamı arapçada "hediyeler" demek. Tuhafiye ise hediyelik eşya satan kişi.
Sayfa 906Kitabı okudu
Platonik aşk; Platonun "sympósion" adlı eserinde Sokrates karakterini savunduğu aşk türünden ötürü filozofun adı ile anılmıştır. Fiziksel temas içermeyen aşk.
Sayfa 708 - liberusKitabı okudu
Cilve; nazlanmak anlamına gelen cilve, arapça CELWA kökünden gelir, açmak, göstermek anlamına gelen cilve, gerdek gecesi gelinin yüzünü göstermesi anlamına gelmekte, cilvelenmek yüzünü göstermemek.
Sayfa 154Kitabı okudu
Reklam
Fetih arapçada açmak demektir. Fatih açan. Dilimize arapçadan geçen fethetmek açmak anlamındadır. Kuranın ilk süresinin fatiha olmasıda bu yüzdendir. Kuranı açmak anlamında fatiha'dır.
Sayfa 281Kitabı okudu
Travesti: latince transvestire kelimesinden dilimize geçmiştir. Anlamı kılık değiştirmek. Trans+vestiyer. Tiyatroda kılık değiştiren aktörler için kullanılan bir kelime. İtalyancada travestito; maskeli balo için kılık değiştiren kişi anlamındadır.
Sayfa 903Kitabı okudu
Reklam
Maarif: arapçada "ma'arif" marifetler beceriler demektir. Ma'rifat bilgi beceri anlamına geliyor. Modern Türkçede anlamı 1838'de kurulan "maarif-i umumiye" genel bilgi beceri mektepleri nezaretinden türemiştir.
Sayfa 547Kitabı okudu
İtalyanca "passa passa" Fransızca "passe passe" geç geç anlamına gelen kelime Türkçede Paspas (ayak silme yazgısı) olarak geçmiştir.
Sayfa 688Kitabı okudu
Sadr (lider, bir şeyin başı), azam (büyük,ulu) Sadrazam; büyük başkan, lider demek.
Sayfa 753Kitabı okudu
Eflatun renginin ismi Yunanlı filozof Platon (Eflatun)''dan alır. Platon'un Devlet adlı eserinde phoiniks "kırmızımsı mor" rengin en soylu renk olduğuna ilişkin ifadesinden esinlenilmiştir.
Sayfa 236Kitabı okudu
BABET: topuksuz hafif kadın ayakkabısı. 1959 Tarihli " Babette Savaşa Gidiyor" filminde Brigitte Bargot'un canlandırdığı Babette karekterinden esinlenilmiştir.
103 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.