Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk'ü Doğru Anlamak İçin

Nutuk'un Deşifresi

Sinan Meydan

Nutuk'un Deşifresi Gönderileri

Nutuk'un Deşifresi kitaplarını, Nutuk'un Deşifresi sözleri ve alıntılarını, Nutuk'un Deşifresi yazarlarını, Nutuk'un Deşifresi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarih aşkına! Bu benim düşüncemdi ama
Geçmişi iyi öğrenmeden geleceği şekillendiremeyeceğini çok erken yaşlarda öğrenmişti.
CHP hem halkı devrim ilkeleri konusunda aydınlatıp, bilinçlendirecek, hem de yüzlerce yıldır padişah iradesine teslim olmuş bir ulusa “ulusal egemenliğin” önemini anlatıp Türkiye'de “demokratik" bir ortamın oluşmasını sağlayacaktı.
Reklam
Atatürk, dişiyle tırnağıyla, bin bir güçlüğe göğüs gererek kazandığı bir kurtuluş savaşı ve arkasından kurduğu çağdaş devleti yıpratacak her şeye ve herkese karşı cephe almıştı, adeta yeni doğmuş yavrusunu koruyan bir şahin gibi o da canından çok sevdiği daha bebeklikten kurtulamamış Türkiye Cumhuriyeti’ni koruyordu.
Nutuk okunduğunda ilk göze çarpan şey Atatürk’ün acımasız düzeydeki, “açık sözlülüğüdür.” Kendisini haksız ithamlara ve iftiralara maruz bırakabilecek kadar duru bir açık sözlülüktür bu. Akm ak, karanın kara olduğu, hiçbir yakınlığın, hiçbir paylaşımın, hiçbir gönül bağının gerçeklerin üstünü örtmediği bir açık sözlülük. Söz konusu olan şehir kanlarıyla ve anaların gözyaşlarıyla sulanan vatan olunca devrimin önderi yeri gelince en yakın arkadaşlarını bile çok ağır bir dille eleştirebilmiştir.
Sayfa 46 - İnkılap yayınlarıKitabı okudu
NET!
Kişinin özel yaşamındaki inanç yolları, herkesin kendi görüş ve düşünüşüne göre çok ve değişik yönlü olabilir. Ona, ne devlet ne de vatandaş karışabilir. Çünkü bu alan vicdan özgürlüğü alanıdır.
Nutuk, akıl ve bilim yolunda yürüyeceklerin yolunu aydınlatan bir ışıktır.
Sayfa 38 - İnkılap yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Nutuk'ta 820 kişinin adı geçer. Bu kişiler Kurtuluş Savaşı’na ve Türk devrimine yaklaşımları doğrultusunda Önder tarafından deşifre edilir; övülür ya da yerilir. Atatürk Nutuk'ta vatana hizmet edenlerle etmeyenleri açıkça ortaya koyar. Nutuk’ta torpil, adam kayırma yoktur, Önder herkese eşit uzaklıktadır. Eşitliği bozan vatanseverlik ve çağdaşlık konusundaki tutumdur. Atatürk Nutuk’ta vatansever sıradan bir köy imamlylu en yakın arkadaşını aym düzeyde görür. Nutuk’ta övgüyle söz ettiği kişiler vatana hizmet edenler ve Türkiye’nin çağdaşlaşmasmdan yana olanlardır. Dolayısıyla Nutuk, “hainlerle“ “kahramanların”, “gericilerle” “ilericilerin” apaçık sergilendiği bir galeri gibidir.
Sayfa 35 - İnkılap yayınlarıKitabı okudu
“Atatürk düşmanı çevrelerin” öteden beri dillerine pelesenk ettikleri, “Atatürk gece gündüz içerdi!“ biçimimdeki yalan, Nutuk’un hazırlanış sürecinde yaşananlarla bir kere daha deşifre olmaktadır. Atatürk’ün Nutuk’u hazırlarken ortaya koyduğu insan üstü çalışma temposu; günlerce hiç uyumadan sabahlara kadar okuyup yazması, binlerce belgeyi tekrar tekrar gözden geçirip, değerlendirmeler yapması hiç de “gece gündüz içen birinin” yapacağı işlerden değildir. Kendisine yardım edenler baygınlık geçirip uyurken, o banyo yapıp kahve içerek olanca gücüyle Türk devrimini kitaplaştırmaya çalışmıştır. Atatürk, 1927 yılında Nutuk’u yazarken ortaya koyduğu bu çalışma temposunu 1930’dan sonra Türk tarihi, Türk dili ve dinde Türkçeleştirme çalışmaları sırasında da ortaya koymuştur.
Atatürk, olağanüstü güçlüklerle kazanılan bir Kurtuluş Savaşı’nın ardından geleneksel değerlere sıkı sıkıya bağlı ortaçağ uzantısı bir toplumu çağdaşlaştırmış ve tüm bu süreci bir tarihçi titizliğinde aylarca çalışarak Nutuk’ta toplamıştır. Bütün bu süreçte Atatürk, önce bir “asker”, sonra bir “toplumsal kuramcı", daha sonra da bir “sosyal bilimci” (tarihçi) olarak üç farklı role soyunmuş ve bu üç farklı rolde de başarılı olmuştur.
Sayfa 29 - İnkılap yayınlarıKitabı okudu
111 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.