Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Okuma Uğraşı

Akşit Göktürk

Okuma Uğraşı Sözleri ve Alıntıları

Okuma Uğraşı sözleri ve alıntılarını, Okuma Uğraşı kitap alıntılarını, Okuma Uğraşı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...yalnız kendi için yazan kişi bile, hem yazar hem okur durumunu benimsediği için...
Sayfa 98 - Çağdaş, 1980Kitabı okudu
"Bir göstergebilimsel dizge ile bu dizgenin iletisi arasındaki bağ, canlı bir gövde ile yaşam arasındaki bağ gibidir."
Reklam
Umberto Eco'ya göre, ikonik gösterge, göndergesi olan nesneyle değil, o nesnenin algılama biçimiyle birtakım ortak özellikleri paylaşır.
Sayfa 92 - Çağdaş, 1980Kitabı okudu
Büyük lirik ozanların -Goethe'nin ya da Hölderlin'in, Wordsworth'ün ya da Shelley'nin-yapıtları bize ozanın yaşamından dağınık, ilintisiz kırıntılar, disjecti membra poetae, vermez. Bunlar düpedüz, tutkulu duyguların anlık patlamaları değildir; derin bir birlik ile süreklilik koyarlar ortaya. (Cassirer'den alıntıyla)
Sayfa 87 - Çağdaş, 1980Kitabı okudu
Öteden beri, yazın dilini doğal dil kullanımından bir sapma olarak, doğal dilin bir zorlanması, bozulması olarak tanımlayan geleneksel görüşe karşılık, sonraki görüşler yazın dilini, doğal dil kullanımından sapan değil, onu yansılayan bir söylem biçimi olarak görürler.
Sayfa 87 - Çağdaş, 1980Kitabı okudu
Değişik yaşam bağlamlarından seçilme uzlaşımların her biri; okurun iletişim konusundaki davranışının oluşmasına, alımlamanın yönlendirilmesine katkıda bulunur.
Sayfa 84 - Çağdaş, 1980Kitabı okudu
Reklam
Kurmaca, kesin, dural bir olgu değildir, bütün gücü işlevinden doğar, Gerçek ile karşılaştırıldığında da, ayrı bir varlık durumu olmaktan daha çok, ayrı bir iletişim durumu olarak belirir. Bir yerde, gerçek ile kurmaca karşıtlığı da silinir, kurmaca, gerçeğin iletilmesine katkısı bulunabilecek bir etken olur.
Sayfa 81 - Çağdaş, 1980Kitabı okudu
Yazın tarihinde, Wordsworth ile Coleridge'in 1798'de Lyrical Ballads'da "yalın insanların dili"ni, şiirlerini oluşturacak temel gereç olarak seçmeleri, on sekizinci yüzyılda Samuel Richardson'ın Pamela'da, daha sonra Goethe'nin de Werther'de, kendi günlerinde toplumun ancak gündelik amaçlı bir iletişim biçimi olan mektubu, birer roman örgüsünde yazınsallaştırmaları, dilin kullanmalık metinlerinin yazınsallaşması sürecine en belirgin örneklerdir. Bunun tersi ise, "bir dili yazarlar yapar" düşüncesinde apaçık görüldüğü gibi, yazınsal metinlerdeki özel kullanım biçimlerinin doğal dilce özümlenerek, dilin gündelik kullanımına yansıdığı durumlarda göze çarpar. Shakespeare'in, Yunus'un, Bacon'ın, Orhan Veli'nin bugün gündelik dilde herkesçe kullanılır duruma gelmiş sözleri buna örnektir.
Sayfa 48 - Çağdaş, 1980Kitabı okudu
Bir eğretileme, nasıl sözcüğü sözcüğüne ciddiye alınmazsa, bir kurmaca metin de bütünüyle ciddiye alınmaya gelmez. (Searle'dan alıntıyla)
Sayfa 74 - Çağdaş, 1980Kitabı okudu
Gerçek yaşamla kurmaca söylemin karmaşık yapısı karşıttır birbirine çoğu zaman. Bu karşıtlık Joyce'un metinlerinde doruk noktadadır. Ama bir Beckett, Butor, Frisch metni, Dağlarca'nın anlamsızlığından yakınılan birçok şiiri de okur için bu tür güçlüklerle doludur.
Sayfa 115 - Çağdaş, 1980Kitabı okudu
126 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.