Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Olağanüstü Buluşlar

Frank Ashall

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Penisilin
Penisilin, hayvan hücreleriyle bakteri hücrelerini mükemmel şekilde ayırt etme özelliğine sahiptir. İnsanlar için zehirleyicili­ği yok denecek kadar azken, bakteriler için öldürücü olmasının ardında yatan da bu özelliğidir. insan hücrelerine dokunmayıp, yalnızca bakterilere saldırmasının nedeniyse şudur: Penisilin, bakterilerin yüzeylerini kaplayan ve onları hasarlara karşı ko­ruyan hücre duvarlarını oluşturmalarını engeller. İnsanların ve başka hayvanların hücrelerinde böyle bir hücre duvarı yoktur -bunlarda hasardan korunmak için yüzeylerini kaplayan başka yapılar vardır- dolayısıyla penisilin onlara etki etmez. Penisilin bakterileri doğrudan öldürmez, hücre duvarı oluşturmalarını engeller ve sonuçta bakteriler hasar gördükleri ve gerektiği gi­bi çoğalamadıkları için ölürler.
Sayfa 208Kitabı okudu
Röntgenin keşfine ilk tepkiler :D
Bu esrarengiz ışınım, kamuoyu ve basın tarafından büyük bir deh­şetle karşılandı ve yanlış anlaşıldı: Londra'da bir iç çamaşırı üreticisi X ışını geçirmeyen iç çamaşırları ürettiğini duyurdu; New Jersey'li bir politikacı X ışınlarının opera gözlüklerinde kullanılmasını engellemek amacıyla bir kanun tasarısı sundu; ayrıca X ışınlarının evlerin duvarlarından içeri süzülüp kişilerin mahremiyetine son vereceği gibi bir endişe uyandı. Bu korkular tamamen temelsizdi ve bilgisizlikten kaynaklanıyordu. Keşfi iz­leyen birkaç ay içinde New Hampshire'daki bir hastane bir ke­mik kırığını belirlemek için ilk defa X ışınlarını kullandığında, bu yeni ışınların yararları anlaşılmaya başlayacaktı. Başka bi­limsel buluşlarla karşılaştırıldığında, X ışınlarının toplum yara­rına uygulamaya konmasındaki hızın neredeyse eşi benzeri gö­rülmemiştir: Kuramsal bir araştırmanın meyvelerinin toplanma­sı genellikle çok daha uzun zaman gerektirir. X ışınları bilimde ve tıpta müthiş bir gelecek vaat ediyordu; Röntgen de bu büyük buluşundan ötürü 1901'de verilen ilk Nobel Fizik Ödülü'nün haklı sahibi oldu.
Reklam
Karbon-14 yönteminin mantığı
Üç laboratuvarın sonuçlarının aynı çıkması dikkat çekiciydi: Torino kefeni MS 1260 ile 1390 yılları arasındaki bir tarihte yapılmıştı. Roma Katolik Kilisesi verileri kabul etti. Karbon-14'le tarihleme yöntemi sayesinde kefenin İsa ile hiçbir ilişkisi olama­yacağını biliyoruz. Torino Kefeni olayı, çağdaş bilimsel yöntemlerin arkeolojik
Marie Curie, dünyanın gördüğü gerçekten büyük ilk bilim kadınıydı; ünlü çalışmasıyla yalnızca bir değil iki Nobel Ödülü birden alarak kadınlar adına bilime ön saflardan mükemmel bir giriş yaptı. Gelecekteki birçok bilim kadınına, erkek egemen bilim dünyasındaki engelleri aşmaları açısından esin kaynağı oldu.
Louis Pasteur
Fransız kimyacı Louis Pasteur'ün (1822-1895) başardığı şey­lerin sayısı öyle çok ve bunların insanlığın ilerlemesinde tuttu­ğu yer öyle önemli ki, sözcükler Pasteur'ün hak ettiği övgüyü ifade etmekte gerçekten de yetersiz kalıyor. Bu büyük adamın buluşları yaşamımızın her gününü, her yönden etkilemekte. Günümüzde ameliyatlar Pasteur'ün çalışmaları sayesinde en­feksiyon tehlikesi olmadan gerçekleştirilebiliyor. Bakteri kökenli hastalıklar Pasteur'ün araştırmalarının bir sonucu olarak antibiyotiklerle iyileştirilebiliyor. Virüslerin neden olduğu has­talıklara karşı yapılan aşılar için de Pasteur'e çok şey borçlu­yuz. Her kanalizasyon şebekesi, her şehir suyu şebekesi, aslına bakılırsa akla gelebilecek her türlü sağlık koruma yöntemi şu içtiğimiz şarabın, biranın, sütün ve yediğimiz işlenmiş besinle­rin niteliklerini de Pasteur'e borçluyuz. Louis Pasteur insanlığı bulaşıcı hastalık felaketinden kurtaran bir avuç insan arasında, muhteşem ve ölümsüz, dimdik ayakta durmakta. Kendisi hiç tıp eğitimi görmemiş olduğu halde, tıbba olan katkıları bu alanda şimdiye dek yapılmış en büyük katkılar arasında yer alıyor.
Sayfa 138Kitabı okudu
Faraday
"Bugün kullandığımız bütün elekt­rikli aletler 1791- 1867 yılları arasında yaşamış olan Michael Faraday'ın temel buluşlarına dayanmaktadır."
Reklam
"Şans yalnızca ona hazır olana iltimas geçer."
(...)Maxwell 'in denklemleri görünür ışıktan daha düşük frekanslar da titreşen radyo dalgalarının varlığını öngörmenin yanı sıra, morötesi ışıktan daha yüksek frekanslara sahip elektromanyetik ışınımlar olması gerektiğini de göstermişti. 1895'te Alman bilim adamı Wilhelm Conrad Röntgen bütün dünyayı şaşırtan ve tıpta da büyük bir etki yaratan böyle bir yeni ışın türü belirledi. Röntgen ışınlarının, günümüzde daha çok bilinen adıyla X ışınlarının keşfi, bilimsel araştırmada şansın oynadığı önemli rolün kusursuz bir örneğidir. Bu olay, Pasteur 'ün "Şans yalnızca ona hazır olana iltimas geçer." sözünün de doğrulanışı gibidir; çünkü Röntgen 'den önce pek çok fizikçi X ışınlarıyla karşılaşmış, fakat bu ışınların önemini anlayamamıştır. Röntgen ise olağandışı bir şey fark etmiş, araştırmasını derinleştirmiş, sonunda yepyeni ve temel bir olguyla karşı karşıya olduğunu anlamıştı.
Tübitak YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.