Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk'ü Doğru Anlamak İçin

Nutuk'un Deşifresi

Sinan Meydan

Nutuk'un Deşifresi Sözleri ve Alıntıları

Nutuk'un Deşifresi sözleri ve alıntılarını, Nutuk'un Deşifresi kitap alıntılarını, Nutuk'un Deşifresi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
8 Temmuz 1920/Meclis konuşmasından...
"Efendiler! Memleketimizin ellide biri değil, heyet-i umumiyesi(bütünü) tahrib edilse, ateşler içinde bırakılsa, biz bu toprakların üstünde bir tepeye çıkacağız ve oradan müdafaa edeceğiz." Mustafa Kemal Atatürk
Nutuk’un yazılış süreci çok yorucu ve yıpratıcı bir süreçtir. Atatürk, önce Ankara’da geceleri sabahlara kadar hiç uyumadan saatlerce çalışmış, bu yoğun çalışma temposu sırasında kalp krizi geçirmiş ve iyileştikten sonra 30 Haziran 1927 günü İstanbul’a giderek Dolmabahçe Sarayı’ndaki Eski Köşk'ün üst katındaki küçük çalışma odasında üç aydan fazla bir süre geceli gündüzlü çalışarak Nutuk'u 30 Eylül 1927’ye kadar tamamlamıştır.
Sayfa 20 - İnkılap yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Nutuk; biterken başlayan kitap!
Atatürk'ün Nutuk'u yazmasında etkili olan pek çok neden olmakla birlikte en önemli neden kendi ifadesiyle, "gençlerimizi uyandırmak"tır.
"Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır."
Sayfa 215Kitabı okudu
"Asıl mesaj geleceğedir. Nutuk bittiği sayfada Gençliğe Hitabe ile yenide başlar."
Sayfa 45 - İnkılâp KitabeviKitabı okudu
Orhun kitabelerindeki öğütleri duymazdan gelmeleri gibi!
"Özellikle 1950'lerden sonra yazılan Cumhuriyet Tarihi ders kitapları, neredeyse Nutuk'u hiç dikkate almadan yazılmıştır. Atatürk'ün Nutuk'ta ısrarla üzerinde durduğu bazı konuların Cumhuriyet Tarihi(İnkılap Tarihi) ders kitaplarına girmemiş olması düşündürücüdür."
Sayfa 14 - İnkılâp KitabeviKitabı okudu
Reklam
“Nutuk, yüzyılın başında emperyalizmin kirli oyunlarını gözler önüne sermiştir. Emperyalizme karşı verilen bir ulusal bağımsızlık savaşının nasıl ve hangi yöntemlerle kazanıldığını anlattığı için bugün bile dünyadaki ezilmiş uluslar için de kurtuluş reçetesi gibidir.”
Atatürk, işini tesadüflere hiç bırakmamış ki...
Kurtuluş Savaşı yıllarında isyancıları, işbirlikçileri ve vatan hainlerini; devrimler sürecinde cumhuriyet düşmanı vatansız yobazları etkisiz hâle getirmek için kurulan mahkemelere 'İstiklâl Mahkemeleri' adı verilmesi tesadüf değildir.
Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'den çıkardığı cümle
"Efendiler, son kuvvetini kendi mefkûresinden(ülkü, ideal) ve damarlarında bulan Türk evladının elinde istiklâl ve Cumhuriyetin ilânihaye(sonsuza kadar) mahfuz (korunmuş) ve masun (dokunulmaz) olacağına ve sancağının itibarı daima yüksek bulunacağına..."
Atatürk hep okuyordu. Afet İnan’ın deyimiyle: “Her zaman, her yerde kitap okumuştur. O kitap seven bir fikir adamıydı.”
Reklam
“Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa degişmeyen hakikat insanlığı şaşırtan bir hâl alır" Mustafa Kemal Atatürk
Sayfa 19 - İnkılap yayınları, 2009, İstanbulKitabı okudu
Kurtuluş S. yıllarında tuttuğu özel notlarından...
"Beni sevk eden millete vurulmuş esaret zincirine, tahammülüm yok." Mustafa Kemal Atatürk
"Bizim için asıl savaş bundan sonra başlayacaktır."
“Yaz aylarının sıcak bir gününün gecesi (1927), Atatürk’ün etrafında daha kalabalık bir aydınlar topluluğu vardı. O arkadaşlarına adeta bir sürpriz hazırlamanın sevinci içinde, ‘oturunuz ve dinleyiniz’ dedi. Nutuk’un sonuna koyacağı satırları dinleyenlerin nefes dahi almadıklarını sanıyorum. Çünkü ben kendimi öyle hissediyor ve milli bir heyecanın tesiri içinde yaşıyordum. Büyük Nutuk bu satırlarla son bulacaktı. Atatürk bu metni okuyup bitirdiği zaman, derin bir nefes almış , fakat iki damla göz yaşını da bizlerden saklayamamıştır. Bu gençliğe Hitabe, 1927 yılının yaz aylarında devamlı okundu. Atatürk her yeni gelen davetlilerine evvela kendisi okuyor ve üzerinde konuşuyordu.”
106 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.