Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türklerde Ok ve Okçuluk

Okla Yükselen Millet

Erkan Göksu

Okla Yükselen Millet Sözleri ve Alıntıları

Okla Yükselen Millet sözleri ve alıntılarını, Okla Yükselen Millet kitap alıntılarını, Okla Yükselen Millet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ok atılan veya ok talimi yapılan ok meydanına cennetten bir köşe gözüyle bakılmış, ok meydanlarının sınırlarına tecavüz edilmesine, sarhoş, abdestsiz ve papuçla girilmesine izin verilmemiştir.
Sayfa 190Kitabı okudu
Türk hakanı, yabgulara (melik) ve beylere bir haber yazmak istediği zaman vezirini çağırır ve okunu yarmasını ve üzerine nakışlar yapmasını emreder. Türk büyükleri az işaretle çok manayı anlatlar. Savaş, barış ve anlaşmalarda bu yazılı oku kullanır ve gereğini yaparlar.
Sayfa 168Kitabı okudu
Reklam
Okçuluk ile ilgili hadisler; "Sıkıntısı olan kişi ok ve yay edinse sıkıntısı zail olur."
Sayfa 104Kitabı okudu
Yayın iki başı vardır. Bunlar Hz. İmam Hasan ve Hüseyin'e, kabzası Hz. Muhammed'e, iki bağrı ise Hz. Ali ve Hz. Fâtıma'ya işarettir.
Sayfa 107Kitabı okudu
Eski Çağtayca metinlerinde de "ilm-i yay", fala bakmak ve yağmur yağdırmak anlamlarına gelmektedir. Eskiden beri astrolojide bir yay burcunun mevcut olması da bu konuyla ilgisi bakımından zikre şayandır.
Sayfa 187Kitabı okudu
Reklam
İnsanlar veya devletler, tarih boyunca haklı veya haksız sebeplerle savaş olgusuyla karşı karşıya kalmışlar, hatta çoğu zaman barışı sağlamanın yolunu bile savaşta aramışlardır.
Sayfa 22 - Okçular VakfıKitabı yarım bıraktı
Türk; "hayvanını hızla sürdüğü halde, öne, arkaya, sağa, sola, yukarıya ve aşığıya ok atar. Harici -ki, Arapların en savaşçı kavmi olarak nitelendirilir- yayına bir ok koymadan, Türk on tane ok atar. Bir dağdan inerken veya çukur bir vadinin içine girerken, Harici'nin düz yerde sürdüğünden daha hızlı at sürer. Türk'ün ikisi yüzünde ve ikisi kafasının arkasında olmak üzere dört gözü vardır. (Ebu Osman Amr b. Bahr el-Cahiz - Hilafet Ordusunun Menkıbeleri ve Türklerin Faziletleri)
Allah'ın kuvveti ve Allah'ın şiddeti
XIV. Yüzyıldan itibaren kaleme alınan okçuluk risalelerinde Taberi'ye atfolunan rivayete göre ok ve yay, ekinlerini yiyen kuşları öldürsün diye Hz. Adem'e Cebrail eliyle Allah tarafından gönderilmiştir. Bunların ne olduklarını soran Hz. Adem'e Cebrail yayı göstererek "bu Allah'ın kuvveti", oku göstererek de "bu Allah'ın şiddetidir." demiş ve ona nasıl atacağını öğretmiştir.
.. "şed kuşanma"
..."şed kuşanma" şekli yedi çeşittir ki, bunlardan bir tanesi de kavsi şed'dir. Yayın üst kolu ulviliği, alt kolu ise sufliliği temsil eder. Bu ikilik, çelik adı verilen bir kemik veya fildişi parçasında birleştiği için çelik vahdet sembolüdür. Yayın iki başı vardır. Bunlar Hz. İmam Hasan ve Hüseyin'e, kabzası Hz. Muhammed'e, iki bağrı ise Hz. Ali ve Hz. Fatıma'ya işarettir. Kemankeşler bu remzlerle özdeşleşerek "İlahi, bizi bunlarla hale kıl, ok gibi kavsden toğrı atıldum, toğrı menzile varam inşallah dimek olur." derlerdi. Kutsallığı sebebiyle, kemankeşler atış öncesinde ve sonrasında yaylarının kazasını öperlerdi.