Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nokta Sembolizmi Noktatü'l-Beyan Risalesi

Mehmet Tabakoğlu

Nokta Sembolizmi Noktatü'l-Beyan Risalesi Gönderileri

Nokta Sembolizmi Noktatü'l-Beyan Risalesi kitaplarını, Nokta Sembolizmi Noktatü'l-Beyan Risalesi sözleri ve alıntılarını, Nokta Sembolizmi Noktatü'l-Beyan Risalesi yazarlarını, Nokta Sembolizmi Noktatü'l-Beyan Risalesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan, içinde alemi barındırdığından (küçük bir alem olduğundan) bu alem itibar görür. Alemin dışı da insanın içi gibidir, onun içinde insan kıymetlidir.
Bu alemde görünen bütün varlıklar, o cihan güneşinin bir yansımasıdır.
Reklam
Kendini bilen Rabbini bilecek, kendini tanımayan ise Rabbine hakkıyla tanıyamayacaktır.
Reklam
Güneş büyük alemin yüreğidir. İsrafil’in durağı olan güneş hayat, kudret ve sevinç kaynağıdır.
Adem meleklerin secde ettiği insandır. Varlıkların özeti, Allah’ın halifesidir. İnsanın diğer yaratıkları olan üstünlüğü ise nutuk, akıl ve ilim sahibi olmasından gelir.
Eserin en önemli mesajları “nokta” benzetmesi üzerinden verilmektedir.
Reklam
Kişi bilmediğine düşmandır. * Hz Ali ------------------------------- * Katib Çelebi, Keşfü'z Zünun, I, 21
Sayfa 200 - İnsan Yayınları ☪ Birinci Baskı 2020Kitabı okudu
Ey ilâhî mektubun nüshası ki o sensin. Ve ey şahlar şahının güzelliğinin aynası ki o sensin. Mademki âlemde senden başka şah yoktur. Aradığın her ne ise kendinden başkası değildir. 40 Ey nüsha-i nâme-i ilâhî ki tûyî V'ey âyine-i cemâl-i şehinşâhî ki tûyî Bîrûn zi tu şâhî ki nist her çi der âlem est Ez hod be-taleb her ân-çi ki tûyî Şimdi ey kardeşim! Bu kâinatı gösteren ayna sensin. Senin kendinden hiç haberin var mı? Şimdi ey yâr! Bu nokta senin hakikatindir. Ondan da sürekli olarak harf meydana gelmektedir. Harfin gece gündüz meydana gelmesi kesintiye uğramaz. Daima uyanıktır, [13a] uyuması yoktur. Beden uyuyunca gören odur. ------------------------------------------------------------------------------------------------- 40. Bu rubai Evhadüddin Kirmani'ye de (ö.635/1238) Mevlana Celaleddin Rumi'ye de Atfedilmektedir. Bk. Evhadüddin Kirmani, Divan-ı Ruab'iyyat haz. Ahmed Ebu Mahbub, Tahran, 1366, s.13; Mevlana Celaleddin Rumi, Külliyat-ı Şems, haz. Bediuzzaman Füruzanfer, Tahran, 1342, s.323. Bu bilgi için bk. Ahmet Karataş ''Abdurrahman Cami'nin Kaside-i Feride'sinin tercüme ve şerhi'' Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 18 (2017), s.187
Sayfa 193 - İnsan Yayınları ☪ Birinci Baskı 2020Kitabı okudu
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.