Nöroplastisite

Moheb Costandi
Nisan 2019
Pan Yayıncılık

2020 9. kitabı
Bireylerin beyinleri arasındaki yapısal ve işlevsel farklılıklar muhtemelen benzerliklere ağır basar. İki beynin benzer olmaması çok muhtemeldir ve o nedenle "kitabına uygun beyin" diye bir şey yoktur. Beyniniz büyük ölçüde benzersizdir ve ana karnındaki dönemden bu yana geçirdiğiniz hayat tecrübeleriyle, bugünkü taleplerinizi karşılayacak şeklilde size özel biçimlenmiştir. Bu yüzden nöroplastisite bizi insan yapan ve her birimizi diğerlerinden ayıran şeyin özüdür.
Bilim
2023 30. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2023 14:34
Kitabı elime aldığımda boyutu yüzünden hayal kırıklığı yaşamıştım (cep boy ölçüsünde) ve direkt önyargıyla okumaya başlamıştım. Ama beyinle ilgili öncesinde çok fazla okuma yapmış olmama rağmen bu kitapta ilk defa karşılaştığım birsürü yeni bilgi öğrendim. Beyindeki nöron sayısının, önceden zannedildiğinin aksine sabit olmadığını ve kendisinin sürekli değişim gösterdiğini artık biliyoruz. Beynin bu kendini dönüştürme/yeniden şekillendirme yeteneğine nöroplastisite diyebiliriz kısaca. Kitapta araştırmalar ve vakalar üzerinden bu özelliğin nitelikleri tartışılıyor. Hem umut vaat eden hem de günümüzde teknolojinin hâlâ beynin fonksiyonel ve moleküler görüntülemesi açısından yetersiz olduğunu ve en azından yakın zaman için tedavi konusunda çok fazla beklentiye girmememizi telkin eden bir kitaptı. Beynin işleyişine merakı olan herkese öneririm. Beyindeki HayaletlerBeyindeki Hayaletler kitabı kadar çok sevdim bu kitabı.
2019 27. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2019 16:57
Bugüne kadar yapılmış olan nörobilimsel araştırmaları kaynak alarak hazırlanmış ve basitleştirilmiş bir dil ile yazılmış olan bir kitap. Nörobilimle ilgilenecek amatör, profesyonel herkesin başucu kitabı olarak kullanabileceği şekilde hazırlanmış. Ayrıca okurken, nörobilimin kronolojik olarak tarihi gelişiminden de haberdar oluyorsunuz. Sinirbilim sevdalılarının kesinlikle almasını tavsiye ederim.
Bilim