Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marie Curie`nin Öyküsü

Öğrenmenin Önemi

Ann Donegan Johnson

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Marya'nın köy ziyareti sona erdiğinde, tekrar Varşova'daki evlerine döndü. Geldiğinde , Bronya 'nın çok üzgün oldugunu gördü. Ablası, "Paris'te tıp okumayı öyle çok istiyorum ki," dedi. "Ama bunu yapamayacağım. Maddi olanaklarımız buna elvermiyor." Babaları, "Korkarım ki profesörlük fazla kazanı olan bir meslek değil," dedi. Marya babasının söyledikleri üzerine biraz düşündükten sonra, ablasına sarıldı. "İdare ederiz! " dedi. "Ben de bir işe girerim ve sana ihtiyacın olan parayı göndeririz." Ablası, "Sen mi canım kardeşim?" dedi. "Ama... Ama sen hangi işi yapabilirsin ki?" Marya, "Ben çocuk bakıcısı olarak çalışabilirim ve küçük çocuklara bir çok şey öğretebilirim," dedi. Bronya itiraz etti, "Ama sen de üniversitede okumayı çok istiyorsun, dedi. Marya kararıni açıkladı: "Üniversiteye gideceğim,'dedi. "Sen okulu bitirene kadar sana para göndereceğim. Sonra da, doktor olduğunda,sen bana destek olacaksın!"
Beni bekleyen öğrenimin çok uzun ve güç olacağını biliyorum ama bu hiç önemli değil,” dedi. Koşa koşa odasına gitti ve bavulunu hazırlamaya başladı. “Yeni şeyler öğreniyorsa insan, ders çalışmak pek eğlenceli bir şey,” dedi. “Ve eğer yarın bir gün büyük bir bilim insanı olursam ve önemli bir buluş yaparsam, bu, insanlar için çok yararlı olabilir.”
Narkissos Yayınevi
Reklam
Ancak o kadar çok insan, kızların büyüyünce bilim insanı olamayacağını söylüyor ki.” Fıs, “Yeterince şey öğrenirsen, yaşamda hemen her istediğini başarabilirsin,” dedi. “Kız veya erkek olman hiç fark etmez.”
Narkissos Yayınevi
Girîngiya Hînbûnê
"... Ku hûn bixwazin di jiyana xwe de biryara xwe bidin divê hûn her tim li pey hînbûnê herin. Hînbûn dê we bigihijîne armanca we.."
Sayfa 46 - ÖtekiKitabı okudu
Marie Curie
Marie Curie
’in babası fen bilimleri profesörüydü. Bir gün Marie Curie, babasının laboratuvarında taburenin üzerine çıktı ve dolaplardan birini açtı. Dolabın içinde çeşit çeşit şişeler, tüpler ve kavanozlar duruyordu. Marie Curie, “Bunlar ne?” diye sordu. Babası “Bunlar, bilim insanlarının çalışırken kullandıkları araç gereçlerden bazıları,” diye yanıt verdi. Marie Curie, “Bilim insanları ne yapar?” diye sordu. Babası, “Onlar bazı şeyleri derinliğine inceler ve yeni şeyler keşfederler,” dedi.
Marie Curie
Marie Curie
bunu duyduğunda, sevinçle güldü. “Ben de inceleme, araştırma yapmayı çok isterdim,” dedi. “Belki bir gün ben de bir bilim insanı olabilir, yeni şeyler bulabilirim.”
Narkissos Yayınevi
"1906’da Pierre Curie, Paris’te bir at arabasının altında kalarak hayata gözlerini yumdu. Bu olaydan sonra
Marie Curie
Marie Curie
, kendini tamamen bilime adadı. Sorbonne Üniversitesi’nin fizik laboratuvarının yöneticisi olarak Pierre’nin yerini aldı. Burada ders veren ilk kadın oldu. 1911 yılında İsveç Bilimler Akademisi, Marie Curie’ye kimya dalında Nobel Ödülü verdi. Marie, radyumu ve polonyumu keşfetmişti. Hem fizik hem de kimya dallarında Nobel Ödülü kazanan ilk kişi Marie Curie olmuştu. Temmuz 1934’te Marie, çalışmaları sırasında radyuma çok fazla maruz kalmış olduğu için, kan kanseri nedeniyle vefat etti. Marie Curie, ardında bilim dünyasına büyük katkılar bıraktı."
Narkissos Yayınevi
Reklam
"Marie, kömür ve gazyağından tasarruf etmek istiyordu, dolayısıyla her akşam kütüphaneye gidiyordu ders çalışmak için. Sonra, kütüphane saat onda kapandığında, Marie tekrar çatı katındaki buz gibi olan küçük odasına dönerek, çoğu gece çok geç saatlere kadar ders çalışmaya devam ediyordu. Marie artık elleri kalem tutamayacak kadar üşüdüğünde ve gözlerini daha fazla açık tutamadığında, yatıp uyuyordu."
Narkissos Yayınevi
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.