Nüfus İlkesi

Thomas Robert Malthus

Nüfus İlkesi Sözleri ve Alıntıları

Nüfus İlkesi sözleri ve alıntılarını, Nüfus İlkesi kitap alıntılarını, Nüfus İlkesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nüfus gücünün, dünyanın insan için besin üretme gücünden belirsiz düzeyde daha büyük olduğunu söylüyorum. Nüfus, denetlenmediğinde geometrik oranda artar. Besin olanakları ise yalnızca aritmetik oranda artar. Rakamlara biraz yakından bakıldığında birincinin ikinciye kıyasla büyüklüğü görülecektir. Doğamızın besini insan hayatı için gerekli kılan yasası gereği, eşit olmayan bu iki değişkenin etkisinin eşit tutulması gerekir. Bu, besin olanaklarının zorluğu nedeniyle nüfusun kuvvetle ve daimi olarak işleyen şekilde denetim altına tutulması gerektiği anlamına gelir. Bu zorluk bir yerlere yansımalı ve insanlığın büyük bir bölümü tarafından zorunlu olarak şiddetle hissedilmelidir.
Sayfa 30 - pinhan yayıncılıkKitabı okudu
Cinsiyetler arasındaki tutkunun, Kuzey Amerika Kızılderilileri arasında diğer herhangi bir insan ırkından daha az ateşli olduğu söylenir. Fakat bu ilgisizliğe rağmen bu halk arasındaki nüfus gayreti, onu destekleyecek imkanlardan her zaman fazla olmuş gözükmektedir.
Sayfa 41 - pinhan yayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Yargıçlar, kilise görevlileri ve denetçilerin zorbalığı yoksullar arasında tabii bir şikayettir ama kabahat, güç sahibi olmadan önce muhtemelen diğer kimselerden daha kötü olmayan kimselerden değil, bu türden kurumların hepsinin doğasındadır. Bu kötülük belki de düzeltilemeyecek kadar ileri gitmiştir ama benim zihnimde, yoksulluk yasaları hiç olmasaydı çok ağır sıkıntı durumları biraz daha fazla olacak olsa bile sıradan halk arasındaki toplam mutluluğun şu andakinden çok daha büyük olacağına dair hiçbir şüphe yoktur.
Sayfa 64 - pinhan yayıncılıkKitabı okudu
Birincisi, beslenme insanın var olabilmesi için zorunludur. İkincisi, cinsiyetler arasındaki tutku zorunludur ve gelecekte de neredeyse şimdikiyle aynı şekilde kalmayı sürdürecektir. İnsana dair herhangi bir bilgiye sahip olduğumuzdan beri bu iki yasa, doğamızın sabit yasaları kalmış gibi gözükmektedir ve şimdiye kadar onlarda herhangi bir değişiklik görmediğimizden, evrenin sistemini ilk düzenleyen ve yarattıklarının yararına hâlâ çeşitli işlemlerini sabit yasalara göre ifa eden o Varlığın mübrem bir güç eylemi olmaksızın bunların herhangi bir zamanda artık şu anda oldukları şey olmayacakları sonucuna varmaya hakkımız yoktur.
Nüfus, denetlenmediğinde geometrik oranda artar. Rakamlara biraz yakından bakıldığında birincinin ikinciye kıyasla büyüklüğü görülecektir. Doğamızın besini insan hayatı için gerekli kılan yasası gereği, eşit olmayan bu iki değişkenin etkisinin eşit tutulması gerekir. Bu, besin olanaklarının zorluğu nedeniyle nüfusun kuvvetle ve daimi olarak işleyen şekilde denetim altına tutulması grrektiği anlamına gelir. Bu zorluk bir yerlere yansımalı ve insanlığın büyük bir bölümü tarafından zorunlu olarak şiddetle hissedilmelidir.
Artık bundan böyle insanlığın sınır tanımayan vektörel bir hız ile ileriye doğru mu gidebileceği yoksa daha önce tasarlanmamış bir gelişime ya da mutluluk ve sefalet arasında ebedi bir dalgalanmaya mı mahkum olabileceği ve hatta her bir çaba sonrasında ise hala istenilen/arzu edilen hedefe ölçülemeyecek bir mesafede mi kalınacağı, tartışmalardaki en büyük sorunu teşkil etmektedir.
Geri114
146 öğeden 141 ile 146 arasındakiler gösteriliyor.