Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk'ü Doğru Anlamak İçin

Nutuk'un Deşifresi

Sinan Meydan

Nutuk'un Deşifresi Gönderileri

Nutuk'un Deşifresi kitaplarını, Nutuk'un Deşifresi sözleri ve alıntılarını, Nutuk'un Deşifresi yazarlarını, Nutuk'un Deşifresi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtan bir hâl alır."
“Yok edilmek üzere olan bir ulusu, yedi düvele karşı verilen bir mücadeleyle kurtaracaksın. Üstelik, hiç kimsenin böyle bir mücadelenin başarısına inanmadığı bir ortamda bunu gerçekleştireceksin; üç kıtadan kovulan Türklerin son sığınağı Anadolu’yu emperyalistlerin pençelerinden alacaksın; ulusun başı dik, namuslu ve onurlu yaşamasını sağlayacaksın ve bir gün gelecek, bu imkânsız zaferi kazanırken alamadığın yerler için birileri çıkıp hiç utanmadan, hiç çekinmeden seni eleştirecek; Anadolu’nun Türklere ait olduğunu dünyaya kabul ettiren Lozan Antlaşması’na “Lozan hezimettir!” diyecek... Tek kelimeyle vicdansızlık...”
Reklam
“Tarihi yaşadığımız gibi yazdık, fakat geleceği, cumhuriyete inananlarla onu koruyanlara ve yaşatacaklara emanet etmek lazımdır”
“Ona göre, bir vatanseverin, koşullar ne kadar kötü olursa olsun, vatanı için yapabileceği bir hizmet vardır. Bu nedenle vatanseverler yokluklar ve yoksulluklar içinde de olsalar asla umutlarını, görev ve sorumluluk duygularını kaybetmemelidirler.”
“Atatürk’e göre onur, hiçbir zaman bir adamın değil, bütün milletindir.”
Atatürk hep okuyordu. Afet İnan’ın deyimiyle: “Her zaman, her yerde kitap okumuştur. O kitap seven bir fikir adamıydı.”
Reklam
“Atatürk, yapılacak işleri parçalara bölüp, en uygun zaman gelince harekete geçmiştir. Adeta bir yapı ustası gibi tuğlaları sırasıyla üst üste koyarak yapıyı tamamlamıştır. Asla yersiz ve yanlış bir adım atmamıştır. Büyük bir sabırla aşama aşama devrimi tamamlamıştır.”
“Atatürk yakın arkadaşlarının açık muhalefetine ve halkın bu yöndeki açık isteksizliğine karşın, İsmet İnönü’nün ifadesiyle “Halkın hoşuna gideni değil, işine gideni yaparak” abartısız “tek başına” cumhuriyeti ilan etmiş ve çağdaş devrimi gerçekleştirmiştir. Oysaki pekâlâ Atatürk de halkın hoşuna gideni yapabilir, kendisi Kurtuluş Savaşı sonrasındaki uygun ortamdan yararlanarak halife-sultan olabilir ve hem yakın arkadaşlarınca hem de geleneksel değerlere sıkı sıkıya bağlı halk kitlelerince çılgınca alkışlanabilirdi; ama o günümüzün popülist politikacılarının aksine, halkın tepkisini çekmeyi de göze alarak cumhuriyeti ilan etmiş ve Türkiye’yi çağdaşlaştıracak devrimleri peşi sıra gerçekleştirmiştir.”
111 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.